Gå til forsiden av matoppskrift.no

Slik kan du vurdere om fisken er fersk

Oppdatertdato: 14.11.2009 Publisert først: 14.11.2009 Tema: Mathelse Forfatter: Fotograf: Freeimages.com


Ved å se og lukte på fisken, kan du selv vurdere fiskens kvalitet. Her får du tips om hva du bør se etter når du handler fisk.
Straks etter fangst av fisk og skalldyr begynner den naturlige nedbrytning av kvaliteten. Faktorer som påvirker hvor raskt denne nedbrytningsprosessen går er: fiskens kondisjon (råstoffets opprinnelige kvalitet) som følge av årstid, vandring og havets temperatur, fangstmetode, behandling, emballasje, oppbevarings temperatur, og ikke minst renhold og hygiene under hele produksjonsprosessen.

Tegn du kan se etter for å vurdere om fisken i fiskedisken er fersk er: klare øyne, ingen lukt, fast konsistens og blankt/glinsende skinn.
Se også saken Slik sjekker du ferskfisken hos Nofima.

fiskedisken.no

På nettsidene www.fiskedisken.no finner du et enkelt opplæringsprogram som gir råd for å vurdere kvaliteten på fisk. Det er beregnet på personell som jobber i fiskedisker men gir også nyttig informasjon til forbrukere. Opplæringsprogrammet er laget av Norske sjømatbedrifters Landsforening. Gå til grunnkurs i fiskediskenpå www.fiskedisken.no. Velg "I butikken". For å starte opplæringsprogrammet må du legge inn navn og e-post adresse. Velg deretter "forbruker" i rullemenyen.

Rett i kjøleskapet

Det er også viktig å få fisken raskt i kjøleskapet når du kommer hjem. Sjekk også at temperaturen i kjøleskapet er lav nok. Anbefalt temperatur er fire grader eller lavere.

Forskning fra Nofima viser at det er mulig og doble holdbarheten ved å senke oppbevarings temperaturen ned mot null grader.
Les mer om oppbevaring av fisk i sakene:
Unngå bedervet fisk og
Fisken bør tines i kjøleskapet.

Holdbarhet på frosne fiskevarer

Dersom du skal fryse inn fisken selv bør fisken være helt fersk og av førsteklasset kvalitet. Det er viktig å behandle den riktig for å få et godt resultat. Fisk som skal fryses må renses, vaskes og overflødig vann tørkes av. Det er viktig med riktig emballasje, den skal være luft - og lukttett og beregnet til frysing av matvarer. Husk å merke pakkene med dato og innhold. Innfrysnings temperatur skal helst være minus 25 grader. (Se www.godfisk.no)
Ulike typer fisk og skalldyr har ulik holdbarhet i dypfryst tilstand. Generelt har fet fisk kortere holdbarhet på grunn av at fettet i fisken blir harskt.
Holdbarhetstiden ved fryselagring for de ulike fiskeartene i tabellen under er veiledende og vil være avhengig av flere faktorer som for eksempel temperatur, emballasje og kvaliteten på fisken da den ble frosset inn.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1756

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.