Gå til forsiden av matoppskrift.no

Sommermat med hvitt kjøtt

Oppdatert: 29.07.2006 Publisert: 29.07.2006 Tema: Kylling Forfatter: Fotograf: Petter Berg




Selv om vi har all verdens tid nå om sommeren, er det likevel altfor galt å tilbringe de dyrbare sommertimene innendørs. Før vi vet ordet av det er nemlig sommeren over. Sommermaten bør derfor være lettlaget, og egnet for servering på terrassen eller i hagen.

Det er mye kos med grillmaten, men det er ikke til å stikke under en stol at det blir mye venting. Først må man vente til grillen er varm, og deretter må man vente på en ledig plass på grillen eller på at kjøttstykket skal bli gjennomstekt.

På riktig varme sommerdager smaker det best med kald mat, som for eksempel grillet kylling med en fargerik salat og nystekte baguetter eller en ferdig blandet lunsjsalat som man kan ta med ut på tur. Lefse med smør og kyllingkjøtt får ofte barna til å spise godt.

Og hvem sier vel "nei takk" til en saftig bærmuffins eller et stykke hjemmelaget kirsebærpai som en søt avslutning på et velsmakende måltid?

Salvie- og tomatkylling

Porsjoner: 4

4 stk. kyllingfilet
1 ts salt
litt kvernet pepper
1 ss olivenolje

Saus:
3 båt hvitløk
1 stk. løk
ca. 1 stk. rød chili
2 ss olivenolje
1 boks hermetiske tomater
1 ss tomatpuré
1 dl tørr hvitvin
1 stk. hønsebuljongterning
litt pepper
½ dl hakket kruspersille
1 ts tørket rosmarin
1 ½ ts frisk salvie

Skrell og hakk hvitløk og løk. Del chilien og ta ut hinner og frø. Surr løk og chili i olje i en kjele. Tilsett tomatene med væsken, tomatpuré, vin, buljongterning, pepper, persille, rosmarin og salvie. La sausen koke ca. 10 minutter.
Strø salt og pepper på kyllingen og brun den i varm panne rundt det hele. Legg kyllingen i tomatsausen og la det stå på svak varme ca. 10 minutter.
Smak til og server kyllingen med for eksempel kokt ris eller pasta og godt brød.

Kyllingfilet med spagetti, cherrytomater og merian

Porsjoner: 4

3 stk. kyllingfilet
500 g spagetti
ca. 350 g cherrytomat , røde og gule
ca. ¼ potte frisk merian , evt. basilikum
6 ss olivenolje
1 båt hvitløk i tynne skiver
1 ss hvitvinseddik , evt. rødvinseddik
havsalt
kvernet pepper

Strø salt og pepper på kyllingen og stek til den er gjennomstekt ca. 10 minutter.
Kok pasta etter anvisning på pakken. Del tomatene i to.
La pastaen renne av og bland med tomatene, hvitløken og urtene. Strø over kyllingbiter. Slå på olje og eddik og strø på salt og pepper.

Bland alt lett sammen og server straks med godt brød.

Limekylling med varm salat

Porsjoner: 2

2 stk. kyllingfilet
1 stk. lime
1 ss olivenolje
½ båt hvitløk
½ ts salt
litt pepper

Varm salat:
1 stk. rødløk
200 g grønn squash
200 g aubergine
200 g kokte, grønne linser
salt og pepper

Pynt:
½ stk. sitron
¼ stk. rød paprika
¼ stk. rapidsalat

I stekeovnen på 225 °C

Skjær kyllingfiletene i store biter og legg i plastpose. Riv limeskallet og bland 1 ts limeskall med presset limesaft, 1 ss olje og hvitløk. Hell marinaden i kyllingposen, knyt igjen og beveg posen slik at marinaden fordeler seg godt. La det ligge et par timer.
Skrell og del rødløk i båter. Del squash og auberginer i biter.

Legg grønnsakene i en liten ildfast form. Stek grønnsakene midt i ovnen ca. 20 minutter.
Kok linsene ca. 15 minutter og la dem renne godt av. Stek kyllingen med marinaden i stekeovnen ved 225 °C til bitene er gylne og gjennomstekt. Strø på salt og pepper.
Bland grønnsaker, linser og kylling og server med sitronbåter og strimler av rød paprika og salat. Brød er godt til.

Yoghurtmarinert kylling

Porsjoner: 4

4 stk. kyllingfilet
2 dl yoghurt naturell
ca. 2 ts karri
¼ ts salt
litt kvernet pepper
1 ss olje til steking

Tomat- og løksalat:
1 stk. rødløk
1 beger cherrytomat eller bruk vanlige tomater
1 dl hakket frisk mynte
1 dl hakket bladpersille
1 ss olje
2 ss sitronsaft
½ ts salt
litt kvernet pepper

Legg kyllingfiletene i en plastpose. Bland yoghurt med karri, salt og pepper, og slå dette over kyllingen i posen. Bland alt godt. La kjøttet ligge et par timer.
Skrell løken og skjær den i tynne skiver. Del tomatene i to eller i skiver. Bland løk, tomat, hakket mynte og persille med olje, sitronsaft, salt og pepper. La det stå kjølig.
Varm olje i stekepannen og stek kyllingfiletene gylne, 3-4 minutter på hver side.
Server kyllingen med tomatsalaten og kokt ris.

Stekt kylling med potetsalat og ristede valnøtter

Porsjoner: 4

4 stk. kyllingfilet
1 stk. rød paprika
1 stk. grønn paprika
1 stk. gul paprika
salt og pepper

Potetsalat:
700 g potet (gjerne små)
50 g valnøttkjerner
2 ts balsamicoeddik
saft av ½ stk. presset lime
salt og litt nykvernet pepper
2 ss olivenolje
1 dl klippet kruspersille eller gressløk

Legg kylling og strimler av paprika i en ildfast form. Strø på salt og pepper og slå over litt olivenolje. Stek dette midt i ovnen ved 200 °C i 20-30 minutter til kyllingen er gjennomstekt.
Skrubb potetene godt. Del dem i to og kok dem myke i lettsaltet vann. Slå av potetvannet og la potetene dampe. Rist valnøttene i varm, tørr panne til de er gylne og avkjølte.

Bland sammen eddik, limesaft, salt og pepper i en bolle. Pisk i oljen. Bland dressingen med poteter og strø på persille eller gressløk.
Server med brød og dressing av rømme tilsmakt med urter.

Bærmuffins

Porsjoner: 8

100 g smør
2 dl sukker
3 stk. egg
4 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ½ dl kefir eller kulturmelk
2 dl blåbær eller andre bær du har tilgang til

Rør smør og sukker lyst og lett. Tilsett ett og ett egg og rør godt mellom hvert. Sikt sammen hvetemel og bakepulver, og tilsett vekselvis med melk.
Fordel røren i muffinsformer og stek midt i ovnen ved 175 °C i 15-20 minutter. Avkjøl på rist. Muffins smaker best nybakt.

Kirsebærpai med eggekrem og marengslokk

Paibunn:
125 g smør
250 g hvetemel
30 g sukker
2 stk. eggeplomme
ca. 2 ss kaldt vann

Fyll:
350 g kirsebær uten sten
1 dl sukker
1 ss potetmel
3 dl crème fraîche
3 stk. eggeplomme
3 ts vaniljesukker

Marengs:
2 stk. eggehvite
1 ¼ dl sukker

Smuldre smør og mel med sukker. Bland i eggeplommer og vann. Bruk gjerne en matprosessor. Når deigen er "samlet", legges den kjølig ca. 30 minutter, før den trykkes ut i en stor paiform, ca. 26-28 cm i diameter. Stek bunnen ved 200 °C ca. 10 minutter til den er gyllen.

Legg kirsebærene i paibunnen og dryss på sukker og potetmel. Bland crème fraîche og eggeplommer og smak til med vaniljesukker. Hell blandingen over kirsebærene.

Stivpisk eggehvitene og dryss på sukkeret. Pisk videre til marengsen er stiv og blank. Hell dette i en sprøytepose og sprøyt ut et gitter over kaken. Stek kaken ved 170 °C ca. 3/4 time til marengsen er gyllen.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:877


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!