Gå til forsiden av matoppskrift.no

Smalahove. en førjulstradisjon med sterke meninger

Oppdatertdato: 12.12.2016 Publisert først: 01.12.2007 Tema: Lam Forfatter: Fotograf: Magnus Magnusson


Siste søndag i advent, går store deler av Vestlandet mann av huse for den mest bestialske, ukristelige av alle førjulstradisjoner: SMALAHOVE.
Ingen som ikke har smakt smalahove, forstår at det kan spises, langt mindre være en delikatesse. Men kanskje du skulle la tvilen komme tiltalte til gode, og prøve det én gang. Bare så du vet hva vi snakker om. Tenk om det er godt?

Smalahove er først og fremst førjulsmat. Det var vanlig at det første smalahovemåltidet gikk av stabelen først i november. Siste smalahove skulle spises siste søndagen før jul. Denne dagen ble kalt skolte-søndag (skittensøndag). I mange bygder var det fast tradisjon med smalahove skoltesøndag og er det den dag i dag.

Men hvordan tilberedes og spises smalahove? Jeg har oppsummert dette under og selv om jeg ikke har smakt det, så er jeg blitt anbefalt å prøve det, og kanskje det blir ett smalahove på meg denne julen?

Det finnes både flådd og uflådd smalahove tilgjengelig i butikken. Flådd hove er for "nybegynnere", mens uflådde hover er for de mest garvede smalahove-etarane.

Det beregnes 1/2 hode pr person.
Det er nok og mange måter å tilberede hodet på og flere typer tilbehør.

Her er en:
Smalahove
1 hode av sau

Saltlake:
6 liter vann
1,5 kg salt
175 g sukker

Poteter
Kålrot

Sauehodet svis for hår og hud, deles i 2 på langs og vannes ut over natten. Legges så i saltlake i 3 døgn. Etterpå røkes hodet og tørkes så på ett luftig sted.
Man kunne så koke suppe på hodet og så servere det med kraft, poteter, kålrot og flatbrød. Kjøttet er ferdig når kjøttet løsner fra kjevebenet. Ca 2,5 timer. Hver gjest kan da plukke ut kjøttet fra hodet og spise det rullet inn i flatbrød. Flatbrødet dyppes først i suppen. Øl og akevitt hører til.

Smalahove kan enten trekke i vann eller dampes på rist eller pinner slik som pinnekjøtt. Skal det gjøres på tradisjonelt vis, skal damping eller trekking vare i 4 - 5 timer, men nyere oppskrifter antyder at 2 - 2 1/2 timer er nok for å få et godt resultat.

Å spise smalahove:
Smalahove serveres normalt med nykokte poteter, kraft fra trekkingen og kålrotstappe. Men det kan også serveres med grønne erter og baconfett. Den tradisjonelle vossakorven har også en naturlig plass i smalahovemåltidet.

Man starter med øret. Her er det mye fett, og da gjelder det å få det i seg mens det er varmt. Det samme gjelder øyet. Man starter ved fremre del av hodet og snitter seg bakover mellom tennene i over- og underkjeven. Så bryter en kjeven ut, og da kommer en lett til og kan få tak i øyet. Øyet snittes varsomt opp og man skraper ut eplet. Det som da er igjen; øyemuskelen, regner mange som det beste på hele sauen. Men det må spises mens det er varmt. En annen delikatesse for mange er tungen. Så spiser man seg nedover hodet og i området rundt kjeven finner man det kjøttet som er minst fett.

Variasjoner er:
Det er forskjellige meninger om salting og utvanning. Ofte får man hodene ferdig saltet og da skal de evt bare vannes ut, men det kommer an på hvor salte de er.

Som en kuriositet kan det nevnes at dem som er tøffe nok til å spise øyet kan få en ekstra opplevelse ved å først marinere det litt i akevitt. Legg øyet i drammeglasset. La det ligge noen sekunder, for deretter å ta hele innholdet i drammeglasset i en slurk.

Smalahove 2


Prøv også Smalahove 2.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 10.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 smalahover (1/2 smalahove per person)

Kålrotstappe (4 porsjoner)
ca 1 Kg kålrot
1 l vann
1/4 ts pepper
2 ts salt
1/2 dl kraft


Smalahove er først og fremst førjulsmat. Det var vanlig at det første smalahovemåltidet gikk av stabelen først i november. Siste smalahove skulle spises siste søndagen før jul. Denne dagen ble kalt skolte-søndag. I mange bygder var det fast tradisjon med smalahove skoltesøndag og er det den dag i dag.


Fremgangsmåte

1. Smalahove kan en enten trekke i vann eller dampes på rist eller pinner slik som pinnekjøtt.
2. Skal det gjøres på tradisjonelt vis, skal damping eller trekking vare i 4-5 timer, men nyere oppskrifter antyder at 2 - 2 1/2 timer er nok for å få et godt resultat. Det er viktig at man ikke bruker for sterk varme. Høy temperatur dreper mange smaksstoffer.

Smalahove serveres normalt med nykokte poteter, kraft fra trekkingen og kålrotstappe. Men det kan også serveres med grønne erter og baconfett. Den tradisjonelle vossakorven har også en naturlig plass i smalahovemåltidet.

Hvordan spiser man egentlig smalahove?

1. Det vanlige er å starte ved øret. Her er det mye fett, og da gjelder det å få det i seg mens det er varmt. Det samme gjelder øyet.

2. Man starter ved fremre delen av hodet og snitter seg bakover mellom tennene i over- og underkjeven. Så bryter en kjeven ut og en får lett tak i øyet.

3. Øyet snittes varsomt og man skraper ut eplet. Det som da er igjen, øyemuskelen, regner mange om det beste på hele sauen. Men den må spises mens den er varm. En annen delikatesse for mange er tungen.

4. Så spiser man seg nedover hodet og i området rundt kjeven finner man det kjøttet som er minst fett.

Kålrotstappe
1. Kok og rens og delkålroten i skiver.
2. Kok skivene møre i lettsaltet vann.
3. Hell av kokevannet og mos kålroten. Smak til med pepper, salt og kraft fra pinnekjøtt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 30,62 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,76.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:74





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.