Gå til forsiden av matoppskrift.no

Søte eplefristelser

Oppdatert: 03.10.2008 Publisert: 03.10.2008 Tema: Frukt Forfatter: Fotograf: Astrid Hals




Norske epler er faste, og fine og har utsøkt aroma, derfor er de perfekt til eplekaker og desserter.

Med epler som fyll blir kakene dessuten ekstra saftige. Og for å gi en riktig god smaksopplevelse har vi selvfølgelig inkludert både søte og syrnede meieriprodukter, enten som tilbehør eller som en ingrediens. Bak en kake eller lag en dessert. Her bør det være noe som frister!

Ostekake med eple og ingefær

12 porsjoner

250 g digestive kjeks
3 ts malt ingefær
100 g smør smeltet

Fyll:

4 stk. eple
130 g sukker
2 ss sitronsaft
2 ss sitronskall revet

500 g kremost naturell
130 g sukker
2 stk. egg
2 ss malt ingefær eller 3 ts frisk ingefær
300 g seterrømme

Legg bakepapir i bunnen av en 24 cm springform.

Ha kjeks og ingefær i en food-processor og kjør til det blir en fin masse. Tilsett smør og kjør til det hele er godt blandet. Ha massen i formen og klem den på plass med baksiden av en spiseskje, først oppover sidene og deretter bunnen. Sett formen i kjøleskapet mens du forbereder resten av kaken.
Sett stekeovnen på 150 ºC.

Skrell eplene og fjern kjernehuset og skjær dem i tynne skiver. Ha eplene i en kjele med 3 dl vann, sukker, sitronsaft og sitronskall og kok til de er knapt møre. Ha eplene over i et dørslag og la de avkjøles noe.

Ha kremost, sukker, egg, ingefær og rømme i en food-processor og kjør det til en glatt masse. Fordel de avkjølte eplene i bunnen av formen og hell ostemassen over. Stek kaken midt i ovnen i ca. en time, til ostemassen er fast. La den avkjøles i formen og sett den i kjøleskapet natten over. Pyntes med topper av krem.

Crêpes med epler og karamellsaus

4 porsjoner

125 g hvetemel
2 stk. egg
2 ½ dl helmelk
30 g smør

Fyll:

1 kg eple
200 g sukker
revet 1 ts sitronskall
1 ts garam masala
1 ts malt kanel
½ ts revet muskatnøtt

Karamell saus:

60 g smør
45 g brunt sukker
70 g lys sirup
1 dl kremfløte

2 dl lettrømme

Crêpes:

Ha hvetemel i en bolle. Bland egg og melk og visp det gradvis inn i melet til røren er glatt og uten klumper. Bland i smeltet smør. Ha røren over i en mugge, dekk til og la stå i ca 30 min.
Mens røren sveller lages eplefyllet og karamellsausen.

Varm en liten teflonpanne over middels varme og smelt litt smør. Ha litt røre i pannen. Snu kaken med en stekespade når den har stivnet på overflaten. Lag ca. 10 crêpes. Smør pannen om nødvendig. Legg pannekakene på et rundt stort fat etter hvert som du steker og fordel litt av det varme eplefyllet oppå hver pannekake, slik at det blir en høy stabel av pannekaker med eplefyll i mellom. Oppå den siste pannekaken legges det 2 dl lettrømme og det hele toppes med karamellsausen.

Fremgangsmåte eplefyll:

Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær eplene i skiver. Tilsett eplene, litt av sukkeret og revet sitronskall i en stor tykkbunnet kjele. Kok dem over middels varme under stadig omrøring til de begynner å bli most, men at det fortsatt er en del biter. Tilsett krydderet og sukker etter smak.

Fremgangsmåte karamellsaus:

Ha alle ingrediensene til karamellsausen i en kjele og la det få et oppkok under stadig omrøring. La det småkoke i ca. 1 minutt under omrøring. Trekk kjelen til side.

Epletrifle

6 porsjoner

Eggekrem:

2 ½ dl helmelk
1 stk. vaniljestang
60 g sukker
20 g maisennamel
1 dl kremfløte

1 kg eple
200 g sukker
1 ts revet sitronskall
1 ts garam masala
1 ts malt kanel
½ ts malt muskat
8 stk. fingerkjeks
1 dl kremfløte
1 ss melis

Hell melken i en liten kjele og tilsett en splittet vaniljestang. Varm melken opp til kokepunktet. Pisk eggeplommer, sukker og maisenna i en bolle. Hell den varme melken oppi eggeblandingen litt etter litt samtidig som du rører med en visp. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i 1 minutt under konstant omrøring. Hell kremen over i en bolle og dekk den med plastfilm. Sett den i kjøleskapet til kremen er kald. Pisk kremfløten og rør den inn i den kalde kremen.

Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær eplene i skiver. Ha eplene, litt av sukkeret og revet sitronskall i en stor tykkbunnet kjele. Kok dem over middels varme under stadig omrøring til de begynner å bli most, men at det fortsatt er en del biter. Tilsett krydderet og sukker etter smak. Dekk bunnen av en dessertskål med fingerkjeks og hell den varme eplemosen over. Sett bollen i kjøleskapet til blandingen er kald. Hell eggekremen over eplemosen. Pynt med pisket krem, tilsatt melis, fra sprøytepose og litt kanel på toppen.

Epleterte

12 porsjoner

185 g hvetemel
100 g kaldt smør
2 ss kaldt vann (2,5 ss)

2 stk. store eple
2 ss sukker
1 stk. egg
1 dl kremfløte
2 ss sukker
1 ss søt lys likør

Ha hvetemel, smør i tynne skiver (bruk en ostehøvel) og 2 ss vann i en food-processor og kjør deigen i ca. 10 – 15 sekunder til den får en finkornet konsistens.
Får du den ikke samlet må du tilsette ½ ss vann ekstra. Press deigen forsiktig sammen, til en flat runding. Har du ikke food-processor tilsetter du melet i en bolle og gnir inn smøret med fingertuppene til det blir en smuletmasse.
Lag en grop i midten og hell i vannet. Bland med en kniv til deigen kan samles. Legg deigen i en plastpose og sett den kaldt i minimum 15 minutter. Legg bakepapir med litt mel på både over og under deigen, og kjevle den ut til den kan dekke både bunn og kanter på en 26 cm terteform.
Fjern det øverste laget med bakepapir og vend deigen forsiktig over i formen og trykk deigen forsiktig inn mot formens kanter. Sett deigen kaldt i 15 minutter. Forvarm ovnen til 190 ºC. Renskjær kantene med en skarp kniv og prikk den med en gaffel. Stek tertebunnen i 10 minutter til den er gjennomstekt.

Skrell eplene og fjern kjernehusene. Del eplene i to før de skjæres i tynne skiver. Legg dem lett overlappet i et spiralmønster i tertebunnen. Dryss over 2 ss sukker og stek i 15 minutter. Mens terten stekes piskes egg, sukker, kremfløte og likør sammen. Hell blandingen over eplene og stek videre i ca. 30 minutter. Den er ferdig når eggemassen har stivnet og fått en gylden farge.

Server terten varm med vanilje yoghurt eller vanilje kesam smakssatt med litt kanel.

Epler i skjul

10 porsjoner

400 g butterdeig

45 g brunt sukker
1 ts revet sitronskall
1 ts revet muskatnøtt
1 ts malt kanel
40 g rosiner
1 stk. sammenpisket egg

Legg fire plater med butterdeig til tining mellom bakepapir, med et kjøkkenhåndklede over.
Skrell eplene og fjern kjernehuset og kutt de i terninger (ca. 1 x 1 cm). Smelt smør og sukker i en stekepanne, tilsett eplene, sitronskall og sitronsaft. La det surre på middels varme i ca. 10 minutter under jevnlig omrøring til eplene er møre og væsken er tykk og sirupsaktig. Rør inn krydderet og rosinene. Avkjøles helt.
Forvarm ovnen til 220 ºC.

Kutt bort ca. 2 mm av alle sidene på butterdeigsplatene. Legg langsidene på to og to butterdeigsplater sammen og trykk forsiktig kantene mot hverandre. Kjevle ut en av de to sammensatte platene på bakepapir med litt mel på, til et rektangel på 25 x 18 cm. Overfør deigplaten på bakepapiet til et stekebrett. Fordel epleblandingen over deigen, men la det stå igjen en kant på 2 cm rundt hele.

Kjevle ut den andre delen på et bakepapir med litt mel på, til samme størrelse som den første butterdeigen. Lag snitt på tvers av deigen med ca 1,5 cm mellomrom. Men la en kant på ca. 2 cm stå fri hele veien rundt. Pensle kantene på den deigen hvor epleblandingen ligger, med sammenpisket egg, Legg så deigen du har snittet i over epleblandingen og press kantene sammen med en gaffel. Skjær av overflødig deig i kantene. Skyv sidene av deigen litt opp med en kniv, så den hever seg under stekingen. Smør overflaten med lettpisket egg. Stekes i 20 – 25 minutter midt i ovnen til deigen er hevet og gylden.

Epler i skjul serveres lun med vanilje kesam eller vanilje yoghurt smakstilsatt med litt kanel.

Bestemors eplekake

12 porsjoner

4 stk. eple syrlige
5 ss sukker
2 ss malt kanel
200 g smør romtemperert
200 g sukker
4 stk. egg romtemperert
1 ts bakepulver
170 g hvetemel
2 ss perlesukker

Skrell eplene og fjern kjernehuset og del dem i tynne båter.
Ha eplebåtene i en plastpose og tilsett sukker og kanel, rist godt slik at sukker og kanel blir godt fordelt på eplebåtene.
Forvarm ovnen til 180 ºC.

Pisk smør og sukker lyst og luftig med en kjøkkenmaskin.
Tilsett eggene, et om gangen, og pisk godt mellom hvert egg.

Sikt mel og bakepulver over røren og vend det forsiktig inn i deigen.
Fordel halvparten av røren jevnt i en rund kakeform, 24 cm i diameter.
Stikk halvparten av eplebåtene med den tynne siden ned i deigen. Fordel resten av deigen i formen og stikk de resterende eplene med den tynne siden ned i deigen. Strø til slutt over et jevnt lag med perlesukker. Stek kaken midt i ovnene ved 180 ºC i ca. 50 min.

Serveres gjerne lun med vispet kremfløte eller vaniljeis.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1210


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!