Gå til forsiden av matoppskrift.no

Salat til middag. blir en mett av det da?

Oppdatert: 02.12.2004 Publisert: 02.12.2004 Tema: Grønnsaker Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen, Espen Grønli, Astrid Hals




Når en allerede nå begynner å bli lei av pinnekjøtt/ribbe og alle mulige versjoner av juletallerken, kan det være godt med en lett middag på en stressende hverdag.

En salat trenger ikke alltid være noe en har som tilbehør, men fungerer og fint som full middag. Jeg bruker det selv av og til, og en slipper den tunge metthetsfølelsen etterpå.
En salat kan lages enkelt og når en tilsetter feks skinke, pasta, kylling, poteter, ris, linser, bønner eller annet tilbehør blir den god og mettende.

Noen gode eksempler som kan prøves følger her: Og de fleste er kalorifattige.

Enkel middagssalat

3 porsjoner.

1/2 boks skinke
3 egg hardkokte
3 porsjoner kokt pasta
10 cm agurk
2 tomater
1 lite salathode
1 paprika

Dressing
1/2 boks rømme
2 ss majones
1 ss ketchup
1 ss sitronsaft
1 ts sukker
Salt og pepper

Bland sammen alt til dressingen og sett kaldt.
Kok ferdig egg og pasta, avkjøl.
Alle grønnsaker deles i biter sammen med skinken. Blandes godt sammen med pastaen. Eggebåter på toppen før servering.
Server med dressing,
Er godt som alternativ middag, anbefales!

Middagssalat med poteter

4 porsjoner.

1 kg kokte poteter
½ isbergsalat
4 faste tomater
½ slangeagurk
3 hardkokte egg
10 skiver stekt bacon
2 dl rømme
1 dl majones
2 ss ketchup
1 tsj sukker
1-2 tsj 5 % eddik
Litt salt
Grovkvernet pepper
Gressløk

Potetene skrelles og skjæres i tynne skiver. Salat strimles, tomatene skjæres i båter og agurkene skjæres i staver. Bland alt godt, dryss sprøstekt bacon over og pynt med eggebåter. Rømme, majones og resten av ingrediensene piskes godt og settes til avkjøling før servering. Server salaten med dressing og ferskt brød.

Egg- og kyllingsalat

4 porsjoner

250 g grillet kylling (uten skinn)
4 hardkokte egg
1 stk issalat
1/2 agurk
1/2 blomkålhode
4 tomater
400 g kokte poteter
dill

Skjær kyllingkjøttet i små biter. Legg strimlet salat sammen med agurkskiver, blomkålbuketter og tomatbåter i en skål. Tilsett kyllingen og eggebåtene. Serveres med en god dressing.

Krydret kyllingsalat

4 porsjoner

4 kyllingfileter, i strimler
1 ts salt
0,5 ts spisskummen eller annet krydder
200 g ferdigkokt pasta
150 g fersk asparges eller lettkokte aspargesbønner
150 g sukkererter
2 gulrøtter, skåret på langs med ostehøvel
1 rødløk, tynt skivet
salat, grovt revet

Dressing:
6 ss olivenolje
2 ss presset sitronsaft
0,5 ts revet sitronskall
2 ss hakkede friske urter
1 ss hakket rød chili
1 ss soyasaus
0,5 ss sukker
1 fedd hvitløk, presset

Rømmedressing:
1 beger lettrømme
0,5 beger yoghurt naturell
1 ts karri
litt sitronsaft
sukker

Dryss salt og spisskummen på kyllingstrimlene og stek dem raskt i olje. Avkjøl strimlene. Forvell asparges og sukkererter. Anrett kyllingstrimlene på fat sammen med de andre ingrediensene. Bland rømme, yoghurt og karri til dressingen og smak til med sitronsaft og sukker. Hell dressingen over salaten eller server den i en skål ved siden av.
Pynt gjerne med litt kryddergrønt. Server med godt brød.

Kyllingsalat på russisk

6 porsjoner

700 g skinn- og benfri kokt kyllingkjøtt
5 hardkokte egg
300 g små, godt vaskede nypoteter, kokt og avkjølt
125 g dypfryste grønne erter
2 dl fint hakkede sursyltede agurker
1 1/2 dl majones
1 1/2 dl crème fraîche
2 ts worcestersaus
salt
nymalt svart pepper
200 g gode svarte oliven
1 ss finhakket dill
2 ss kapers

Skjær kyllingkjøttet i ca 1 cm tykke skiver og staver. Skrell eggene og finhakk to av dem. Skjær potetene i tynne skiver, skyll ertene i varmt vann og la dem renne godt av.

Legg kyllingkjøtt, eggehakk, poteter, erter og agurkhakk i en stor bolle og bland godt, men varsomt. Visp sammen majones og crème fraîche i en annen bolle. Smak til sausen med salt, pepper og worcestersaus.

Bland halvdelen av sausen inn i kyllingblandingen. Legg salaten i en haug midt på et serveringsfat. Hell resten av sausen over. Del resten av sausen over. Del resten av eggene i skiver og legg dem i en ring rundt med en oliven på hver skive. Strø over dill og kapers, og la salaten stå i kjøleskapet i ca 30 minutter før servering.

Server gjerne med ristet hvitløkbrød og kaldt øl.

Skinke og pastasalat med hvitløksdressing

4 porsjoner

1 isbergsalat
4 tomater
2 avokado
1 rødløk
200 g frisk sjampinjong
400 g røkt skinke
200 g pasta

Dressing:
2 båter hvitløk, finhakket
2 ss gressløk
3 dl rømme
½ sitron
1 ½ ts salt
½ ts pepper

1.Vask salaten og riv den i biter.
2.Del tomater, avokado, rødløk, sjampinjong og skinke i skiver
3.Kok den pastaen du ønsker etter anvisning på pakken, bland sammen med øvrige ingredienser
4.Finhakk hvitløk og gressløk og bland sammen med rømme, presset sitron, salt og pepper. Bland dressingen i salaten rett før servering, eller server den ved siden av.

Biffsalat

4 porsjoner.

250 g strimlet biffkjøtt
1 ss smør
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 hodesalat evt. annen grønn salat
8 små løk
1/2 bacon
8 store sjampinjonger
ca. 3 ss lettrømme
1 liten bunt gressløk

1. Skrell løk og kok den i lettsaltet vann et par minutter.
2. Rens sopp og skjær i skiver.
3. Varm smør/olje i panne og stek kjøttet i 3 min. Salte og peppre.
4. Sprøstek bacon, tilsett sopp og løk. la det frese videre litt raskt. Klipp gressløk og bland inn i rømmen.
5. Vask salat og la den renne av. Fordel salatblader på 2 tallerkener.
6. Legg opp kjøtt og bacon, og løk og sopp. Pynt med tomater. Server med brød.

Bønnesalat med lam

6 porsjoner

3 skiver lammekjøtt fra steken
4 fedd hvitløk
500 g hermetiske hvite salatbønner
2 gulrøtter
1 løk
1 skive knollselleri
1 stilk timian
1 stilk rosmarin
1 stilk persille
salt
1 eikebladsalat
frisk mynte

Saus:
1 eggeplomme
1 ss sennep
1 ts salt
1 krm pepper
2 ss hvitvinseddik
2 dl olivenolje
4 ss kokevann fra bønner/grønnsaker
4-5 stilker frisk mynte

Skrell og del hvitløkfeddene i strimler. Stikk dem i lammekjøttet. Legg det på et smurt ildfast fat, og stek det midt i ovnen ved 150 C i ca 30 minutter. Ta kjøttet ut, dekk med aluminiumsfolie, og hold det varmt.

Rens grønnsakene, og kok dem i lettsaltet vann i ca 20 minutter. La bønnene renne av, og varm dem sammen med grønnsakene de siste 5 minuttene. Ta gulrøttene opp og skjær dem i små terninger. Sil kokevannet fra bønnene. Ta vare på fire skjeer kokevann.

Rør eggeplommene med sennep, salt, pepper og halvparten av eddiken. Rør inn oljen i små porsjoner. Rør inn resten av eddiken sammen med kokevannet fra grønnsakene.

Hakk mynten, og bland halvparten i sausen.

Skyll eikebladene, og legg dem i en salatbolle. Bland bønnene med to tredeler av sausen og legg dem i salatbollen. Skjær kjøttet i pene strimler. Legg dem i bollen sammen med gulrotterningene. Hell resten av sausen over sammen med hakket mynte og noen hele mynteblad.

Tunfisksalat med bønner og mais

2 porsjoner

1 boks tunfisk, avrent, ca 185 g
1 boks maiskorn med paprika, avrent, ca 165 g
1/2 rødløk, finhakket
1/2 boks røde kidneybønner, avrent, ca 200 g
salt
pepper
2 håndfuller blandede salatblader
1 ss olivenolje
2 ts sitronsaft
en klype mildt chilipulver
ristet brød til servering

Bland forsiktig tunfisk med maiskorn, løk og kidneybønner i en stor bolle. Krydre godt med salt og pepper.
Fordel salatblandingen på to tallerkener, strø på litt salt og pepper og legg på raust med tunfisksalat. Drypp olivenolje og sitronsaft over og avslutt med et dryss chilipulver.
Serveres med ristet brød.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:447


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!