Gå til forsiden av matoppskrift.no

Salat på nye måter

Oppdatert: 05.05.2009 Publisert: 05.05.2009 Tema: Grønnsaker Forfatter: Fotograf: mat.no Kilder: Mat.no




Det er ikke alltid man har tid, lyst eller ork til å lage middagsmat. Kanskje vil man bare servere noe enkelt og godt til venner på besøk? En lekker og mettende salat kan være løsningen.
En salat kan godt være et helt måltid i seg selv. I en del asiatiske land er salater med kjøtt, nudler og en syrlig dressing et vanlig innslag på middagsbordet. Du kan også lage en helnorsk variant, med for eksempel roastbiff eller skinke. Det tilfører måltidet proteiner, og salaten blir straks mer mettende.

- Salat er en sunn form for "hurtigmat", men noen er kanskje redd for at det ikke skal mette nok. Med kjøtt og pasta i salaten, blir det et helt måltid. Server gjerne også grovt brød til, men vær litt forsiktig med fete dressinger, sier Vibeke Bugge, ernæringsfysiolog ved Opplysningskontoret for kjøtt.

Che-Ko Pa gourmetsalat

Navnet på denne salaten høres eksotisk ut, men det kommer faktisk fra ingrediensene. Her har du en smakfull salat med CHEvre, Koriander og Pastrami.

Tidsforbruk: 20 - 40 min
Vanskelighetsgrad: lett
Porsjoner: 2

150 g pastrami
150 g frisk spinat
2 stk plommetomat
1 stk rødløk
100 g mild chevre
2 ss frisk koriander
½ stk rød chili
2 ss olivenolje
¼ stk lime
½ ts dijonsennep
1 ts honning
2 ts hvit balsamicoeddik
½ ts pepper
¼ ts flaksalt

1. Legg spinaten i iskaldt vann noen minutter, skjær deretter av stilkene og la den renne av.
2. Skjær pastrami i tynne strimler og finhakk chili. Fres pastrami og chili så vidt i varm panne med litt olivenolje.
3. Del klasetomatene i to og ta ut innmaten. Skjær tomaten i strimler.
4. Skjær rødløken i tynne strimler. Hakk koriander grovt.
5. Legg spinatblader på en tallerken og bygg på lagvis med tomater, rødløk, pastrami og koriander. Smuldre mild chevre på toppen.
6. Bland sammen saften av lime, dijonsennep, honning, hvit balsamico, og olivenolje. Smak til med salt og pepper. Sprinkle over salaten rett før servering.

Fargerik salat med skinke

Salat er sunt og godt og kan lages i endeløse varianter. Her er en frisk variant med kokt skinke, appelsin og ananas.

Tidsforbruk: under 20 min
Vanskelighetsgrad: lett
Porsjoner: 2

300 g skinke i terninger/ smårettskinke
½ stk friske eller frosne aspargesbønner
½ l vann
1 ts salt
1 pk ferdigkuttet salatblanding
1 stk appelsin i båter, uten skinn
2 stk ananasring i biter
1 pose fransk dressing

1. Kok aspargesbønnene et par minutter i lettsaltet, fosskokende vann til de så vidt er møre. Avkjøl raskt i kaldt vann og la de renne godt av.
2. Anrett salaten på et fat og fordel aspargesbønnene over. Legg appelsinbåter, ananas og skinke på toppen.
3. Lag dressing etter anvisning på posen.

Tips:
Prøv med ulike brød: Ciabatta, Focaccia, Nan, Pita, Filone, Panini… brød med olje og valnøtter, brød med soltørkede tomater…

Noodel doodle salad

En litt annerledes salat med mange smaker. Prøv nudler, kikerter og skinke sammen i salaten.

Tidsforbruk: 20 - 40 min
Vanskelighetsgrad: lett
Porsjoner: 2

1 pk appelsinskinke (ca. 100 g)
1 pk nudler
1 boks hermetiske kikerter
1 stk grønn paprika
1 stk grønn chili
1 stk rødløk
2 båt hvitløk
100 g sukkererter
3 ss olje
1 ss sesamolje
2 ss soyasaus
4 ss appelsinjuice
1 ts sukker
½ ts pepper

1. Kok nudlene som forklart på pakken.
2. Lag dressing av olje, sesamolje, soyasaus, appelsinjuice, sukker og pepper.
3. Sil kraften fra nudlene og bland nudlene med dressingen.
4. Finhakk løk, hvitløk og chili. Skjær paprikaen i biter. Skjær skinken i strimler. Skyll kikertene i kaldt vann og la det renne av .
5. Bland alle ingrediensene sammen med nudlene.

Roastbiffsalat med paprika og artisjokker

Roastbiff og salat er perfekt følge når du vil ha noe godt, være litt sunn og har dårlig tid.

Tidsforbruk: under 20 min
Vanskelighetsgrad: lett
Porsjoner: 2

150 g roastbiff
1 stk rød paprika
1 stk rødløk
1 boks artiskokkhjerte (ca. 250 g)
5 stk reddik
1 stk radicchio rosso
2 ss olivenolje
2 ss vineddik
½ ts salt
½ ts pepper

1. Skjær kjøttet i strimler.
2. Skjær paprika og reddiker i terninger, og del artisjokkene i to. Riv salaten i mindre biter og bland inn roastbiff, paprika, artisjokkhjerter og reddiker.
3. Bland olivenolje og vineddik, og smak til med salt og pepper. Hell dressingen over salaten .
Serveres med godt brød til.

Salt bris

Salat er bra for deg, og smaker godt. Det er ikke mye som skal til før du har ett skikkelig måltid. Med litt salt storfekjøtt kaster også gutta seg over salatbollen!

Tidsforbruk: under 20 min
Vanskelighetsgrad: lett
Porsjoner: 2

200 g salt storfekjøtt
½ stk lollo rosso salat
½ pk ruccula
2 stk pære
100 g brie
50 g valnøttkjerner
3 ss olivenolje
1 ss vineddik
½ ts grovmalt pepper

1. Skyll salaten og legg den på et fat. Skjær pærene i tynne båter og legg på salaten.
2. Skjær salt storfekjøtt i strimler og brie i skiver, og legg på salaten. Dryss over grovhakkede valnøtter.
3. Bland sammen olivenolje, vineddik og pepper og bland inn i salaten.

Serveres med ferskt brød.

Shalalat

En rask salat med lammerull og en dressing av bringebæreddik, olivenolje og krydder.

Tidsforbruk: under 20 min
Vanskelighetsgrad: lett
Porsjoner: 2

200 g lammerull
½ stk lollo rosso salat
½ stk slangeagurk
½ stk purre
½ stk rødløk
50 g kantarell
8 stk cherrytomat
1 boks hermetisk babymais
3 ss olivenolje
1 ss bringebæreddik
½ ts grovmalt pepper
1 ss finhakket frisk gressløk

1. Skjær salat i strimler. Agurk, løk, purre, lammerull og kantareller skjæres i biter. Bland sammen.
2. Del cherrytomatene i to. Tilsett minimais og pynt med finhakket gressløk.
3. Lag dressing av olivenolje og bringebæreddik. Smak til med grovmalt pepper. Dressingen blandes sammen og helles over salaten.

Serveres med ferskt olivenbrød.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1585


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!