Gå til forsiden av matoppskrift.no

Sommerkålen er over oss.

Oppdatert: 23.07.2009 Publisert: 23.07.2009 Tema: Grønnsaker Forfatter: Fotograf: Kai Nordrum, Opplysningskontoret for grønnsaker




Den første norske kålen har allerede vært på markedet en stund, men kålen er enda løs og fin i konsistensen.

Denne løse kålen er en delikatesse på bordet nå i sommer og passer sammen med mange andre råvarer eller alene i en salat, eller lettkokt med smør og salt.

Her er noen forslag for bruk:

Spekeskinke med nykål og poteter

4 porsjoner

400 g spekeskinke i skiver
12-15 poteter
1 sommerkål/nykål
4 ss smør
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1 boks rømme
2 ss persille

1. Del kålen i fire. Skjær først bort stilkfestet, og så hver av disse bitene i 4 på tvers igjen. Smelt smør i en kasserolle, og legg i kålbitene. Fres de lett før rømmen tilsettes.
2. La rømmen frese med ca. 1 minutt. Ha i hakket persille og smak til med salt og pepper. Om ønskelig kan du ha i noen dråper med sitronsaft.
3. Anrett skiver av spekeskinke på tallerkenen sammen med kokte poteter (gjerne med skall), og kålen surret i rømme.

Dette er en nydelig sommertallerken med masse god smak.

Kokt kjøtt med sommerens grønnsaker

4-6 porsjoner

Ca. 1,5 kg storfekjøtt - høyrygg, bog el.l.
vann så det dekker kjøttet
4 ts salt
4-6 gulrøtter
1 purre evt. 2-3 vårløk
1 sommerkål
2 ts tørket timian
1 laurbærblad
frisk persille
pepper

1. Kok opp rikelig med vann i en kjele. Legg kjøttet i, kok opp og skum godt av. Senk temperaturen og la kjøttet trekke såvidt under kokepunktet i ca. 1 1/2 time sammen med timian og laurbærblad.
2. Rens grønnsakene g del gulrot og purre i ringer og snitt kålen i grove strimler. Ha dette over i kjelen sammen med kjøttet og la alt trekke til grønnsakene er møre, ca. 20 minutter.
3. Ta opp kjøttet og skjær det i terninger. Legg kjøttet tilbake i suppen og smak til med pepper. Server suppen med et dryss frisk persille.

Kokt kål på sommerens vis

1 porsjon

1/2 sommerkål
ca. 50 g sjampinjong
ca. 50 g bacon
2-3 stk. asparges
2 tomater

Kålen skjæres i to skalker som smørdampes og legges opp på serveringstallerkenen. Sprøstekt baconbiter og sjampinjongskiver legges opp. Til slutt legges dampet asparges og tomatbåter på. Litt stekefett dryppes over.

Kylling med sommerkål

1 grillet kylling
200 g sommerkål
4-6 små gulrøtter
2 epler
saft av 1/2 sitron
1 ss vann
1 ss sukker

Rens kyllingen og skjær den i skiver. Finsnitt sommerkålen og fordel den på tallerkener. Legg på kyllingskivene. Bland revne gulrøtter og epler og legg dem ved siden av kyllingen. Hell over sitronsaft smakt til med vann og sukker. Server brød til.

Sommerens får-på-kål

4 porsjoner

800 g lettsaltet/røkt lammekjøtt uten ben, evt. 1,2 kg utvannet pinnekjøtt
1,5 kg sommerkål eller spisskål
5 dl vann
1/2 ts hvit pepper

1. Skjær kjøttet i terninger. Legg kjøttet i kokende vann i en rommelig kjele og la det trekke på svak varme til kjøttet er mørt.
2. Skjær kålen i båter. Legg kålen over kjøttet, legg på lokk og la det koke til kålen er såvidt mør.
3. Anrett kålen på tallerken, legg kjøttet over, hell på sjy. Server med klippet persille og nypoteter.

Varm salat med kål, gulrøtter og gressløksaus

4 porsjoner

2 sommerkål eller spisskål
12 små nye gulrøtter eller 6 vanlige
vann
40 g smør
finmalt havsalt
4 ss solsikkekjerner

Gressløksaus:
2 dl grønnsakkraft
50 g smør
4 ss finklippet gressløk
finmalt havsalt
kvernet hvit pepper

Del kålen og ta ut stilken. Kutt den deretter i tynne båter. Gulrøttene skrelles og deles i passe biter. Forvell gulrøttene i smørvann og hold dem varme. Damp kålen i samme vannet og hold varm. Sil av 2 dl kraft og bland det med smør, tilsatt gressløk og smak til med salt og pepper. Anrett kål og gulrøtter i dype tallerkener og fordel sausen over. Strø til slutt ristede solsikkekjerner på toppen og pynt med kjørvel.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:630


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!