Gå til forsiden av matoppskrift.no

Snadder mat i vinterferien

Oppdatert: 18.02.2015 Publisert: 19.02.2008 Tema: Fest Forfatter: Fotograf: Astrid Hals, Alf Børjesson, Knut Pettersen




Selv om en ikke skal reise bort i vinterferien, så kan det være en ide å lage noe virkelig godt. Man trenger litt tid i fred og ro noen ganger, og da kan det passe med noen flotte retter som smaker godt.

Disse kan og selvfølgelig lages på hytta også for de som skal dit.

Men har en først god tid, så lager man seg en god frokost:

Først en frokost for alle dere som ikke teller kalorier.

Pølser, egg og bacon

4 porsjoner

4 grillpølser
4 mellomstore sjampinjonger
4 skiver bacon
2 store tomater, delt i to
2 ss olje
4 egg
4 skiver grovt brød
smør til skivene

Legg pølser og sopp på en smurt stekeplate med god avstand imellom, og stek dem ved 180 C i 15 minutter. Snu pølsene og soppen, legg på bacon og tomater og stek videre i 15 minutter.
Varm oljen i en teflonpanne og ha i eggene. Dekk til og stek i 2 minutter, eller til overflaten blir ugjennomsiktig.
Rist brødskivene og smør dem. Legg skivene på 4 varme tallerkener. Fyll på med egg, pølser, bacon, sopp og tomater.

Og så for dere som er mer forsiktige:

Denne bør begynnes på dagen før.

Farniette- kyllingtoast med egg og salat

6 porsjoner

1 stk. grillet kylling (800 g)
2 stk. sjalottløk
2 båt hvitløk
1 stk. fersk loff skorpefri i terninger
4 stk. egg
2 stk. eggeplomme
4 dl melk
150 g revet cheddar evt. jarlsberg
½ beg. cottage cheese
1 ss hakket frisk basilikum eller annen frisk urt
salt og nykvernet pepper

Balsamicosirup:
1 ss sukker
1 dl balsamicoeddik

Rens kyllingen for skinn og ben og skjær kjøttet i strimler. Bland sammen resten av ingrediensene i en stor bolle og ha i kyllingkjøttet. Smak til med salt og pepper.

Trykk blandingen ut på ett brett med bakepapir over og under, og kjevle blandingen ut i en 2-3 cm tykk flate. La den stå under press i kjøleskap noen timer eller over natten.

Stikk ut farniettene med et lite glass og stek dem i smør til de er gylne på begge sider.
Deigen som er igjen kan du kjevle ut på nytt.
Server toasten med kokt egg, salat og kryddermajones (majones med finhakket basilikum).
Noen dråper balsamicosirup gjør prikken over i’en.

Balsamicosirup:
Smelt sukkeret i en liten kjele. Ha i balsamico og la det koke inn til en tykk sirup. Drypp noen dråper over toasten.

Når så frokosten er over, så er tiden inne for en tur eller å slenge seg på sofaen med avisen, for de siste nyheter om hva som skjer i verden. Og når magen begynner å rumle igjen, kan man begynne å tenke på lunsjen.

Og for den som sto over frokosten, så er det på tide med en skikkelig lunsj.

Hva med en

Amerikansk brunsj

4 porsjoner

4 ss olivenolje
700 g kokte faste poteter i små terninger
1 finhakket løk
200 g kokte rødbeter, skrelt og skåret i biter
200 g tykke skiver kokt skinke revet i remser
4 ss rømme
2 ts pepperrotsaus
salt
pepper
4 egg

Varm halvparten av oljen i en stor stekepanne og stek potetene 3-4 minutter på sterk varme til de brunes. Stek løken i 5 minutter til den er lett gyllen. Rør inn rødbete og skinke. Stek videre i ytterligere 5 minutter til alle ingrediensene er brennvarme.
Bland rømme og pepperrot i en bolle og smak til med salt og pepper.
Varm resten av oljen i en annen stekepanne og stek eggene slik du vil ha dem.
Fordel potetblandingen på tallerkener, topp med et stekt egg og server pepperrotkrem til.

Eller har en dårlig samvittighet fra frokosten, så prøv denne:

Biffsandwich med mangosaus

2 porsjoner

2 stk biff av mørbrad, à 150 g
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts koriander
1 ss smør/margarin
2 chiabattabrød
2 salatblad
2-3 kvister frisk koriander

Mangosaus
1 mango
1 ss sitronsaft

Fruktsalsa
3 ss majones
2 ss melonyoghurt
1/2 grønt eple i små terninger
2 stilker selleri i små terninger
10 druer

1. Bland sammen ingrediensene til fruktsalsaen.
2. Rens mangoen, og del kjøttet opp i biter. Mos den til en saus sammen med sitronsaft i en stavmixer.
3. Varm chiabattaen, og del den i to. Krydre og stek biffene til de er medium stekt.
4. Anrett sandwichen i brødet med salat, fruktsalsa og biff som er skråskjært i skiver.

Legg på mangosaus. Pynt med korianderkvister.

Har en ikke kommet seg ut enda, er tiden inne nå. Om en tar en lang tur eller en shopping runde, så er det sikkert lurt med litt bevegelse. Blir det fint vær og varmt, er det godt å spasere en tur i byen og kanskje prøve en varm latte på en café.
Samtidig som man gjør innkjøp til en skikkelig middag senere for venner eller familie.

En solid vinterferie middag som smaker!

Biffgryte med rødvin 4 porsjoner

300 g benfritt oksekjøtt, lårskive eller rundbiff
1-2 ss smør eller margarin
salt, pepper
2 gulrøtter, i skiver
1 purre, i skiver
6-8 små løk
(1 hvitløkbåt, knust)
1-2 dl rødvin
1-2 dl vann
2 ts hvetemel
2 ts smør eller margarin
1 liten pakke dypfryste erter

KOKETID: ca. 40 min.

Skjær kjøttet i terninger, brun det i smøret og tilsett krydder. Ha i gulrøtter, purre og den skrellede løken (og hvitløk). Spe med vin og vann. La retten koke under lokk på svak varme til kjøttet er mørt.
Bland mel og smør til en kule (pasta) og rør det i gryten. Ha i ertene ca. 8 min. før retten beregnes å være ferdig.

Serveres med kokte poteter.

Eller denne som passer en hverdag for hele familien. Barn liker ofte dette.

Svinekjøtt med søt/sur saus

4-5 porsjoner

1/2 kg svinekjøtt(strimlet)
2 ss hvetemel
salt
pepper
6 ss olje
1 fedd knust hvitløk
2 epler
1 liten boks ananasbiter
1 grønn paprika
1 rød paprika

saus: 1 ss maizenamel
2 ts soyasaus
3 ss eddik
2 ss sukker
1 1/2 dl hønsebuljong
1 1/2 dl ananassaft
175 g langkornet ris

Skjær kjøttet i terninger, vend dem i mel, salt og pepper.
Varm oljen, tilsett hvitløk og brun kjøttet i blandingen.
Skru ned varmen, tilsett eplebåter, ananasbiter og grønn og rød paprika.
La retten surre ved svak varme ca 10 min, eller til kjøttet er mørt.

Alle ingrediensene til sausen blandes i en kasserolle. Kok blandingen 2-3 min og rør hele tiden.
Hell sausen over kjøttet.
Kok risen i rikelig saltet vann ca 12 min. Hell vannet fra og damp risen til den er tørr.

Server risen ved siden av.

Eller man kan drømme om svale dager på en fortausrestaurant i Roma med en:

Tiramisu 4 porsjoner

2 eggeplommer
2 ss sukker
200 g naturell kremost
1 dl kesam
3/4 dl espressokaffe (av pulver pose)
2 - 3 ss konjakk, marsalavin eller likør (for eksempel Amaretto)
ferdig sukkerbrødbunn
kakopulver

Visp eggeplommer og sukker hvitt. Rør i kremost og kesam, litt av gangen slik at det blir en jevn masse. Bland kaffe med konjakk, vin eller likør.
Trykk ut 8 rundinger av tynn sukkerbrødbunn med glass som er like store som serveringsglassene/formene. Legg en runding i hver. Fordel halvparten av kaffeblandingen over, deretter halvparten av egg/ostblandingen, sukkerbrødsirkel med kaffe og siste halvdel av egg-ostblandingen.Ha plastfolie over de fire glassene og la dem stå kjølig ca. 4 – 5 timer.
Ved servering siktes det over litt kakao.

Og når kvelden kommer kan det passe med noe varmt å drikke og evt ett lite kveldsmåltid.

Irish Coffee

4 cl irsk whisky(Tullamore Dew)
Varm kaffe
1-2 ts demera sukker(brunt sukker)
fløtekrem

Legg brunsukkeret i bunnen av glasset hell deretter over kaffe til glasset er 2/3 fullt. Rør ut brunsukkeret i kaffen, og hell i Whiskyen.
Legg på et lokk av krem og nyt!

Å putte sugerør i denne drinken er en uvane! Den skal fortrinnsvis drikkes gjennom skumlokket. Det er også sannsynlig at den "oprinnelige" Irish Coffee ble lagd med vanlig "hvitt" sukker...

Eller en god kveldsrett.

Ostegratinerte bakepoteter med chili

4 stk

4 store bakepoteter
1 beger rømme
1 rød chilipepper
1/2 purre eller 2 vårløk
1 fedd hvitløk
salt
1 lite stykke gul ost

Sett ovnen på 200 grader C.

Vask potetene godt og stikk noen hull i dem med en spiss kniv. Legg potetene i en langpanne eller en ildfast form, og bak dem i ovnen til de er møre (minimum 1 time).
Mens potetene bakes, kan du skjære purren i skiver og frese den raskt i en gryte med smør eller olje. Knus eller hakk hvitløken og chilien, som så varmes i gryten sammen med purren. Ha til slutt i rømmen og smak til med salt. Ta gryten vekk fra varmen når sausen begynner å koke.
Når potetene er ferdig bakt, skjærer du toppen av dem og bruker en skje til å ta ut innmaten som du legger til side. La det være igjen ca. 1/2 cm av poteten. Hakk opp potetinnmaten og bland den i sausen.
Hell alt tilbake i den uthulte poteten. Ha til slutt litt revet ost på toppen av potetfyllet og gratiner det hele i ovn på 225 grader C til osten er gyllenbrun (ca. 5 min.)

Ha en god vinterferie!




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:526


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!