Slik steker du lammestek

Oppdatert: 25.03.2016 Publisert: 27.10.2009 Tema: Lam Forfatter: Fotograf: Studio Dreyer-Hensley, Alf Børjesson Kilder: Matprat.no




Påskeaften er lammestekdagen. Dette er mat som mange liker, det ser imponerende ut, smaker nydelig og er ikke så veldig vanskelig. I tiden før påske er det mye lammekjøtt til salgs og mange ferdig surrede steker som bare skal stekes.
Det beste er å la steken temperere seg på kjøkkenbenken noen timer i forveien, for da får du et enda bedre stekeresultat. Gni inn steken med salt og pepper, og gjerne også med hakkede urter som f. Eks rosmarin, salvie og persille. Deretter stikker du små lommer i steken med en spiss kniv, og putter inn hvitløksbåter i biter.

Bruk steketermometer! Stikk det inn på skrå, midt inn i steken. Pass på at spissen ikke kommer i kontakt med beinet. Sett stekeovnen på 125 °C (dette er en fin temperatur som gjør at steken blir mør og saftig, og likt stekt helt gjennom). Legg den i en langpanne og sett den på nest nederste rille slik at steken kommer midt i ovnen. Liker du lammesteken rød, er den ferdig ved 65 °C. Når termometeret viser 70 °C er steken rosa, og ved 76 °C er den gjennomstekt. Du bestemmer. Og mens lammesteken gjør seg selv i ovnen, har du god tid til å sysle med andre ting, for eksempel tilbehøret.

Enklere kan det ikke gjøres…

Og her er våre 4 beste lammesteker etter deres vurdering.

Disse 4 er de mest populære etter dere leseres sine poeng. I løpet av de siste årene har 37155 lesere gitt karakterer, men selvsagt mange som har gitt på flere oppskrifter. De fleste vanlige, kjente, populære oppskrifter har fått karakterer, og vi selv bruker ofte disse når vi skal finne gode oppskrifter til testing.

Klassisk lammestek

6 porsjoner

1 stk stor lammelår (ca 2 1/2 kg)
3 ts salt
1 ts pepper
2 ts knust rosmarin
2 fedd hvitløk hakket
1 stk løk, i båter
3 stk gulrøtter
8 dl vann

Saus:
Ca 8 dl stekesjy
4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann
1 ss solbærsaft eller rødvin
1 ts soyasaus
0,5 ts pepper
0,5 ts salt
Serveres med f.eks. Fløtegratinerte poteter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille.

Fløtegratinerte poteter
12 stk poteter
1 stk løk
1 ss smør
2 ts salt
0,5 ts pepper
4 dl matfløte
1 dl ost, reven

Steketemp: 125°C
Steketid: 2 - 3 timer

Slik gjør du:
1. Gni lammelåret godt inn med krydder og hvitløk.
2. Ha vann, løk og gulrøtter i langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer. Pass på at det ikke kommer inn til beinet. Stek på 125°C i 2 - 3 timer. Når steketermometeret viser 70°C er steken rosa, når det viser 76°C er den gjennomstekt.
3. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen.
4. Sil stekesjyen over i en kjele. Gi den et oppkok og tilsett jevningen mens du rører. Smak til med solbærsaft, soyasaus, salt og pepper.

Fløtegratinerte poteter
Steketemp: 200°C
Steketid: 45 min
Slik gjør du:
1. Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver. Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over.
2. Stek i ovn på 200°C. Strø over ost etter 15 minutters steketid.

Stek videre i ca. 30 minutter til osten har smeltet og fått gyllen farge.

Provencalsk lammestek

6 porsjoner

1 stk lammestek
3 ss sitronsaft
12 stk poteter
7 stk tomater
6 ss olivenolje
3 ss smør/margarin
2 bunt(er) persille
6 fedd hvitløk
Ca 1,5 dl strøkavring
100 gr parmesan eller annen hvit ost, revet
Ca 2 ts salt
Ca 1 ts pepper

Dette er den klassiske måten å steke lammestek på i Frankrike. Svært mange oppskrifter har poteter og/ eller grønnsaker under steken, slik at den gode kraften fra steken drypper ned på disse.

1. Skjær poteter og tomater i skiver. Bruk 2 ss av oljen til å smøre en langpanne eller ildfast form og legg i potetene og tomatene. Krydre med salt og pepper. Legg 2 ss smør i små klatter oppå potetene og tomatene.
2. Finhakk persille og hvitløk og bland med strøkavring. 2/3 av denne blandingen blandes med 4 ss av olivenoljen. Det som er igjen blandes med nyreven ost og settes til side.
3. Gni steken inn med sitronsaft, salt og pepper. Smør persillemassen jevnt på hele steken. Legg steken på potetskivene, sett i steketermometer og stek i ca. 2 timer på 175 °C til termometeret viser 55-60 °C.
4. De siste 15 minuttene av steketiden skrur du opp varmen til 225 °C. Dryss på persille/osteblandingen og fordel 1 ss smør i klatter. Gratinér til det er sprøtt og steketermometeret viser ca. 70 °C.

Lammestek med poteter og grønnsaker

8 porsjoner

1 stk stor lammelår, ca. 2,5 kg
3 fedd hvitløk
2 ts salt
0,5 ts pepper, grovmalt
1 ts rosmarin
5 dl vann,kokende
1 stk purre
1 fedd hvitløk
3 stk persillerøtter
2 stk gulrøtter
1 kg poteter
1 ts salt
0,5 ts pepper, grovmalt
1 ts provencekrydder
2 ss olivenolje

1. Sag av den ytterste delen av knoken. Skjær ut isbenet med en spiss kniv, eller kjøp ferdig preparert lammestek. Rens og skjær hvitløk i tynne båter. Stikk de i inn i små, skrå lommer i steken.
2. Krydre steken med salt, pepper og rosmarin. Stikk et steketermometer i steken og legg lammelåret i en ildfast form. Sett steken i ovnen ved 175 °C. Steketid ca. 2 timer eller til steketermometeret viser ca. 65 °C. Hell over det kokende vannet den siste halvtimen av steketiden.
3. Skrell og rens poteter og grønnsaker. Hakk hvitløk og skjær poteter og grønnsakene grovt opp. Varm olivenolje i en jerngryte og fres hele blandingen i 5 minutter sammen med krydderet. Sett på lokk og la det ettersteke på svak varme til de er nesten ferdig kokt.
4. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter.
5. Hell av 5 dl kraft til sausen og ha grønnsakene over i den ildfaste formen. Stek på 225 °C i ca. 15 minutter mens steken hviler og du lager sausen.

Saus:
5 dl kraft fra steken
1 1/2 ss maisennamel rørt ut i 2 ss vann

Lammestek på potetseng

8 porsjoner

Ca 2,5 kg lammelår
1 ts pepper
tørket rosmarin
2 kg poteter
2 fedd hvitløk
Ca 9 stk sjampinjonger
1 bunt(er) persille
2 ts salt
1 ts pepper
1 ts merian, tørket
1 ts rosmarin, tørket
3 dl buljong

Slik gjør du:
1. Gni inn steken med pepper og rosmarin. Stikk inn et steketermometer, slik at spissen blir stående omtrent midt i steken.
2. Skrell løk og poteter og skjær dem i skiver. Sjampinjong renses og skjæres i båter. Finhakk persille og hvitløk. Legg poteter, løk og sjampinjong i en langpanne eller ildfast form - dryss over persille, hvitløk, salt og krydder. Legg steken oppå og hell over buljongen.
3. Sett formen i forvarmet ovn ved 125° C. Stek til termometeret viser 70° C for rosa stek eller 76° C for grå stek - ca. 3 timer. La steken hvile i ca. 15 minutter før den skjæres opp.
Kjøtt og poteter kan serveres hver for seg. Eller du kan legge det oppskårede kjøttet tilbake på potetsengen.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1738

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Marinert lammestek med snøfriskost.
Marinert lammestek m...
Prøv også Lammestek i ovnen med oliven, feta og tomat.
Lammestek i ovnen me...
Prøv også Fylt lammestek.
Fylt lammestek...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!