Gå til forsiden av matoppskrift.no

Server gjestene ost!

Oppdatert: 07.11.2014 Publisert: 10.05.2009 Tema: Ost Forfatter: Fotograf: Astrid Hals, Jarle Nyttingnes, Stock xchng Kilder: Arla, Melk.no, Knut Pettersen, Carl Jørgen Fjermeros




Ett godt ostebord er ikke noe en bare forbinder med syforening og rødvin, men er noe man kan servere i mange anledninger. Ett blandet utvalg av oster passer fint for ett vennelag en kveld, en kameratgjeng, venninneflokk eller klubbkveld.
Det fins så mange typer ost at man omtrent ikke kan gjenta seg selv, og det er bare fantasien og smaken som setter grenser.

Ost kan serveres på andre måter enn bare til ostebord. Server ost som en egen rett, osteanretning, som en forrett, mellomrett eller dessert.

Mengder generelt

Anbefalt mengde ost per person (Varierer litt etter ostetyper, gjester og anledning :)

200 g ost per person til osteaften.
150 g ost til snacks
75 g til forrett
125 g ost til dessert

Ostetyper

Du kan velge en eller flere oster.

Disse gruppene bør være representert:

Faste og halvfaste oster: Vellagret Gulost, Parmigiano Reggiano, Manchego, Gruyère, Jarlsberg, Sveitser, Edamer
Hvite geitoster: Chèvre, Caprino, eller en av de nye med norsk opphav.
Hvitmuggoster: Camembert, Brie, St. Marcellin
Kittmodnet ost – Ridder, Port Salut, Munster, Saint -Albray
Blåmuggoster: Gorgonzola, Danablu, Roquefort, Castello, Royal Blue, Norzola, Normanna, Stilton
Kremoster: Snøfrisk, Kremost, Prèdou, Buko, Mascarpone, Ricotta, Tolko

Skjær osten opp litt, i skiver eller staver, ellers er det koselig å sitte rundt bordet og skjære selv. Det er ikke nødvendig med mange ulike oster, velg gjerne to eller tre, men ha rause stykker av dem.
En vanlig smørkniv til hver ost er greit nok, men man bør heller sette frem skjæreverktøy, slik man gjør i opphavslandene. Som minimum bør hver ost ha sin egen skjærekniv.
En stor kniv er nødvendig for å dele opp store runde oster, mens en riflet tomatkniv eller en rotkniv er hendige når osten skal skjæres i serveringsklare stykker. Ostehøvelen passer best til faste, hvite oster.

Ostene bør ikke serveres direkte fra kjøleskapet. De fleste oster får først frem den riktige smaken, fuktighet og aromaen etter ca. 1 time oppbevaring i romtemperatur. Husk å dekke til ostene i denne periode.

Presentasjon

Må ost nødvendigvis serveres på fat? Selvfølgelig ikke! Ofte kan det være spennende å benytte originale anretninger på ostebordet.
Flate steiner, rustikke trefjeler, speilplater, aluminiumsfolie – mulighetene er mange.

Tilbehør

Brød – gjerne flere typer, smaksatte, grove og fine.
Kjeks – nøytrale, søte, salt og krydret.
Smør – godt smør til brødet.
Frukt – Søt og godt modnet frukt passer perfekt til ost. Pærer, aprikoser, fersken og druer.
Nøtter – salte og ristede nøtter er godt tilbehør til ost.
Honning – Serveres ost som dessert er honning og salte nøtter et godt følge.

Grønnsaker som reddiker, stangselleri, paprika etc. Har lenge vært tradisjonelt tilbehør på osteanretninger. Man kan selvfølgelig servere dette til ost, men skal det serveres vin til osten vil vinen da bli ” slått i hjel ” av de rå grønnsakene.

spekeskinke og ulike salamityper servert med sølvløk og sylteagurk passer også sammen med enkelte typer ost.

Drikke til ost

Av drikke foretrekker mange vin. Det er ofte en myte at den må være rød. Vel så ofte smaker det med en hvitvin til ost. Til blåmuggost smaker det godt med en søt hvitvin. Man kan og bruke portvin og sherry.

Spesialtips ang vin til ost fra Carl Jørgen Fjermeros

Chevre/hvit geitost

Jo mer vi reiser jo oftere tar vi med hjem ost og ostevaner. Chevre er geitost, men ikke den vi forbinder med geitost, dvs den brune(som en bare kan gi opp å prøve vin til), men en hvit ost som fins i mange forskjellige smaker. Her i norge blir det nå lagd flere slike oster og Den Blinde Ku lager en hvit geitost som Carl Jørgen virkelig anbefaler.
De importerte osten er som regel ikke helt modne og da trengs det en hvitvin med en del restsødme.

Münster og Pont-l'Évéque

Dette er kraftige, bløte oster som smaker mye. Her passer det med en Gewurztraminer hvitvin.

Brie

Brie er en ost som det er mange versjoner av. Her passer det med en sterkvin med sødme. Husk at det er veldig forskjell på ostene her. Bruk heller litt ekstra på en ekte fransk brie med fyldig smak.

Camenbert

Her kan vi skille mellom de norsk produserte og importerte. En norsk passer med en lett rødvin, mens importerte som er mer modne vil fungere med en tysk riesling. Her virker ikke rødvin pga mye syre.

Telleggio/Saint Paulin/Morbier

Dette er halvfaste oster som det er ganske mange typer av. Carl Jørgen anbefaler særlig Grand Morbier. Her kan det brukes en Italiensk Sauvignon eller en Beaujolais

Stilton

Til Stilton anbefales det en portvin, gjerne en Tawney. Niepoort Tawny 10 Years Old er ett bra alternativ eller en Nieport LBV. Ett tips fra Carl Jørgen ang stilton er: Rør stilton sammen med portvin og la det stå i en uke, snadder!! Og ikke bruk rødvin til blåmuggost, det blir ekkel smak i munnen.

Gorgonzola/norzola

Her bør en skille mellom de lette og de mer tyngre ostene med mye! Smak. Noen av disse er ganske tøffe å spise og da trengs det en Tokayer.

Eksempler på osteanretninger, små og store

Ost og portvin

6 personer

250 gr Le Rustique Camembert
100 gr Royal Blue
150 gr Ridder
100 gr Jarlsberg med lett røksmak

Tilbehør:
Kjeks
Frukt, gjerne pærer og druer
Portvin

Ta osten frem ca. 1 timer før servering slik at den blir temperert. Del den i pene biter og server den sammen med kjeks og frukt. Et glass portvin til setter prikken over i-en.

Ost med honning og sharonfrukt

6 personer 225 g blåmuggost, gjerne Royal Blue eller Norzola
200 g Gräddost
friske dadler
sharon frukt
6 ts honning

Tilbehør: Baguetter

En fristende anretning som passer som en liten mellomrett eller koserett for seg selv.
Skjær blåmuggost i trekanter og fordel på tallerkener sammen med Gräddost i tykke biter. Skyll frukten og tørk dem. Del hver frukt i mindre båter. Fordel frukt likt på alle tallerkener sammen med osten og brødet. Fordel honningen over blåmuggosten ved servering.

Tips: Retten kan anrettes i god tid og settes kjølig tildekket med plast, men uten honning. Sharonfrukten kan erstattes av friske pærer. Husk at osten skal stå ved stuetemperatur minst 1 time før servering.

Enkelt ostefat til 6

150 gr Royal Blue
200 gr Ridder eller Port Salut
400 gr Jarlsberg
150 gr Camembert
380 gr Gräddost

Frukt og grønt: Druer, epler,pærer,kiwi, stilkselleri og rød paprika
Drikke: te eller eplesider
Brød,loff og kjeks

Ostekos til 4

150 gr Sveitser eller vellagret Norvegia
150 gr cheddar
Ca 2,5 stang(stenger) selleri
200 gr druer
2 stk epler
100 gr valnøttkjerner

Sett frem en bolle med snacks når praten går før dere skal gå til dekket bord eller foran peisen som kos.
Fyll bollen med ostebiter og annet godt som osten liker seg i
Skjær osten i terninger, eplet i båter, stilksellerien i biter og fordel det i en stor bolle sammen med druene og nøttene.

Lite ostebord fra Arla

4-6 personer

200g HØNG Danablu
400g Sorte Sara - dansk gulost
200g HØNG Guldbrie
200g Danslot Ananas

Stort ostebord for viderekommende fra Arla

200g Galbani Gorgonzola Erborinato
100g Zanetti Grana Padano
100g Chèvre
200g HØNG Guldbrie
100g Tolko Romterte
200g Buko Blokk Pikant
100g Gamle Ole - vellagret dansk gulost
100g Alter Mommar

Ost til nattmat for 6 personer

4 ss finhakkede, soltørkede tomater
125 gr kremost, naturell
3 ss melk
litt nykvernet pepper
stilkselleri eller knaskerøtter
Ca 225 gr uvasket Ridderost eller vellagret Norvegia eller Edamer
150 gr hvitløksmarinerte, sorte oliven
Usøtet kjeks

Inviter hjem etter teater eller kino, eller la dette være nattmaten hvis du har selskap hjemme. Dette kan gjøres i stand i god tid og settes tildekket i kjøleskap. Husk at kjeksen ikke haes på rett før servering. Husk riktig temperatur ved servering.
Rør de hakkede tomatene sammen med kremost og melk, smak til med nykvernet pepper. La blandingen godgjøre seg i kjøleskap minst ½ time før servering.
Anrettes i bolle med stilkselleri skåret i staver eller knaskerøtter. Del osten opp litt eller legg kniv på fatet. Oliven serveres i en liten bolle. Usøtet fullkornkjeks smaker godt til.

Ostefat - trinn for trinn

6 personer

Til dette ostefatet har vi valgt følgende oster:
380 g Gräddost
150 g Royal Blue
250 g Ridder
125 g Snøfrisk Dill
250 g Jarlsberg

Tilbehør: Eple, druer, stilkselleri, reddiker, gul paprika

Velg et nøytralt fat, gjerne tre eller glass. Legg eplet på salatbladene midt på fatet. Eplet bør skjæres etter hvert som man forsyner seg. Skjær ostene i skiver/vifter og legg dem i felt. Legg på resten av ostene, men ha fremdeles plass til frukt og grønnsaker. Legg så på frukt og grønnsaker i feltene mellom ostene. Bruk frukt og grønnsaker etter årstid og pris. Anretningen får rene, fine linjer når frukt og grønnsaker samles i grupper. Da ser fatet pent ut selv etter at gjestene har begynt å forsyne seg.

Brød, kjeks og smør er godt tilbehør.

Ost i godt selskap

Sett frem en bolle med snacks når praten går før dere skal gå til dekket bord eller foran peisen som kos. Fyll bollen med ostebiter og annet godt som osten liker seg i selskap med.

4 personer

150 g Sveitser eller vellagret Norvegia
150 g cheddar
2 – 3 stilker selleri
200 g druer
2 epler
100 g valnøttkjerner

Skjær osten i terninger, eplet i båter, stilksellerien i biter og fordel det i en stor bolle sammen med druene og nøttene.

Ost til drinken

Vil du ikke blande alle ostene i en bolle kan du anrette dem på fat. Godt smaker det også med en ostedipp sammen med agurkstaver og chips.

6 – 8 personer

300 g Gräddost, Jarlsberg eller Sveitserost
3 – 4 stilker selleri
200 g Camembert eller Brie
200 g blå eller grønne druer
½ agurk
100 g tortilla chips eller vanlige chips

Dipp
125 g (1 beger) kremost med krydder
¾ dl kremfløte

Skjær osten i stenger og anrett dem på fat eller fjel med stilkselleri i staver. Legg Brie/Camembert på samme fat, hel eller i trekanter, sammen med druer i små buketter. Rør fløten i kremosten så det blir en smidig krem. Smak eventuelt til med litt grovt salt. Dypp agurkstaver og chips i ostekremen.

Videre lesing

Se vår temaside om ost: Tema ost!
Les mer om de forskjelige ostetyper: Oversikt over ostetyper




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1569

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Chèvre- og paprika-tarteletter.
Chèvre- og paprika-t...
Prøv også Bruschetta med smeltet chevre.
Bruschetta med smelt...
Prøv også Stekt camembert med rosin og aprikos kompott.
Stekt camembert med...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!