Gå til forsiden av matoppskrift.no

Rotgrønnsaker er kult

Oppdatertdato: 15.04.2015 Publisert først: 10.04.2015 Tema: Grønnsaker Forfatter: Fotograf: frukt.no Kilder: frukt.no


Vi spiser mer og mer rotgrønnsaker. Det er trendy over store deler av verden. Gode smaker, fine farger og lett tilgjengelig. Og veldig næringsriktig.
Det er ingen overdrivelse å påstå at rotgrønnsaker har lange røtter som menneskeføde,- ja, flere tusen år bakover i tid. Og de produseres i dag over store deler av verden. Her i Norge produseres rotgrønnsaker over det meste av landet. De har god lagringsevne, de omsettes i alle grøntavdelinger og de er i hovedsak billige.
Rotgrønnsaker er næringsrike produkter med vitaminer, antioksidanter, mineraler, sporstoffer, viktige karbohydrater og naturlig fiber. De er svært enkle å tilberede hjemme ved kjøkkenbenken, men også i de mange restauranter. Og det er nettopp verdens mest trendy restaurantene som har tatt rotgrønnsakene tilbake på matfatet som moderne råvarer. Det skal vi være glade for.
Bruksområdene er mange: Kokte, ovnsbakte, i gryteretter, i wok, i supper, rå eller kokte i salater, i råkost, i moser, gratinerte, i omeletter, rå i staver som snacks med dipp til, i gjærbakst og kaker, som chips og til og med i smoothies.

Barn læres lett opp til å like rotgrønnsaker. Gulrøtter og kålrot har en lett søtsmak som barn lett tar til seg. De kan være utgangspunktet for å lære nye smaker.

Rotgrønnsaker er flotte å bruke som mellommat eller som et tillegg i matpakken både for små og store. Gulrøtter, kålrot, reddiker, polkabeter, m.fl. kan skjæres i skiver eller staver og tas med i en plastpose eller plastboks. Det er velsmakende, friskt, næringsrikt og inneholder ikke unødige kalorier. En gulrot eller en kålrotskive kan bidra til å unngå fristelser som sjokolade, boller, m.m. når sulten melder seg.

Grønnsakforbruket er økende. I 2013, som foreløpig er siste året med ferdig statistikk, lå forbruket for hver og en av oss på 50.7 kg i året. Verdiøkningen var på 9 %. Gulrøtter er vår største rotgrønnsak med et forbruk på hele 8 kg i året. Det er rett og slett verdensrekord.

Røsti med kålrot og poteter


Prøv også Røsti med kålrot og poteter.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.09.2010
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 stk kålrot (450 g)
6 stk mandelpotet
1 ss hakket frisk kruspersille
salt etter smak
1 ss smør
1 ss olje


Lyst på en vri på tradisjonelle poteter? Lag en røstikake. Røsti kan du variere i det uendelige med f.eks. hakkede krydderurter og hakket løk. Den kan serveres som en egen rett eller som tilbehør til middager.


Fremgangsmåte

Skrell og riv kålrot og poteter på den fine siden av råkostjernet. Press ut så mye væske som mulig. Rør inn hakket kruspersille og smak blandingen til med salt.

Varm olje og smør i stekepannen og klem kålrot- og potetblandingen ut til en flat kake. Stek den gyllen og sprø på undersiden, snu kaken og stek den ferdig på den andre siden.

Skjær røstien i snipper ved servering - gjerne i stedet for poteter til kjøttkaker, stekte kjøttpølser, fiskekaker eller andre retter av stekt kjøtt eller fisk, eller som her; som en selvstendig rett sammen med sprøstekt bacon og tyttebærsyltetøy.

Har du ikke mandelpoteter, går det greit med andre sorter også.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 74,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,63.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2986

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.