Gå til forsiden av matoppskrift.no

Rotgrønnsaker er kult

Oppdatert: 15.04.2015 Publisert: 10.04.2015 Tema: Grønnsaker Forfatter: Fotograf: frukt.no Kilder: frukt.no
Vi spiser mer og mer rotgrønnsaker. Det er trendy over store deler av verden. Gode smaker, fine farger og lett tilgjengelig. Og veldig næringsriktig.
Det er ingen overdrivelse å påstå at rotgrønnsaker har lange røtter som menneskeføde,- ja, flere tusen år bakover i tid. Og de produseres i dag over store deler av verden. Her i Norge produseres rotgrønnsaker over det meste av landet. De har god lagringsevne, de omsettes i alle grøntavdelinger og de er i hovedsak billige.
Rotgrønnsaker er næringsrike produkter med vitaminer, antioksidanter, mineraler, sporstoffer, viktige karbohydrater og naturlig fiber. De er svært enkle å tilberede hjemme ved kjøkkenbenken, men også i de mange restauranter. Og det er nettopp verdens mest trendy restaurantene som har tatt rotgrønnsakene tilbake på matfatet som moderne råvarer. Det skal vi være glade for.
Bruksområdene er mange: Kokte, ovnsbakte, i gryteretter, i wok, i supper, rå eller kokte i salater, i råkost, i moser, gratinerte, i omeletter, rå i staver som snacks med dipp til, i gjærbakst og kaker, som chips og til og med i smoothies.

Barn læres lett opp til å like rotgrønnsaker. Gulrøtter og kålrot har en lett søtsmak som barn lett tar til seg. De kan være utgangspunktet for å lære nye smaker.

Rotgrønnsaker er flotte å bruke som mellommat eller som et tillegg i matpakken både for små og store. Gulrøtter, kålrot, reddiker, polkabeter, m.fl. kan skjæres i skiver eller staver og tas med i en plastpose eller plastboks. Det er velsmakende, friskt, næringsrikt og inneholder ikke unødige kalorier. En gulrot eller en kålrotskive kan bidra til å unngå fristelser som sjokolade, boller, m.m. når sulten melder seg.

Grønnsakforbruket er økende. I 2013, som foreløpig er siste året med ferdig statistikk, lå forbruket for hver og en av oss på 50.7 kg i året. Verdiøkningen var på 9 %. Gulrøtter er vår største rotgrønnsak med et forbruk på hele 8 kg i året. Det er rett og slett verdensrekord.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2986

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Røsti med kålrot og poteter.
Røsti med kålrot og...
Prøv også Potet- og sellerisuppe.
Potet- og sellerisup...
Prøv også Marinert lammefilet med smørstekte rødbeter og spinat.
Marinert lammefilet...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!