Gå til forsiden av matoppskrift.no

Slik oppbevarer du blåskjell

Oppdatertdato: 12.07.2015 Publisert først: 13.07.2010 Tema: Skalldyr Forfatter: Fotograf: Freeimages.com


Sommeren er høysesong for høsting av blåskjell. Her får du tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
Skjell er alltid best på smak når de er så ferske som mulig. Det er derfor best å tilberede skjell kort tid etter innkjøp eller høsting.

Skal være levende

Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling. Ved kjøp av levende skjell krever regelverket at skjellene skal være levende ved omsetning, og levende skjell merkes derfor ikke bestandig med en "best før"- dato. Skjell kjøpt i butikk skal imidlertid ha informasjon om pakkedato.

Må ikke fryses

Holdbarheten på levende skjell er avhengig av hvordan de oppbevares. Det anbefales at levende skjell holdes avkjølt ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet oppnås ved lagring ved laveste temperatur, ofte lagt på is. Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is. NB Skjellene må ikke fryses, så det skal kun være is under skjellene, ikke over.

Begrunnelsen for at blåskjellene ikke bør fryses ferske har med kvalitetsforringelse å gjøre. Når skjellene fryses vil iskrystallene sprenge cellene, og mer av selve blåskjellkjøttet vil komme ut i kokevannet når man damper blåskjellene etter frysning. Velger man å fryse blåskjellene bør man undersøker om alle er levende før nedfrysing, døde skjell vil sette usmak på hele måltidet om alt dampes sammen. Anbefalingen er å fryse ned ferdig dampende blåskjell for å bevare både matinnhold og smaken på skjellene.

Når skjell oppbevares riktig, viser erfaringer fra skjellnæringen at skjell kan oppbevares i inntil 10 dager.

Sjekk at skjellene lever

Kontroller alltid om skjellene er levende før tilberedning, uansett hvor lenge de har vært oppbevart. En slik kontroll kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg er døde. Er det for mange døde skjell i en pakke, så kan dette tyde på at de er blitt for gamle. Døde skjell kan gi dårlig smak og lukt til skjellene rundt. Skjell som ikke har åpnet seg ved damping, skal heller ikke spises.

Anbefalingen er laget av Mattilsynet i samarbeid med NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning).

Lurer du på hvor du kan plukke blåskjell? Hvordan de skal oppbevares? Hvordan du kan sjekke at de er levende? Se Mattilsynets video om blåskjell og lær deg det du trenger før turen i fjæra.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1931

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.