Gå til forsiden av matoppskrift.no

Slik spiser du fem om dagen

Oppdatert: 18.03.2013 Publisert: 31.01.2012 Tema: Kostråd Forfatter: Fotograf: Helsedirektoratet/ Synnøve Dreyer, sxc.hu




Fem om dagen er fortsatt en god leveregel. Men hva er en porsjon og hvordan får man i seg denne sunne mengden grønnsaker, frukt og bær?

Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag
Halvparten av dette bør være grønnsaker
En porsjon tilsvarer 100 gram og kan for eksempel være en liten bolle salat, en gulrot eller en middels stor frukt
Varier mellom ulike typer grønnsaker og frukt med forskjellig farger. Bruk gjerne tomater, løk, purre og hvitløk

Du kan bruke friske, hermetiske, frosne, rå og varmebehandlede grønnsaker, frukt og bær Spis gjerne en liten neve usaltede nøtter om dagen i tillegg

Poteter er en viktig basismatvare, men er ikke inkludert i fem om dagen. Poteter har høyere innhold av kostfiber og flere vitaminer og mineralstoffer enn vanlig ris og pasta. Velg fortrinnsvis kokte eller bakte poter

Belgvekster, frø, krydder og urter er ikke inkludert i fem om dagen, men har ofte et høyt innhold av næringsstoffer og kan gjerne inngå i et variert kosthold

En porsjon tilsvarer 100 gram og kan for eksempel være en liten bolle salat, en gulrot eller en middels stor frukt. Halvparten av de fem om dagen bør være grønnsaker. Varier mellom ulike typer grønnsaker og frukt med forskjellig farger. Bruk gjerne tomater, løk, purre og hvitløk.

Å få i seg fem om dagen, trenger ikke være så vanskelig. Her er to eksempler som hver gir omtrent 500 gram grønnsaker og frukt:
  • Slangagurk og paprika til brødskivene til frokost
  • En tomat og en halv appelsin til lunsjen
  • Kokte grønnsaker til middag, for eksempel gulrot, brokkoli og blomkål
  • En skål med frukt som mellommåltid

eller
  • Blåbær til frokostblandingen (plukk selv og frys ned)
  • Salat til lunsj ved siden av brødmat
  • Wok med forskjellige grønnsaker til middagen, for eksempel; kålrot, gulrot, brokkoli, løk, squash og paprika
  • Et eple som mellommåltid

Tips

  • Forsøk viser at miksede grønnsaker i gryter og supper er en lettvint måte å øke inntaket på
  • Forsøk viser at frukt- og grønnsaksinntaket dobles dersom man serverer dem kuttet opp i biter
  • Frukt og grønnsaker inneholder mye vitamin C. Vitamin C fører til at jerninnholdet i kornprodukter lettere tas opp i kroppen. En ekstra grunn til å bruke frukt og grønnsaker til brødmåltidene!
  • Å drikke smoothie er også en god måte å få i seg mye frukt og grønt på





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2378


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!