Gå til forsiden av matoppskrift.no

Slik unngår du salmonella

Oppdatert: 13.07.2007 Publisert: 13.07.2007 Tema: Kostråd Forfatter: Fotograf: Mattilsynet




God hygiene ved matlaging er viktig for å unngå å bli smittet av salmonellose. Salmonellasmitte kan unngås ved enkle forholdsregler. - Vær nøye med håndvasken og hold god mathygiene, er de viktigste rådene fra Karin Nygård ved Folkehelseinstituttet.

- Personer som har diaré bør også unngå å lage mat til andre mens de er syke, det vil minske smittespredningen, legger Nygård til.

Generelle råd

  • vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging
  • vask kniver, skjærefjøler og annet kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer
  • hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat bør være godt gjennomstekt/kokt
  • andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten
  • unngå kontakt med ville fugler


Tilleggsråd

Ved reise i områder med dårlige hygieniske forhold, eller i land hvor man vet forekomsten av salmonella kan være høy, er følgende også viktig for å unngå å bli smittet:
  • unngå ukokte grønnsaker, salater, majones, iskrem og frukt som ikke kan skrelles
  • påse at grønnsaker og frukt er godt vasket med rent vann
  • unngå upasteurisert melk og melkeprodukter
  • unngå ikke-meieripakket iskrem, bløtkokte egg
  • bruk drikkevann som selges på flasker (NB: unngå isbiter i drikke)


Smittemåte

Salmonella er en bakterie som smitter til mennesker fra dyr, oftest via infisert mat. Bakterien vokser i lettbedervelige matvarer som lagres uten tilstrekkelig kjøling. Bakterien vokser ikke ved kjøleskapstemperatur og dør ved varmebehandling som for eksempel koking og pasteurisering. Salmonella kan overleve i lang tid i tørre matvarer som krydder og tørrmelk.
- Norsk mat inneholder generelt svært lite salmonella i forhold til andre land. De vanligste smittekildene i Norge er fra småfugl, og pinnsvin på vestlandet, som hver forårsaker 20–40 diagnostioserte tilfeller årlig. I tillegg kommer smitte fra personer som er blitt syke ved utenlandsreiser, sier Nygård.
Vanlige symptomer på salmonellose er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og feber.

Behandling

Ved diaré er det viktig å passe på at man får i seg nok væske, særlig gjelder dette barn og eldre som fort blir uttørret. En salmonellainfeksjon varer vanligvis i en ukes tid
De fleste tilfellene går over av seg selv uten noen form for behandling. Blir man alvorlig syk, eller får feber, må lege kontaktes.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:713


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!