Gå til forsiden av matoppskrift.no

Server symbolsk mat på valentinsdagen

Oppdatert: 12.02.2015 Publisert: 11.02.2012 Tema: Valentin Forfatter: Fotograf: Godfisk




Den er Barentshavets ridder og Lofotens casanova. Få om noen strekker seg så langt for kjærligheten som skreien gjør.
Hvis du vil fortelle din kjære noe med middagen du lager på valentinsdagen den 14. februar, skal du velge skrei. Dette er torsken som akkurat har lagt bak seg mer enn 1 000 kilometer Barentshav for å treffe sin utkårede på det samme stedet den selv ble unnfanget for minst fem år siden, havområdene i Lofoten og Vesterålen.

Kjærlighetsreisen til Nord-Norge

Skreien serveres nå på alle fat i Norge, slik den tradisjonsrike fisken har vært servert i hundrevis av år. Den er likevel bare en gjest, trofast riktig nok, men den er bare på kjærlighetsreise til Nord-Norge. Resten av året lever den i havområdene midt mellom Norge og Nordpolen. Hver vinter, og ikke før den er minst fem år gammel, vender den tilbake til stedet der den selv ble klekket. Dermed møtes millioner av skrei til paringslek på dypene utenfor Nord-Norge i disse dager.

Får deg i form

Skreien, gjerne med rognen og leveren som følge, er råvarene som ikke bare uttrykker nøyaktig det du vil fortelle dine kjære på valentinsdagen: Kjærlighet på dypet, trofasthet og utholdenhet. Proppfull av omega 3 for hjertet og vitamin D for skjelettet setter den deg også i form for kvelden.

Fakta om skrei:

  • Ordet skrei kommer av det gammelnorske ordet skrida, som betyr å vandre eller skride framover.
  • Skrei er torsk av den nordøst-arktiske stammen, verdens største torskestamme og regnet for å være en av verdens best forvaltede.
  • Skreien kan bli opptil 150 centimeter og 40 kilo.
  • Et måltid skrei gir deg rikelig med proteiner, selen, marine omega 3-fettsyrer, vitamin B12 og vitamin D.
  • Skrei er en delikatesse som ferskvare, men råvaren er også utgangspunktet for de tradisjonelle produktene klippfisk og tørrfisk.

Oppskriften på et kjærlighetsmåltid for to:

Dette trenger du:
400 g skreifilet
1/4 stk sitron
salt og pepper
olje

Gulrotpuré
500 g gulrot
1-2 ss smør
1 ts ingefær, frisk
1 ss sitronsaft
salt og pepper

Sjysaus
3 ss smør, usaltet
1 ss soyasaus
1 fedd hvitløk
balsamicoeddik
sitronsaft

Tilbehør
1 stk squash
salt og pepper

Slik gjør du det:
Sett stekeovnen på 180 grader.
Skjær skrei i serveringsstykker, press saften av sitron over og krydre lett med salt og pepper.
Ha litt olje i en ildfast form, legg fiskestykkene i formen med skinnsiden opp. Stek i ca. 10-15 minutter, avhengig av hvor tykke fiskestykkene er.

Gulrotpuré
Kok gulrøttene møre i saltet vann. Hell ut nesten alt kokevannet, men la det være et noen spiseskjeer igjen.
Mos gultøttene i kjelen sammen med smør og revet ingefær.
Varm opp og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Sjysaus
Smelt usaltet smør i en kjele til det nesten er nøttebrunt.
Tilsett soyasaus, finhakket hvitløk, noen dråper balsamicoeddik og sitronsaft.

Tilbehør
Del squash på langs i tykke skiver.
Stans ut små hjerter og damp dem i litt lettsaltet vann i ca. 2-3 minutter.
Server bakt skrei med gulrotmos, soyasjy og dampede squashjerter.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2398

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Kjærlighetssuppe fra Nøtterøy.
Kjærlighetssuppe fra...
Prøv også Kjærlighetsbrød.
Kjærlighetsbrød...
Prøv også Skrei med pesto og grønn asparges.
Skrei med pesto og g...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!