Gå til forsiden av matoppskrift.no

Solbær - en C-vitaminbombe!

Oppdatert: 08.08.2008 Publisert: 08.08.2008 Tema: Bær Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen, Synøve Dreyer




Nå utpå sommeren er solbærne fulle av C vitamin og er modne for høsting. Disse små bærne som blir nesten sorte når de er modne og som har en sterk smak, er sunne og anvendelige i matlagingen.

Solbær kan både spises friske og tilberedt som saft eller marmelade. Solbær er også en deilig frukt til desserter, f.eks. i en solbærsorbet. Bærne er kraftige i smaken og er gode sammen med andre bær. En håndfull friske solbær, bringebær og rips pynter opp en enkel isdessert. Også som vin og likør passer solbær fint. Og en god solbærvin er virkelig snadder.
Solbær passer og fint til frysing. Det er bare å rense bærne av klasen, skylle de og fryse de i en pose eller boks.

Har du ikke busker i hagen, så er det flere som har selvplukk av bær.

Her følger ett knippe ideer og oppskrifter med solbær.

Frysetøy med solbær

1 kg solbær
1 dl sukker
Evt frysepulver eller stivelse.

Frysetøy er rått, frossent syltetøy. Bæra knuses litt og røres med sukker før det fylles i passende beger og fryses. Ikke bruk store enkelt porsjoner. Holder seg dårligere tint enn vanlig syltetøy. Frysetøy blir gjerne litt tynt. Man kan bruke tykningsmiddel for å tykne det.

Solbærsyltetøy

2 l (1 kg) rensede solbær
5 dl vann
12 dl (1 kg) sukker

Skyll eventuelt bærene. Legg dem i et kokekar, hell over vannet. Varm langsomt opp og kok bærene forsiktig under lokk på svak varme i ca 15 min.
Tilsett sukkeret, rør til det er oppløst og kok syltetøyet i 2-3 minutter. Skum av.
Øs syltetøyet på rene, varme glass, opp til kanten, og sett på lokk med en gang. Oppbevares kjølig.

Solbærsaft

1 kg solbær
4 dl vann

til 1 liter saft:
300-400 g sukker

Bær til saft må være fullmodne. Da får vi mest saft, og smaken blir finest. Man kan lage saft av en enkelt sort bær, eller blande flere sorter.
Vask bærene og ta bort de mugne og råtne. Det er ikke nødvendig å rense bærene for stilker.
Kok bær og vann ved svak varme. La dem trekke under lokk til de har saftet seg godt. De har da falt sammen og har skiftet farge, men de bør ikke koke i stykker.
Vri silklede opp i kokende vann, hell bærmassen i og sil saften fra. La bærene stå et par timer, men ikke så lenge som til neste dag. Det går ut over C-vitaminet.

Bærene kan også dampsaftes uten vann.
Mål saften, kok den opp og la den koke ca 5 minutter under lokk.
Tilsett sukker. Vi trenger mest sukker hvis oppbevaringsrommet ikke er helt godt. Gi det et raskt oppkok av skum.
Fyll saften på rene, varme flasker. Kork dem etterhvert. Ha lakk eller parafin over korkene.

Smoothie med solbær, rips og yoghurt naturell.

100 g solbær
100 g rips
5-6 dl naturell yoghurt
2 ss sukker

Kjør alt sammen i hurtigmikser el. Pynt med rips vendt i sukker. Sukker i drikken kan ev. sløyfes.

Solbærlikør

35 cl eau-de-vie
1/2 l bær, skylt og tørket, ev. noen bringebær
2 dl sukker
1 kanelstang
2 kryddernelliker
2 solbærblader

Bland sprit, bær og krydder i en glasskrukke. La det stå i 2 mnd. Siles.

Rød hagelikør

35 cl konjakk eller eau-de-vie
1 1/2 dl sure kirsebær
1 1/2 dl bringebær
1 1/2 dl rips
1/2 dl solbær
en liten bit kanelstang
1 kryddernellik
3 dl sukker og 1/2 dl vann

Bland alt bortsett fra sukkerlaken og la de stå i seks uker i en tett glasskrukke. Sil fra og knus bærene slik at mest mulig av saften blir med., filtrer så gjennom filter. Bland i sukkerlaken, hell på flaske.
Lagres i 3 mnd.

Solbærvin 10 liter

2,8 kg solbær
2,8 kg sukker
3 g gjærnæring
vingjær
1 svovlingstabelett pr 10 liter bærmasse

Vanlig framgangsmåte. Se vedlegg til vingjærpakning. Eller Følg videre generelle retningslinjer for vinlegging på mine vinleggingssider. Bruk bare velmodne bær.

Bærkake i liten langpanne

200 g smør
3 dl sukker
4 egg
1 dl melk
4 1/2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1-2 dl bær (solbær, blåbær, bringebær,
jordbær i terninger)

Pisk smør og sukker lyst og luftig. Rør inn ett og ett egg. Tilsett melken vekselsvis med mel iblandet bakepulver og vaniljesukker. Fordel røren i en bakepapirkledd, liten langpanne. Dryss over bærene (evt. frosne bær trenger ikke å tine først). Stek kaken ved 175 °C i 30-35 minutter. Dryss eventuelt melis over kaken når den er avkjølt. Kaken er svært saftig og smakfull. Den er også fin å fryse.

Solbærterte

Bunn:
250 g knuste fullkornkjeks
125 g smør

Mousse:

450 g solbær 3 ss crème de cassis (solbærlikør)
200 g sukker
4 egg
3 dl kremfløte
1 ts kanel
3 plater gelatin

Glassering:
1 dl solbærmos
1 ts gelatin

Pynt:
noen solbær
1 eggehvite
sukker

Smør bunnen av en rund 26 cm springform. Smelt smør og bland med kjekssmuler. Dekk bunnen med det. Trykk kjeksen godt ned.
Varm forsiktig solbær, solbærlikør og 50 g sukker til sukkeret er smeltet. Mos i hurtigmikseren og press mosen gjennom en sikt. Hold av 1 dl mos til glassering.

Skill eggene. Pisk eggeplommene med resten av sukkeret og kanel til eggedosis.
Løs opp gelatin i litt vann i vannbad. Rør oppløst gelatin i solbærmosen. Rør mosen forsiktig i eggedosisen.

Pisk fløten tykk og rør den forsiktig i mosen. Pisk eggehvitene stive og skjær dem i mosen. Fordel moussen over kjeksbunnen. Overflaten skal være jevn. La terten stå kaldt til moussen har stivnet.
Lag glassering. Løs opp gelatin i litt vann i vannbad. Bland oppløst gelatin og resten av solbærmoussen, og hell dette over moussen. Vend litt på formen slik at overflaten blir helt og jevnt dekket. La formen stå i kjøleskapet.

Løsne terten fra formen med en varm kniv som føres langs kanten. Fjern ringen.
Pynt med noen solbær som først dyppes i eggehvite og så rulles i sukker.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:645


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!