Gå til forsiden av matoppskrift.no

Sildebord for gode venner

Oppdatert: 28.12.2010 Publisert: 29.04.2010 Tema: Koldbord Forfatter: Fotograf: Kim Holthe, Alf Børjesson, Godfisk, Astrid Hals




Ett rikholdig sildebord kan være en slager for ett vennelag. Med ett variert utvalg av silderetter, tilbehør og drikke er det garantert at stemningen blir bra. Og det er ikke bare til jul du kan servere dette.

Det som er lurt er at før en serverer sildebord så kjenn dine gjester. Det er ikke alle som liker sild og det må man akseptere. Da kan man gjerne ha noe annet i tillegg til silda.
Ett sildebord består av forskjellige nedlagte silderetter, varme retter, marinerte silderetter, krydrede, varmrøkt sild og en god sildesalat. Det er nok med 5-7 forskjellige retter. Du kan regne ca 200 gram ren sildefilet pr person.
Som tilbehør brukes det forskjellige brødtyper, gjerne rugbrød, flatbrød, smør, løk, rømme, evt andre sauser.
Som drikke er det fint med øl. Akevitt evt for de som ønsker det. Danskene bruker vel snaps her. Noen foretrekker og en hvitvin til sild.
Som evt dessert kan det serveres noe lett med frukt, feks en salat ol.

Oppskrifter til sildebord

PS: Alt av sild til ett sildebord kan kjøpes ferdig. Det er ett stort utvalg av forskjellige sildetyper å få kjøpt i butikken. Men jeg viser her noen eksempler på hjemmelagde retter.

Glassmestersild

4 porsjoner

5 stk filet filéter av kryddersild
1 stk rød løk i skiver
1 stk pepperrot i skiver
1 stk gulrot i skiver
1 ts frisk ingefær i skiver
1 ts sennepsfrø

Marinade
2 dl eddik 7 %
4 dl vann
3,5 dl sukker

Tilbehør:
Grovt rugbrød

Start med å koke eddikmarinaden.
Smak på silden du har kjøpt. De fleste sildetypene har godt av et par timer i kaldt vann eller skummet melk. Melk uansett type trekker lett ut saltet.
Tørk sildefilétene og skjær dem i biter.
Legg løk, grønnsaker, krydder og sild lagvis i et glass eller en krukke.
Tøm over godt avkjølt sursildlake.
Sett på lokk og la silda stå 1 døgn før servering.
Server med grovt rugbrød.

Gravet sild med sennepssaus med dill

4 porsjoner

1 kg urenset fjordsild eller 600 g renset

Eddiklake:
4 dl vann
2 dl eddik, 7%
1 ss salt

Sennepssaus med dill:
1 dl sennep
2 ts salt
2 ss farin
3 ts eddik, 7%
1 dl olje
0,75 dl vann
1 dl dill, hakket

Rens, skyll og ben ut silda. Bland vann, eddik og salt. La filetene ligge i eddiklaken til kjøttet er hvitt, små sild ca 4 timer, større sild ca 6 timer.
Ta dem opp og la dem renne godt av, for eksempel i dørslag. Dra deretter av skinnet. Lag i mellomtiden sausen.
Bland sennep, salt, sukker og eddik. Tilsett oljen i en tynn stråle under kraftig omrøring. Bland til slutt i vannet og dillen.
Legg de avrente filetene lagvis med sausen i et glass eller en bolle. Sett den i kjøleskap. Silda er ferdig til å spises etter minst ett døgn. Holder seg omkring én uke.

Karrisild

4 porsjoner

6 stk marinerte kryddersildfileter
1 stk løk i skiver
1 stk eple i terninger
Ca 1,5 stk sylteagurker i terninger
2 ss kapers

Karrisaus:
1 ss olivenolje
1 ss karri
1 dl majones
1 dl creme fraiche
1 ts sennep
sukker & eddik
salt & pepper

Rør sammen karri og olivenolje.
Tilsett majones og creme fraische og bland godt.
Rør inn sennep og smak til med sukker, eddik, salt og pepper. Skjær marinert kryddersild i biter på skrå og bland forsiktig inn i sausen.

Bør trekke over natten eller noen timer før servering.

Marinert stekt sild

ca 1 kg sild
3 ss hvetemel
1 ss salt
3 ss margarin
1 løk
1 ss eddik

lake:
1 dl 7% eddik
1 1/2 dl farin
2 dl vann
1/4 ts pepper

1 middelsstor løk dill

Rens silden og stell den til steking. Ryggbeinet kan tas ut ved at du stikker pekefingeren og tommelfingeren inn på hver side av beinet. Skyv kjøttet fra beinet vekselvis med peke- og tommelfingeren.
Skjær noen skrå snitt gjennom sildekjøttet på begge sider, da den blir lettere gjennomstekt. Strø litt salt i buken på den eller legg inn en ansjosfilet. Legg silda sammen så den ser hel ut.
Paner og stek den i ca 10 minutter. Sild kan også stekes uten panering.
Smaken blir friskere hvis du drypper litt eddik over silda etter at den er stekt.
Legg silda i en krukke eller i et dypt fat lagvis med tynne løkringer. Hell laken over. Silda bør stå og trekke et par timer før den serveres.

Narviksild

12 porsjoner

12 stk filet spekesildfileter, utvannede
6 stk stort sylteagurk
6 stk løk

Saus:
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl ketchup
175 gr sukker
1 dl olivenolje
1 dl eddik, 5 %

Sild, agurk og løk kuttes i 3 mm terninger og blandes.
Bland ingrediensene til sausen og tilsett så mye saus i sildesalaten at alt er dekket. Dette skal stå kaldt i to døgn.
Saft fra sild, agurk og løk har nå gjort sausen tynn og lite delikat. Sil den fra og ha ny saus i salaten.
Etter ett døgn på kaldt sted er salaten klar for servering.

Matjessild - som fingermat

4 porsjoner

3 stk matjesfilet
litt frisk salat
1 stk lite tomat
18 stk tortillachips
1 stk lite løk, grovhakket
frisk koriander eller persille
6 ss rømme

Skjær matjesfiletene i brede strimler.
Del tomaten i to, fjern innmaten og del resten i tynne strimler. Legg litt salat, tomat, løk, en ts rømme og en matjesbit på hver tortillachips.

Pynt med koriander eller persille.

Rømmesild

4 porsjoner

6 stk marinerte kryddersildefileter

Rømmesaus:
2 ss eddik, 7%
2 ss sukker
2 dl rømme
1 dl fløte
salt
pepper
sitronsaft

Bland sammen ingrediensene til sausen og smak den til.
Skjær marinert sild i biter på skrå og legg dem i sausen.
La rømmesilden stå og trekke ca 1 døgn før bruk.

Sildesalat

4 porsjoner

3 kryddersildfileter
4 mellomstore kalde kokte poteter
1 stor løk, gjerne rød
1 1/4 pakke majones
1 hardkokt egg
1 skive rødbete
2 skiver sylteagurk
Kruspersille
2 ss agurklake
2ss rødbetelake

Sild og løk kuttes i små biter. Potetene raspes med grovjern. Bland alt sammen med majones, rødbetelake og agurklake. Hakk egg, rødbete og agurk og pynt salaten i striper eller annen dekorasjon. Persillen finhakkes og strøs over. Nydelig pålegg for den som vil ha noe godt!

Sildesalat med egg

4 porsjoner

5 stk egg hardkokte
4 stk poteter, kokte
1 stk løk
3 stk filet kryddersild
3 dl lettrømme
0,5 ts karri

Del over eggene begge veier i en eggedeler. Finhakk løk og skjær sildefiletene i små terninger. Smak rømmen til med karri og bland ingrediensene lett sammen. Pynt salaten med dill. Rugbrød smaker deilig til.

Tomatsild

250 g spekesild filet
1 glass hele sylteagurker
1 stor løk
1 kopp soyaolje
1 kopp ketchup
1,5 kopper sukker
Nellik spiker
Sort pepper
3-4 ts eddik

Vann ut silda og del den i biter av passende størrelse.
Bland soyaolje, ketchup og sukker i hurtigmixer.
Del agurker og løk i passende biter.
Bland alt sammen og ha på tette glass.
Ypperlig til julebord. Har en god søtlig smak.

Varmrøkt sild på grønn seng

4 porsjoner

4 varmrøkt sild
1-2 purre
1 bunt persille
4 ss smør eller margarin
1 krm pepper

Vask purren og skjær den i strimler. Hakk persillen. Ha purre og persille i en smurt ildfast form.
Del fisken i fileter og trekk av skinnet. Legg filetene, litt over hverandre, på det grønne underlaget. Legg smøret på i små klatter og mal litt pepper over.
Dekk formen med aluminiumsfolie og stek retten midt i stekeovnen ved 200 C i ca 20 minutter.
Rømme smakt til med sitronsaft eller litt most normannaost smaker godt til.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1588


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!