Gå til forsiden av matoppskrift.no

Sensommertapas

Oppdatert: 03.08.2012 Publisert: 13.08.2009 Tema: Småretter Forfatter: Fotograf: Astrid Hals




Sommeren er ikke over enda og hva passer ikke bedre enn å invitere på ett lite tapas selskap en lun sommerkveld nå i august. Her er ett godt utvalg satt sammen av Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt hvor det brukes kylling, kalkun, scampi, egg og mye annet godt.

Tapas kommer av det spanske ordet tapa som betyr "å dekke". Det var nettopp det de første tapas var - skiver av brød eller skinke som ble lagt oppå glassene for å holde fluene unna. Heldigvis har tapas utviklet seg langt utover dette nå, og er blitt en spennende måte å servere mat på. Det gir muligheten til å smake mange forskjellige småretter i ett måltid.
Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt har latt seg inspirere av den spanske tapas-tradisjonen og foreslår her et knippe sensommertapas til varme sensommerkvelder. Porsjonstapas på store tallerkener lar gjestene sitte rolig ved bordet og nyte god mat og drikke.

Sett gjerne fram små skåler med oliven, ostebiter, god olje, balsamicoeddik, grissini og godt brød i tillegg. Et lite glass kald sherry passer også utmerket til tapas.

Tapas til 6 - 8 personer

Sommertapas

  • Bløt eggerøre i skall med chorizopølse
  • Kalkunfilet med marinerte aprikoser
  • Agurk-osterull med sprøstekt speket kalkunfilet
  • Marinerte kyllingspidd med sesamfø
  • Asparges med parmesan-vinaigrette
  • Hvitløkspoteter
  • Dressinger
  • Godt brød
  • Dessert; havreflarn med lemoncurd

Bløt eggerøre med chorizopølse

5 egg
ca 1/2 dl fløte
ca 50 g kaldt usaltet smør
salt og kvernet pepper

Knekk eggene ca. midt på og skyll eggeskallene godt. Bruk de peneste skallene som "skåler". Visp egg og fløte sammen i en stålbolle (evt. annen bolle som tåler varme). Kok opp vann i en kjele og ha bollen over kjelen med kokende vann, reduser varmen. Rør til eggerøren begynner å stivne. Ha i kaldt smør i biter. Hvis du ikke bruker usaltet smør bør du smake til med salt etter at du har hatt i smøret, ellers kan det lett bli for salt. Eggerøren skal være bløt. Fyll eggerøren i det halve eggeskallet. Sett det i litt grovsalt på tallerkenen. Ha på en skive chorizopløse og pynt med en urt.

Kalkunfilet med marinerte aprikoser

3-4 skiver kalkunfilet

Ingefærglasur:

2 ss rapsolje
1 ss søt chilisaus
1 ss kinesisk soya
1 ss revet, fersk ingefær

Marinerte aprikoser:

1/2 dl sukker
1 dl vann
1/2 vaniljestang
1 stjerneanis
8 aprikoser

Stek kalkunskivene 2-3 minutter på hver side og la dem hvile litt i pannen. Bland sammen alle ingrediensene til ingefærglasuren og pensle over kalkunskivene. Kok opp vann, sukker, splittet vaniljestang og stjerneanis. Legg i aprikosene som er delt i to og la dem trekke, gjerne over natten.
Del kalkunskivene i to, legg på et par aprikoser på hver kalkunbit og pynt med urter.

Agurk-osterull med sprøstekt spekefilet av kalkun

6-8 skiver spekefilet av kalkun
litt olje

Agurk-osterull:

125 g snøfrisk naturell
50 g chèvre
saft og skall fra 1 lime
salt og kvernet pepper
1 agurk

Vinaigrette:

3 ss finhakket rødløk
3 ss ekstra virgin olivenolje
3 ss presset sitronsaft
salt og kvernet pepper

Bland sammen ostene og smak til med limesaft/skall, salt og pepper.
Kutt topp og bunn av agurken og skjær den i tynne skiver på langs med en ostehøvel.
Legg agurkskivene på et stykke plastfolie slik at de overlapper hverandre på langsidene. Legg ostekremen tvers over nederst og rull sammen. La rullen ligge med plastfolien på 1 times tid i kjøleskap slik at rullen får satt seg.
Bland ingrediensene til vinaigretten. Skjær agurkrullen i skiver og ha på litt av vinaigretten. Skjær spekefiletskivene i tynne strimler og sprøstek dem i litt olje. Legg litt sprøstekt speket kalkunfilet på hver agurkrullskive.

Marinerte kyllingspidd med sesamfrø

3 kyllingfileter
3 båter hvitløk, finhakket
3 sjalottløk, finhakket
1 ts korianderfrø
1 ts spisskummenfrø
saft av 1/2 sitron
1 rød chili, hakket
2 ss olivenolje
2 ss sesamfrø

Trespidd - la dem ligge i vann i 30 minutter

Del kyllingfiletene i tre på langs og ha dem i en bolle. Ha hvitløk, sjalottløk, koriander- og spisskummenfrø, sitronsaft, chili og olje i hurtigmikser til alt er blandet. Hell sausen over kyllingstrimlene og mariner i ca. 2 timer. Træ kyllingstrimlene på spidd, dryss på sesamfrø og stek eller grill dem i ca. 2 minutter på hver side. Server med avokadodressing eller basilikumsaus.

Avokadodressing

2 avokado
2 dl yoghurt naturell
1 dl lettrømme
1 båt revet hvitløk
saft av 1/2 sitron
salt og kvernet pepper

Del avokadoene og ta ut steinene. Skrap ut kjøttet og ha det i en hurtigmikser. Tilsett yoghurt, lettrømme og hvitløk. Kjør blandingen til alt er godt blandet. Smak til med sitronsaft, salt og kvernet pepper.

Basillikumsaus

1 potte basilikum
4 ss kesam
2 ss lettrømme
1 ts sukker
salt og pepper

Ha basilikumblader og resten av ingrediensene i en hurtigmikser og kjør til en glatt saus.

Marinerte scampi

Marinade:

1 chili, finhakket
2 båter revet hvitløk
1 ss revet frisk ingefær
1/2 ts kajennepepper
2 ss hakket, frisk koriander
1/2 ts salt
1/2 ts malt paprika
3 ss olje
(marinade til 12 scampi)

scampi, rå - beregn 2-3 per person

Skrell scampiene og fjern den sorte tarmen.
Kjør alle ingrediensene til marinaden i en hurtigmikser, til alt er blandet. Legg scampiene i en bolle og hell marinaden over. La dem trekke 1-2 timer i kjøleskap, eller helst over natten.
Stek scampiene i en middels varm panne, til de skifter farge, ca. 1 minutt på hver side.

Asparges med parmesan

10-12 grønne asparges
litt høvlet parmesan
revet skall av en lime
god olivenolje

Skrell og skjær bort den nederste delen av aspargesen. Kok aspargesen i lettsaltet vann ca. 3 minutter og avkjøl i iskaldt vann. Del aspargesen i to og på langs. Legg noen biter på hver tallerken og høvle over litt parmesan. Pynt med revet limeskall og drypp over litt olje.

Hvitløkspoteter

6-8 middels store, kokte poteter i skiver

1 pk majones
1 beger crème fraiche
4 båter revet hvitløk
salt og kvernet pepper
3-4 tomater i skiver
3 kokte egg, grovhakket

Lag tårn av potet- og tomatskiver. Bland sammen majones, crème fraîche, hvitløk og smak til med salt og pepper. Hell sausen over potet- og tomattårnene og dryss over grovhakkede kokte egg. Ha eventuelt resten av sausen over i en liten bolle og sett på bordet.

Frisk og deilig dessert, - havreflarn med hjemmelaget lemon curd

Havreflarn med lemoncurd

havreflarn - beregn 2-3 kjeks per person
lemoncurd
friske bær til pynt

Lemoncurd (sitronsmør)

5 eggeplommer
120 g sukker
saft av 4 sitroner
150 g smør

Pisk lett sammen eggeplommer og sukker i en kjele. Tilsett sitronsaft. Varm opp over svak varme til det tykner. Rør hele tiden. Sett kjelen til side og rør inn mykt smør. Lemoncurd kan oppbevares i kjøleskap 2-3 uker på glass med lokk.

Bre et tynt lag lemon curd på hvert havreflarn og legg 2 eller 3 havreflarn på hverandre. Pynt med friske bær.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:880

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Scampi med skinke(tapas).
Scampi med skinke(ta...
Prøv også Gambas al pil pil.
Gambas al pil pil...
Prøv også Fylte lefser.
Fylte lefser...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!