Gå til forsiden av matoppskrift.no

Sommerfriske desserter

Oppdatert: 27.07.2014 Publisert: 25.06.2009 Tema: Dessert Forfatter: Fotograf: Astrid Hals, Studio Dreyer-Hensley, Alf Börjesson, Mari Svenningsen Kilder: Matprat.no




Når jeg tenker på sommeren, dukker det opp ord som sol, grønt og godt humør. Jeg tenker på friske jordbær, bringebær og rabarbra. Da får jeg lyst på friske sommerlige desserter.
Enten du skal arrangere sommerfest i hagen eller fest i regnværet i stua, er det alltid godt med smak av sommerens friske frukter og bær. Hvis du bare har lyst på noe godt, trenger du ikke en fest som unnskyldning får å lage deilige sommerdesserter.
Det er alltid godt med noe søtt etter grillmaten. Overrask kjæresten eller familien.
Hva med osteiskake med jordbær eller panna cotta med bringebærsaus?

Osteiskake med jordbær

Denne iskaken kommer til å bli en av dine favorittdesserter. Søt, fyldig og god. Det kjekke med iskake er at du kan lage den når du har tid til overs og la den ligge i fryseren til du får gjester. På den måten har du alltid noe godt å by på.

14 Porsjoner

Ingredienser
½ pk digestive kjeks
100 g smør
3 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
3 stk eggeplomme
1 ½ dl sukker
1 beger kremost naturell
3 stk eggehvite
4 ss jordbærsyltetøy

Bringebærsaus:
2 pk frosne bringebær
200 g melis
4 ss sitronsaft

Slik gjør du:
1. Smuldre kjeksen. Smelt smøret og rør sammen med kjeksen. Trykk det utover i en springform (24 cm), med bakepapir i bunnen.
2. Du må ha 3 skåler. Pisk fløte og vaniljesukker til krem i en skål. Rør sammen eggeplomme, sukker og philadelfiaost i en skål og stivpisk eggehviter i den tredje.
3. Bland alt forsiktig i sammen og hell det over i springformen.
4. Legg syltetøyet i kladder rundt på toppen av massen. Ta en kniv eller slikkepott og rør litt forsiktig rundt. Syltetøyet skal ikke blande seg med massen, bare bli marmorert i. Settes i fryseren minst 4 timer før servering. Ha tinte bringebær, melis og sitronsaft i en foodprosessor, kjør til massen er glatt og sil den.
Server sammen med bringebærsaus eller annen dessertsaus. Noen friske bær eller hermetisk frukt smaker godt til.

PSST: Ta kaken ut ca. 15 minutter før servering. Bruk en stor kniv til å dele den opp med. Ha kniven under rennende varmt vann hver gang du skjærer i kaken. Tørk av med et papirhåndkle.

Panna cotta

Panna Cotta er en italiensk dessert basert på fløte og vanilje. Desserten er lett å tilberede og smaker veldig godt. Server den med bringebærsaus, da blir den litt syrlig og enda bedre.

6 Porsjoner

Ingredienser
4 ½ stk gelatinplater
2 stk vaniljestang
7 ½ dl kremfløte
2 ½ dl sukker

Bringebærsaus:
1 pk (225 gr.) frosne bringebær
100 g melis
2 ss sitronsaft

Slik gjør du:
1. Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter. Skyll de godt og klem ut vannet.
2. Snitt vaniljestangene på midten, skrap ut frøene.
3. Kok forsiktig opp fløte, sukker, vaniljestangen og innholdet i den. Ta det av platen, ta ut vaniljestangen, og rør inn gelatinen. Hell blandingen i seks små former eller glass. Avkjøl minst 3 timer før servering.
4. Ha tinte bringebær, melis og sitronsaft i en foodprocessor, kjør til massen er glatt og sil den.
Server desserten med litt frisk bærsaus og bjørnebær. Bjørnebær får du kjøpt frosne hele året. Kan lages 1-2 dager før servering.

Vaniljeis med sommerbær

Vi er heldige som har tilgang på friske bær hele året rundt, men på sommeren finner vi de norske bærene som nok alle nordmenn er enige om er de beste. Her har du en enkel dessert med herlige bær som alle liker.

4 Porsjoner

Ingredienser
1 ½ dl bringebær
1 ½ dl jordbær
1 dl bjørnebær
ca. 1 l vaniljeis

Slik gjør du:
1. Rens bærene, skyll de.
2. Legg opp vaniljeis i fire dessertskåler og strø bærene over.

Pynt gjerne med litt rips.

Grillet kake med frukt og bær

Lyst til å prøve noe nytt? Hva med grillet kake! En annerledes og spennende måte å spise kake på.

4 Porsjoner

Ingredienser
4 stk kakestykker sukkerbrødbunn
100 g mascarponeost eller kremost naturell
2 dl kremfløte
2 ss brunt sukker
½ ts vaniljesukker
1 pk bringebær
2 stk kiwi

Slik gjør du:
1. Pisk fløte med ost, sukker og vaniljesukker til kremkonsistens.
2. Skjær ut passende kakestykker av sukkerbrødbunnen og del hvert stykke i to på langs. Grill dem raskt. Vær forsiktig, for dette går fort.
3. Skrell og skjær kiwi i skiver. Legg krem på hvert kakestykke. Ha på godt med kiwi og bringebær. Server to til hver.

Tips: Du kan også bruke formkake.

Dessertspyd på grillen

Enkle dessertspyd for perfekte grilldager. Kanskje en ny sommerhit?

4 Porsjoner

Ingredienser
4 skive formkake
4 ss appelsinjuice
1 stk mango
12 stk marshmallows
4 stk grillspyd

Slik gjør du:
1. Skjær formkakeskivende i 2 x 2 cm biter og pensle dem med appelsinjuice.
2. Skrell og del mangoen i 2 x 2 cm biter. Tre formkake, mango og marshmallows på grillspyd.
3. Legg spydene på grillen i 5 minutter til de er lune og har fått litt farge. Snu dem rundt av og til.

Tips: Det er lurt å legge trepinnene i vann på forhånd for å unngå at de begynner å brenne.

Grillet ananas med romsaus

Iskrem og grillet frukt gjør alltid stor suksess! Denne varianten med romsaus er intet unntak.

4 Porsjoner

Ingredienser
1 stk stor frisk ananas
2 ss sukker til glasering
½ ts malt kanel
75 g usaltet meierismør
75 g brunt sukker
1 stk lime (skall og saft)
2 ss mørk rom
400 g vaniljeis

Slik gjør du:
1. Skjær toppen og bunnen av ananasen, stil den opp på et skjærebrett og skjær den i båter. Fjern kjernen fra hver båt og del den i 2,5 cm trekantede tykke skiver.
2. Dryss sukker og kanel på begge sider av ananasen og grill på middels varm grill i 4-5 minutter, til sukkeret er litt karamellisert.
3. Smelt samtidig smøret på en liten panne, tilsett sukker, limesaft og finrevet limeskall.
4. Tilsett rom og rør rundt til sukkeret er smeltet og det bobler til en jevn glasur. Legg ananasen på tallerkener, hell romsausen over, og server med noen store gode kuler med is.
Her har vi brukt vaniljeis men det er også godt med valnøttis, krokanis, jordbæris, etc.

Om du ikke har ananas går det også fint an å bruke bananer. Grill bananene med skallet på til de nesten er svarte. Ta av litt av skallet og hell over romsausen.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1616


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!