Gå til forsiden av matoppskrift.no

Sommermat som smaker

Oppdatert: 23.06.2008 Publisert: 23.06.2008 Tema: SanktHans Forfatter: Fotograf: Alf Børjesson




Rømmegrøt er norsk sommermat med lange tradisjoner. Mat av syrlige melkeprodukter smaker ekstra leskende og godt i sommervarmen.
Blir det St.Hansfeiring? Server spekemat, midtsommersalat og nygrillede asparges, og lag en festavslutning på måltidet med en herlig jordbærkrem.

Rømmegrøt

6 porsjoner

1 l seterrømme
3 ½ dl hvetemel
1 l melk
2 ts salt

1. Ha seterrømmen i en kjele. Kok den opp under omrøring og la den koke videre under lokk på svak varme i 5–10 minutter. Rør av og til slik at ikke rømmen svir seg.
2. Rør i halvparten av melet. Rør til grøten skiller seg og smøret kommer fram. Øs av så mye smør som ønskelig og hold smøret varmt frem til servering.
3. Rør i resten av melet og tilsett melken gradvis under omrøring. Rør til grøten er jevn og helt uten klumper. Kok opp grøten og la den småkoke under omrøring i 5–7 minutter.
4. Smak til med salt.

Grøten serveres med smøret som skilte seg fra rømmen, sukker og kanel, og gjerne et lekkert spekematfat med flatbrød .

Midtsommersalat med yoghurt

8 porsjoner

2 pk. ruccula
2 stk. mango
400 g bringebær
100 g skåldede mandler
2 dl yoghurt naturell eller melonyoghurt

1. Vask og tørk salaten.
2. Skrell og kutt mangoen i passende biter.
3. Ha ruccola, mango, bringebær og skåldede mandler i en skål.
4. Legg på skjeer av yoghurt naturell eller melonyoghurt før servering.

Asparges i fløtesaus

4 porsjoner

1 bunt frisk grønn asparges
1 dl pinjekjerner
3 dl kremfløte
3 ss finhakket frisk timian , evt oregano eller basilikum
nykvernet salt og pepper

1. Kutt av ca 2 cm av den nederste delen av stilken eller ta tak i stilkenden omtrent midt på aspargesen og bøy den til den seige enden knekker. Skrell den nederste delen av stilken.
2. Rist pinjekjernene ved middels varme i en stekepanne til de er gylne.
3. Lag en kurv av aluminiumsfolie og legg aspargesen oppi kurven.
4. Hell fløte over aspargesen og strø timian og pinjekjerner på toppen.
5. Kvern salt og pepper over og sett kurven på grillen.
6. La stå til aspargesen er mør. Dette tar mellom 10–15 minutter.

Jordbærkrem

12 porsjoner

1 kg jordbær
50 g mandler
5 stk. gelatinplater
2 ss kokende vann
2 stk. egg
6 ss sukker
1 ts vaniljesukker
2 dl kremfløte
2 dl vaniljekesam

1. Grovhakk mandlene og del halvparten av jordbærene i små biter, resten skal benyttes til pyntingen
2. Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter.
3. Pisk egg, sukker og vaniljesukker til eggedosis.
4. Ta de bløtlagte gelatinplatene ut av vannet. Klem vannet godt ut og smelt gelatinen i det kokende vannet.
5. Pisk kremfløte til krem.
6. Bland eggedosis, krem og vaniljekesam, og rør inn smeltet gelatin under konstant omrøring. Vend de delte jordbærene inn i kremen og hell den over i en randform som rommer ca l liter.
7. Sett kremen kaldt og la den stivne i minimum 4 timer.
8. Hvelv jordbærkremen over på et serveringsfat og pynt med resten av jordbærene før servering.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1356


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!