Gå til forsiden av matoppskrift.no

Salat er januarmat

Oppdatert: 12.01.2009 Publisert: 12.01.2009 Tema: Grønnsaker Forfatter: Fotograf: Studio Dreyer-Hensley




Januar er måneden for gode forsetter – og mange gode salater. Gjør middagssalaten mer mettende med kjøtt.
Salat kan være en lettlaget, sunn og mager erstatning for tradisjonell middag. Men det er viktig å sørge for at man faktisk blir mett også.

Salat trenger ikke å bestå utelukkende av grønnsaker. Stekte strimler av renskåret svinekjøtt passer til både fruktige, spicy og hotte smaker, og er derfor knallgodt i salater.

Bruker du grønnsaker med høy næringsverdi i tillegg, som i dette tilfellet avokado, får du et fullgodt måltid som er ferdig på minutter. Svinekjøttet trenger jo bare noen få minutter i pannen eller woken. Noen pinjekjerner ristet gylne i tørr stekepanne, gir salaten både mer tekstur og smak.

Avokadosalat med strimlet svinekjøtt

Mettende salat med mye godt i!
Denne kan du trygt servere til middag.

2 Porsjoner

300 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss olje
½ ts salt
¼ ts pepper
½ stk. hode issalat
2 dl ruccula
1 stk. rødløk i tynne skiver
1 stk. avocado i tynne båter
1 ts sitronsaft
½ dl pinjekjerner

1. Fres kjøttet et par minutter på sterk varme i litt olje. Stek det i to omganger. Dryss over salt og pepper.
2. Skyll salatene og skjær issalaten i strimler. Ruccula kan brukes som den er eller i biter. Legg salaten i en bolle sammen med løken. Avokado skjæres i båter og dynkes med litt sitronsaft slik at den holder fargen.
3. Pinjekjernene blir ekstra gode hvis de ristes i tørr stekepanne til de får en gyllen farge. Dryss pinjekjernene over salaten.

PSST:
Bruk gjerne ferdigdressing. Du kan også bruke de halvferdige dressingblandingene som skal blandes ut i olje og/eller vann.

Svinekjøtt – enten det er kokt skinke, spekeskinke eller stekte strimler og bacon – passer til både fruktige, spicy og hotte smaker, og er derfor knallgodt i salater.

Og er du lei av de evinnelige brødskivene til lunsj, er en spennende og mettende salat et kjempegodt alternativ til matpakken. Skal salaten stå en liten stund, er det lurt å ha dressingen i en egen beholder og heller tilsette den like før du skal spise.

Andre gode salater

Biffsalat

Biff i salaten? Kjempegodt. Stek biffstrimler og bacon og lag en deilig salat.

2 porsjoner

250 g biffkjøtt i strimler
1 ss smør
½ ts salt
½ ts pepper
½ stk. issalat
8 stk. løk
75 g bacon
8 stk. frisk sjampinjong
3 ss lettrømme
1 bunt frisk gressløk

1. Skrell løk og kok den i lettsaltet vann et par minutter.
2. Rens sopp og skjær i skiver.
3. Varm smør i pannen og stek kjøttet i 2-3 minutter. Salte og pepre.
4. Sprøstek bacon, tilsett sopp og løk. La det frese videre litt raskt. Klipp gressløk og bland inn i rømmen.
5. Vask salaten og la den renne av. Fordel salatblader på tallerkener.
6. Legg opp kjøtt og bacon, og løk og sopp. Pynt med tomater. Server med brød.

Kongesalat

Middagssalat full av gode smaker. Her er det spekeskinke sammen med scampi, mozzarella, chili og mye mer...

2 Porsjoner

250 g scampi (gjerne med skall)
1 stk. rød chili
3 ss olivenolje
3 ss chilisaus
1 bunt frisk grønn asparges
1 pk. ruccula
150 g spekeskinke
3 stk. tomat
1 stk. rød paprika
½ stk. slangeagurk
100 g mozzarella

Dressing:
2 ss olivenolje
2 ts balsamicoeddik
½ ts dijonsennep
½ ts pepper
½ ts sukker

1. Skrell scampi og legg dem i marinade av olivenolje, chilisaus og finhakket chili ca. 1 time.
2. Stek scampien og asparges på middels varme.
3. Skjær agurk, paprika, spekeskinke og mozzarella i små biter. Skjær tomatene i båter.
4. Skyll ruccula i rennende vann, og bland sammen med resten av ingrediensene.
5. Lag dressing av olivenolje, balsamico, dijonsennep, sukker og pepper.
6. Hell dressingen over og vend den i salaten.

Middagssalat

Spekemat gjør seg veldig bra i salater. Den litt salte, fyldige smaken passer like godt til salat som til ris, pasta eller poteter. Raskt, enkelt og lett å bli mett!

4 Porsjoner

200 g spekeskinke eller annen spekemat, gjerne forskjellige slag!
4 stk. store kokte potet i terninger
8 stk. frisk grønn asparges
½ stk. issalat
1 pk. ruccula
1 stk. lollo rosso salat
1 stk. boks artiskokk (hermetiske)
½ pk. brødkrutonger
8 stk. store reddik

Dressing:
4 ss olivenolje
2 ss vineddik
1 ts sennep
2 ss friske urter (feks; rosmarin, basilikum, timian)

1. Skrell potetene og del dem i terninger. Kok dem møre, men ikke slik at de går i stykker (eller bruk ferdig kokte poteter).
2. Skjær av 2-3 cm av aspargesstilken, og skrell den nederste delen med en potetskreller. Kok aspargesen 3-4 minutter i lettsaltet vann.
3. Bland olje, eddik, sennep og urtene. Vend poteter og asparges i denne oljedressingen.
4. Vask og riv salaten. Reddikene skjæres i to og spekematen i strimler. Artiskokkene deles i fire. Bland salaten sammen, eller legg den opp i grupper på fat. Server med godt brød.

PSST:
Brødkrutonger lager du enkelt selv ved å dele fersk loff i små terninger og steke dem på middels varme med litt olje. En hakket hvitløksbåt i oljen gjør susen. Du kan også kjøpe krutonger ferdig. Krutonger gir litt mer å bite i.

PSST:
De ulike salattypene i denne oppskriften kan byttes ut med 1-2 pk. ferdig salatblanding.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1010


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!