Gå til forsiden av matoppskrift.no

Rykende januarsupper

Oppdatert: 23.01.2014 Publisert: 13.01.2008 Tema: Suppe Forfatter: Fotograf: Astrid Hals, Kim Holthe, Bengt Wilson, Inkognito




Her er det nesten som å koke suppe på en spiker. Ta det du har og putt i kjelen, eller gå til innkjøp av det du ønsker. Med en buljongterning eller to eller litt kraft, så vips har du verdens beste suppe.
Alle supper er til 4 personer

Aspargessuppe med kjørvel

500 g frisk grønn asparges
2 stk. sjalottløk
1 ss solsikkeolje
1 stk. kjøttbuljongterning
5 dl vann
1 dl kremfløte eller matolje
1 potte frisk kjørvel
½ ts salt
¼ ts malt hvit pepper
½ ss sitronsaft

Skyll aspargesen og brekk bort et par cm nederst på stilkene. Del de i grove biter. Spar på pene topper. Skrell og hakk sjalottløk og fres mykt i olje. Legg i aspargesbiter og la dem frese i pannen en kort stund. Smuldre i buljongterningen og hell på vann. a det koke opp. Småkok videre i ca. 10-12 minutter.

Rør inn fløte, litt etter litt, og tilsett kjørvel etter smak. Bruk en stavmikser i kjelen og kjør suppen jevn ( evt. i en foodprosessor).

Forvell de pene toppene i lettsaltet vann. Server suppen varm, kald eller lun - med aspargestopper og kjørvel som pynt.

Enkel tomatsuppe med tortellinispyd

1 stk. løk
1 båt hvitløk
1 ss olje
500 g moden tomat
2 stk. kjøttbuljongterning
6 dl vann
½ ts salt
nykvernet pepper

Tilbehør:
250 g fersk tortellini
8 blad frisk basilikum

Skrell og finhakk løk og hvitløk. Varm olje i en gryte og surr løken i et par minutter. Skåld tomatene ved å skjære et kryss og la dem ligge i kokende vann et par minutter. Ta dem opp av vannet og dra skinnet av. Finhakk tomatene i en blender, e.l. Tomater, buljongterninger og vann tilsettes gryden. Bland og la suppen koke under lokk i ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper.

Kok tortillini etter anvisningen på pakken. Træ dem på trespyd og legg på tvers over tallekenene ved servering. Pynt med et par blader frisk basilikum.

Fransk løksuppe

4 stk. løk i skiver
2 ss smør
2 ss olivenolje
2 ½ ss hvetemel
1 ½ l kjøttkraft eller buljong
ca. 1 ts salt
ca. 1 ts pepper
4 skive loff
50 g reven hvitost

Smør og olje blandes i varm panne. Løkskivene freses til de er gyldne og møre. Rør i melet og spe med kraften. La suppen koke 8-10 minutter. Smak til med salt og pepper. Hell suppen over i ildfaste porsjonsskåler.

Legg et stykke med ristet loff i hver suppeskål og dryss så over reven ost på toppen. Skålene settes inn i ovn ved 250 °C. Beregn ca. 10 minutter. Suppen serveres rykende varm.

Italiensk vintersuppe - Minestrone

4 ss olivenolje
1 båt presset hvitløk
3 stk. potet i terninger
2 stk. gulrot i skiver
1 stk. purre i ringer
¼ stk. snittet hodekål
1 stk. grønn squash
2 stk. moden tomat - flådd og i båter
½ stk. rød chili - uten frø, finhakket
6 dl kjøttbuljong (utblandet) eller kraft
½ boks hermetiske tomater
100 g spagetti eller annen pasta
1 boks hvite bønner , skylt i kaldt vann
1 ts salt
½ ts pepper
smak til med 1 ts sukker
1 ss frisk rosmarin
2 ss hakket kruspersille
10 ss revet, skarp hvitost

Ha i olivenolje og hvitløk i en stor kjele og la det surre et par minutter. Ha i poteter og grønnsaker og stek og rør i 4-5 min. til det er godt blandet. Hell på kraft og tomater og la alt småkoke 10-15 min. til grønnsakene er møre. Ha i pasta, bønner og finhakket rosmarin og kok opp.

Smak til med salt, pepper og litt sukker. Server suppen rykende varm med kruspersilledryss, revet ost og ferskt brød.

Mammas blomkålsuppe

1 stk. blomkål
1 l vann
1 ss strøken salt
1 ss margarin
2 ss hvetemel
1 ½ dl matfløte
1 ts malt muskat
1 stk. stort egg
2 ss matfløte

Kok blomkålen mør i vann med salt. Lag jevning av smør og mel og spe med blomkålkraften. La det koke i ca. 4 minutter. Tilsett fløte og muskat og gi suppen et nytt oppkok.
Visp sammen egget og fløte i en bolle og hell den kokende suppen over i bollen under kraftig visping.

Del opp blomkålen og legg det i suppen og server.

Spicy tomatsuppe med tigerreker

2 ss olivenolje
4 båt hvitløk
1 stk. rød chili
1 kg tomat
2 stk. rød paprika
1 ts paprikapulver
2 ss hvitvinseddik
½ l vann
½ ts havsalt
¼ ts nykvernet pepper
1 dl matfløte
300 g pasta
16 stk. scampi
1 ss olivenolje

Skjær hvitløken i tynne skiver og surr dem i olje i en gryte. Tilsett finhakket chili, tomater i terninger, paprika i små terninger, paprikapulber, eddik, salt og pepper, og la suppen koke ca. 2 minutter. Tilsett vann og la suppen koke litt til. Tilsett matfløte og kok suppen ca. 10 minutter under lott. Smak til.

Kok pasta etter anvisning på pakken. Stek scampi i olje - som er tilsatt hvitløk, salt og pepper - i panne til scampien skifter farge. Legg scampi og pasta i suppen ved servering.

Server med persilledryss og godt brød.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1255


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!