Gå til forsiden av matoppskrift.no

Slik får du frukten til å vare

Oppdatert: 15.11.2010 Publisert: 28.10.2010 Tema: Frukt Forfatter: Fotograf: Bama




Oslo (NW): Trivselstemperaturene til frukt og grønnsaker kan variere med opptil ti grader. Her er tipsene og temperaturene. – Frukt, bær og grønnsaker som er avlet fram i norsk klima trives bra i kjøleskapet. De eksotiske liker seg dårligere der, sier Hanne Linnert i Bama.
Den ideelle temperaturen i et kjøleskap er fire-fem grader. Ananas trives best i 10-15 grader, mango og melon vil ha minst åtte. Det aller beste oppholdsstedet er svalskap, for den som har det.

– Frukt og grønnsaker er uansett ferskvarer. Det beste smaken får du ved å vente med å kjøpe til du skal spise. Da er også lagringstemperatur mindre viktig, sier Linnert.

Men noe skal uansett ikke inn i kjøleskapet.

– Bananer er den mest temperaturfølsomme frukten vi har. De skal ha romtemperatur. Det samme skal tomater. Legg dem i en skål på kjøkkenbenken, sier Linnert.
Også frukt bør serveres romtemperert, da er den mest aromatisk og søt. Kald frukt virker som regel syrlig.

Varierer i kjøleskapet

Gode kjøleskap har svalrom som passer godt for oppbevaring av frukt og grønnsaker. Nyere modeller har også vifte som sprer luften og gir jevn temperatur.
Men mange har fortsatt kjøleskap med store temperaturforskjeller mellom de ulike sonene i skapet.

– Vi har gjort undersøkelser som viser at det kan være opptil seks grader varmere i kjøleskapets øvre del enn nederst. Da er det viktig at man er seg bevisst på hvilke matvarer som oppbevares hvor, sier Finn Aagaard i Electrolux.
Grønnsaksskuffen i eldre kjøleskap er som regel plassert nederst. Her vil temperaturen for eksempel være for lav for agurker, som trives best i 12 grader.

– Har du et kjøleskap som begynner å bli noen år, bør du finne ut hvor store temperaturvariasjonene er. Kanskje er det også er lekkasjer i tetningslistene som gjør at temperaturen er unormalt høy, sier Aagaard.

Styr modningen selv

Frukt og grønnsaker med sterke farger utsondrer etylengass Gassen fungerer som et hormon. Høye konsentrasjoner fremskynder modningsforløpet. I lagringshallene til Bama får derfor tomatene ligge for seg selv, så de ikke reduserer holdbarheten til naboene.
Dette er imidlertid ikke noe reelt problem i et kjøleskap. Men du kan utnytte effekten.

– Avokado selges både spisemoden og umoden. Vil du framskynde modningsprosessen til en umoden, legger du den i en plastpose sammen med et eple eller en tomat, sier Linnert.

Bevar salaten frisk

Salater blir gjerne slappe hvis de lagres for lenge. Trikset er å legge salatbladene i iskaldt vann et kvarters tid. På salathoder må stilken først kuttes et par millimeter slik at hodet kan være i stand til å trekke opp vann gjennom karsystemet. Deretter lar du vannet renne godt av, legger dem i en tett plastpose, så i kjøleskapet.

– Selv om kjølekjeden er ubrutt, er flatene på salatbladene såpass store at det uansett foregår en viss uttørking. Ved å legge dem i isvann tilfører du fuktighet og får en mye sprøere salat.

Oppbevaringstemperaturer:

GRØNNSAKER
  • AGURK, 12 grader
  • ASPARGES, 7-10 grader
  • AUBERGINE, 7-10 grader
  • AVOKADO, 10-15 grader
  • BLOMKÅL, 0-2 grader
  • BROKKOLI, 0-2 grader
  • BØNNER, 0-2 grader
  • DILL, 0-2 grader
  • GRESSLØK, 0-2 grader
  • GRØNNKÅL, 0-2 grader
  • GULROT, 0-2 grader
  • INGEFÆR, 10-12 grader
  • ISBERG, 0-2 grader
  • KINAKÅL, 0-2 grader
  • KRUSPERSILLE, 0-2 grader
  • KÅL, 0-2 grader
  • KÅLROT, 0-2 grader
  • LØK, 0-2 grader
  • MAIS, 0-2 grader
  • PAPRIKA, 8-12 grader
  • POTETER, 4-6 grader
  • PURRE, 0-2 grader
  • REDDIKKER, 0-2 grader
  • ROSENKÅL, 0-2 grader
  • SALATER, 0-2 grader
  • SAVOYKÅL, 0-2 grader
  • SELLERIROT, 0-2 grader
  • SOPP, 0-2 grader
  • SPIRER, 0-2 grader
  • STANGSELLERI, 0-2 grader
  • SQUASH, 12-14 grader
  • TOMATER, 10-12 grader
FRUKT / BÆR:
  • ANANAS, 10-15 grader
  • APPELSIN, 6-8 grader
  • BANAN, 14-16 grader
  • BRINGEBÆR, 0-2 grader
  • DRUER, 0-2 grader
  • EPLER, 1-2 grader
  • FERSKEN, 0-2 grader
  • GRAPEFRUKT, 10-12 grader
  • JORDBÆR, 2-8 grader
  • KIWI, 1-2 grader
  • KLEMENTIN, 6-8 grader
  • LIME, 10-12 grader
  • MANGO, 8-15 grader
  • MELONER, 8-10 grader
  • MORELLER, 8-10 grader
  • NEKTARIN, 0-2 grader
  • PAPAYA, 15-18 grader
  • PLOMMER, 5-8 grader
  • PÆRER, 1-2 grader
  • SHARON, 8-10 grader
  • SITRON, 12-14 grader





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2014


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!