Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Smått er godt ::

Smått er godt

Dei store strevar med å finne nok kundar, dei små strevar med å produsere nok til kundane. Så ulik er kvardagen for produsentar av norsk økologisk mjøl.
Salet av økologisk mjøl har gått ned her i landet dei siste åra. Sals- og marknadssjef Jan Erik Eikeland i Norgesmøllene slår fast at forbrukarane heller kjøper noko anna.
- Vi er avhengige av at det finst ein etterspørsel. Når økologisk mjøl blir ståande i butikkhyllene til det går ut på dato, blir desse produkta tatt ut av sortimentet til daglegvarekjedene.

Trygve Nesje ved Holli Mølle i Spydeberg opplever det stikk motsette:
- Vi er veldig, veldig fornøgde. Det strømmer på med nye kundar heile tida. Vi har nærmast opplevd ein eksplosjon det siste halvåret.

Kontakt med kunden

Korfor er situasjonane så ulike? Trygve Nesje peikar på at Holli Mølle er ein liten produsent, og kan satse på grundig oppfølging av kundane.

- Vi er veldig bevisst på at vi må jobbe direkte med marknaden og kundane heile tida. Vi snakkar med dei, gir stadig informasjon. Dei blir kjent med oss, og vi med dei. Holli Mølle vart etablert hausten 2007, og det tar nokre år å innarbeide seg. Det ser ut til at denne langsiktige jobbinga slår inn no.
Holli Mølle produserer mellom 500 og 750 tonn mjøl i året, noko av dette av gamle kornsortar som emmer og spelt. Mølla leverer blant anna til helsekostkjeder, ulike butikkar og daglegvarekjeder.

«Godt norsk»

Trygve Nesje og Jan Erik Eikeland deler synspunkt på korfor det samla salet av økologisk mjøl går ned.
- Ein del av forklaringa på den låge etterspørselen er nok at mange forbrukarar oppfattar dei vanlege mjølprodukta våre som «naturlege», produsert av naturlege råvarer. Norsk landbruk har eit reint rykte, meiner Eikeland.
- I Danmark og Sverige er omsetninga av økologiske matvarer langt større enn hos oss. Der har dei også hatt skandalar knytt til landbruket, som forureining av grunnvatnet. Det har vi ikkje hatt her; det konvensjonelle landbruket har godt ord på seg, seier Nesje.

Økologisk framtid?

I dag produserer Norgesmøllene tre økologiske variantar: sikta kveitemjøl, grovt sammalt kveitemjøl og bakeblandinga økologisk kornbrød. Jan Erik Eikeland seier at Norgesmøllene for tida ikkje har planar om nye marknadsframstøt for økologisk mjøl.

- Men dersom det viser seg at det er aukande interesse for desse varene frå forbrukarane, vil vi sjølvsagt følgje opp. Trygve Nesje, som er både møllar og kornbonde, har tru på at den positive utviklinga vil fortsette for Holli Mølle.
- Etter den dårlege sesongen i fjor, måtte vi nærmast støvsuge marknaden for å skaffe nok økologisk korn frå Østlandet. No arbeider vi med nye tilbod, blant anna i samarbeid med bakeri.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:2420

FAKTA/BYLINE
Publisert: 11.03.2012
Oppdatert: 11.04.2012
Tema: Økologisk
Forfatter:
Fotograf: Øystein Westlie


Meld deg på nyhetsbrev