Gå til forsiden av matoppskrift.no

Sjømat på grillen treffer megatrender

Oppdatert: 28.06.2011 Publisert: 03.06.2011 Tema: Grilling Forfatter: Fotograf: Audun Aagre, EFF




Nordmenn er verdensmestre i grilling og nå går vi inn i høysesongen for nordmenns matlaging utendørs. Et større utvalg av sjømat i aluminiumsformer gjør at nordmenn kommer til å grille enda mer sjømat.
- Sjømat til grillen i ferdigpakkede alu-former har tatt nordmenn med storm. Porsjonsfileter av fisk, naturell eller ferdig krydret og marinert, som kan plasseres rett på grillen vokser som kategori og passer perfekt inn i nordmenns nye spisevaner, sier markedsdirektør Merete N. Kristiansen i Eksportutvalget for fisk.
Ferdigretter av sjømat er et sommerlig uttrykk for megatrenden “bekvemmelighet”, som er en av tre store globale mattrender. Nordmenn spiser stadig mer forbrukerpakket sjømat og for ferdigpakket fersk laks er veksten siste to år på over 90 %.
Samtidig som sjømat til grill er lett å lage, treffer den også helse- og tilgjengelighetstrendene. Nordmenn er opptatt av å benytte anledningen når den byr seg og spiser grillmat på fjellet, ved sjøen og på terrassen. At retten fremstår som klar til bruk er viktig for å bli tatt i betraktning i butikken, forklarer markedsanalytiker Asbjørn Rørtveit i EFF. Rørtveit har sin doktorgrad på middagsvaner og ser at de norske middagsvalgene er i rask endring.

– Vi spiser stadig mer lettlaget og sunn mat. Kjedene og produsentenes fokus på grillreklame på tv, annonser og i butikk er absolutt med på å påvirke oss. For at sjømat skal være med i handlekurven er det en fordel om den er klar til bruk slik som grillretter i form er, sier Rørtveit.
Nordmenn spiste i 2010 18,1 kilo sjømat hjemme. Tidligere sank konsumet av fersk fisk i sommermånedene, men med økt fokus på helse og større utvalg av ferdigretter til grill er dette nå i ferd med å snu.

Favorittoppskrifter med laks på grillen

Laks og asparges

4 porsjoner

800 gr laksefilet uten skinn og bein
5 ss olivenolje
500 gr grønne asparges

Marinade til laksen:
2 stk sitron, saften av
sukker
1 fedd hvitløk, presset
0,5 stk chili rød, finhakket
2 stk laurbærblad
2 ss sjøsalt
5 ss olivenolje
pepper

Marinade til asparges:
2 stk sitron, saften
sukker
2 ss sjøsalt
pepper
5 ss olivenolje

Skjær laksen i terninger på ca 2 cm. Bland sammen ingrediensene til marinaden og hell denne over lakseterningene. Vend terningene inn i marinaden, dekk med folie og la stå i kjøleskap minst 1 time. Rens aspargesen og del hver av dem i 4 biter. Lag marinaden og legg aspargesbitene i marinaden. Dekk med folie og la aspargesen marinere 1 time i kjøleskap. Grill asparges og laks på god varm grillpanne i 3 – 4 minutter. Server med loff og øl eller hvitvin.

Tips
Kokt jasminris kan også brukes som tilbehør.

Grillet laks med nye poteter og grønne asparges

4 porsjoner

4 skive(r) laksefilet
1 kg nye kokte poteter
1 bunt(er) lettkokte friske grønne asparges
2 stk lime, saft og skallet
1 stk sitron, saften
1 stk appelsin, saften
1 dl olje
4 ss soyasaus
350 gr smelteost
1,5 dl Creme Fraiche
salt og pepper
hakket purreløk

Marinade
Skall og saft limefrukter, sitron, appelsin røres sammen med olje og soyasaus.

Smelte-dip-saus
Smelteost røres med creme fraiche og smakes til med salt, pepper og hakket purreløk.

Laksen marineres 1/2-1 time i kjøleskapet. Grillen pensles med olje, før fisken has på. Grillen skal være godt varm, og fisken skal ligge med skinnsiden ned. Etter ca. 5 min. Vendes fisken forsiktig og grilles ca. 5 min. Til. Laksen er ferdig, når kjøttet er fast. Laksen anrettes med skinnsiden ned.

Server dampende varme nykokte poteter og grønne asparges til.

Den marinerte laks kan og pensles med olje og legges i et ildfast fat, med skinnsiden ned. Bakes i ovnen ved 200° C i 10-15 min. Til den er fast i kjøttet.

Kjetils beste grillstekte laks

4 porsjoner

800 gr butterflyskiver eller kotelettskiver av laks
olje/smør
2 dl lettrømme
3 ss finhakket frisk basilikum eller flat persille
eller vanlig kruspersille ev gressløk

Salsa:
2 stk vårløk i ringer
1 fedd hvitløk, presset
Ca 1,5 stk finhakkede chili
300 gr finhakket frisk ananas og mango i blanding
eller 1 liten boks hermetisk ananas uten sukker
2 stk lime eller 1 sitron, saften

Lag salsaen først ved å blande sammen de finhakkede ingrediensene.
Bland finhakkede friske urter i rømmen. Du kan bruke det du har av friske urter og gjerne blande to sorter. Smak til med salt, pepper og sitron.
Pensle lakseskivene med olje og ha olje i grillstekepanne. Stek laksen til den er gylden brun på begge sider. Serveres på tallerken med salsa og rømme.

Tips
Til denne retten passer det med godt brød til. Prøv med oliven- eller hvitløksbrød.

Hot´n spicy pasta med grillet laks

4 porsjoner 700 gr laksefilét, skinn- og benfri
Ca 1,5 ts salt
1 ts peppermix
Ca 7 stk tomater, solmodne
Ca 2 stk røde chili
1 fedd hvitløk
1 stk løk
1 ss basilikum, finhakket frisk
2 ss olivenolje
salt
pepper
4 porsjon(er) pasta

Rens chilien og fjern alle kjernene. Kjør chili og tomater i foodprocessor til en grov masse. Rens og hakk løk og hvitløk og surr dem i olivenolje.
Ha i tomatmassen og kok til en tykk saus. Ha i basilikum og smak til med salt og peppermix.
Stek dem gylne på grill eller stekepanne i olje/smør.
Kok pasta nok til 4 personer.
Server pastaen med stekt laks og sausen over.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2174


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!