Gå til forsiden av matoppskrift.no

Sara Bernard

Oppdatertdato: 25.10.2014 Publisert først: 05.10.2010 Tema: Kaker Forfatter: Fotograf: Tine, mat.no, Gaspard-Félix Tournachon Kilder: Baker og konditor nr 7 - 2010


Kaken Sara Bernard skal være oppkalt etter den anerkjente og meget vellykkede franske skuespilleren Sarah Bernhardt.
På Google og Yahoo finnes det utallige lenker til Sara Bernard, men ikke like mange til skuespilleren. Og det til tross for at Sarah Bernhardt (1844–1923) har blitt referert til som «den mest kjente skuespilleren i verden». Bernhardt gjorde seg berømt på scener i Europa på 1870-tallet, og ble snart etterspurt i Europa og Amerika. Hun ble ansett som en seriøs, dramatisk skuespiller, og fikk tilnavnet «The Divine Sarah».

«Divine» (guddommelig) er også en benevnelse mange vil si om konfektkaken Sara Bernard – og sannsynligvis er det derfor kaken er oppkalt etter skuespillerinnen. Det er imidlertid ikke 100 prosent sikkert at hun er opprinnelsen i og med at vi ikke har klart å få en sikker bekreftelse på det.

Sarah ble født i Paris som Sara-Marie-Henriette Rosine Bernardt, uekte datter av Julie Bernardt og en ukjent far. Sarah føyde bokstaven «h» til både for- og etternavn. Muligens takket være morens noe utsvevende liv, og enkelte pengesterke menn som kunne glede seg ekstra over samvær med Julie, fikk Sarah utdannelse og kom inn på Comédie-Française og senere anerkjente Ordeon. Etterhvert ble hun ansett som den mest berømte skuespillerinne i sin tid. Hun var en av pionerene i stumfilmene og senere i lydfilmer. Sarah Bernhardt har en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Oppskriftene på kaken er svært forskjellige og varierte. Men kort fortalt er kanskje denne beskrivelsen den mest presise på kaken slik mange kjenner den: «Av ferdig kransekakemasse, pisket sjokoladekrem og smeltet sjokolade får du herlige Sara Bernardkaker som smelter på tunga. Nøttebunnene er svært raske og greie å lage. Valnøttrøren lages i matprosessor og bunnen er ferdig stekt på 20 minutter. Etter avkjøling legges bunnene dobbelt med sjokoladekrem i mellom.» •

Jeg serverer her 3 forskjellige oppskrifter. Det er bare å la seg friste.

Først Karins Sarah Bernhard

250 gr. Mandler,
3 1/2 dl. Melis,
3 eggehviter(små)

Fyll:
200 gr. Smør,
3 dl. Melis,
3 eggeplommer,
1 pl. Revet sjokolade

Glasur:
2 pl. Sjokolade,
2 ss. Smeltet delfiafett

I stekeovn: 180 C i ca. 10 minutter.

Visp eggehvitene stive. Bland i melis og skåldede mandler (malte).Sett røren med to teskjeer på papirkledd plate. Stek kakene. Avkjøl kakene litt før de tas av platen med en skarp kniv. Til fyllet blandes smør, melis og eggeplommer til en smidig krem. Rør inn revet sjokolade. Legg fyllet på bunnen av kakene i en pyramideformet topp. Sett kakene kaldt til fyllet er helt stivt.
Glasuren lages av smeltet sjokolade tilsatt smeltet delfiafett.
Dypp kakene i sjokolade.

Her en fra Opplysningskontorene.

Sarah Bernard


Å lage Sarah Bernard selv er faktisk ganske enkelt. Små bunner av kransekakemasse sprøytes med sjokoladekrem, og til slutt dyppes kakene i smeltet sjokolade. Mmm!

Ingredienser:

Bunner:
ca. 500 g ferdig kransekakemasse


Trøffelkrem:
3 dl kremfløte
150 g kokesjokolade


Sjokoladeglasur:
100 g smeltet kokesjokolade
4 ss kokosfett (delfiafett)


Fremgangsmåte:
1. Kok opp fløte og tilsett grovhakket sjokolade. Dra kjelen av plata og rør i fløten til sjokoladen er helt smeltet. Sett sjokoladefløten i kjøleskap noen timer (helst til dagen etter).
2. Kjevle ut kransekakemassen til ca.1 cm tykkelse. Stikk ut passe store sirkler og legg dem på en bakeplate. Stek ved 210 °C i ca. 7 minutter. Kransekakebitene skal kun ha en «stekeskorpe». Avkjøl
3. Pisk opp sjokoladekremen. Bruk en liten smørekniv og stryk opp kremen på kransekakeplettene som spisse, lave hatter. Alternativt kan kremen sprøytes på med sprøytepose. Sett kakene kjølig.
4. Smelt sjokolade over vannbad og tilsett litt kokosfett for å gjøre sjokoladen tynnere. Avkjøl noe. Dypp kakene raskt i glasuren og sett dem på brett.

Og så en med utregnet næringsinnhold, som opprinnelig kommer fra Kakemonsen!

Sarah Bernhard

Gir ca 16 kaker

248 kcal pr kake

200 gr mandler
210 gr melis
3 stk eggehviter

Smørkrem:
75 gr smør
100 gr melis
1 ts vaniljesukker
Ca 1,5 stk eggeplommer
1 ss kakao

Glasur:
100 gr mørk sjokolade
1 ss smør

Skåld mandlene og tørk dem godt. Mal dem på mandelkvern og bland i melisen. Pisk eggehvitene og bland alt forsiktig. Sett kakene med skje på bakepapirkledd plate. Det skal bli 16-18 stk. Glatt dem på overflaten og stek dem ved 175 grader i ca 15 minutter eller til de er gylne.

Bland alle ingrediensene til smørkremen og fordel kremen på undersiden av kakene. Smelt sjokolade og smør i mikrobølgeovn eller vannbad og bre glasuren over smørkremen. Serveres når glasuren er stivnet.

Sarah Bernhardt


Prøv også Sarah Bernhardt.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.09.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kakemonsen
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

200 g mandler
210 g melis
3 eggehviter

Smørkrem:
75 g smør
100 g melis
1 ts vaniljesukker
1-2 eggeplommer
1 ss kakao

Glasur:
100 g mørk sjokolade
1 ss smørFremgangsmåte

Eksklusive småkaker av fiin gammel årgang!

Slik gjør du Skåld mandlene og tørk dem godt. Mal dem på mandelkvern og bland i melisen. Pisk eggehvitene og bland alt forsiktig. Sett kakene med skje på bakepapirkledd plate. Det skal bli 16-18 stk. Glatt dem på overflaten og stek dem ved 175 grader i ca 15 minutter eller til de er gylne.

Bland alle ingrediensene til smørkremen og fordel kremen på undersiden av kakene.
Smelt sjokolade og smør i mikrobølgeovn eller vannbad og bre glasuren over smørkremen. Serveres når glasuren er stivnet.

Spesielle egenskaper Glutenfri, Uten hvetemel

Kilde: Kakemonsen

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 444,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 44,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 25,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,32.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1988

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.