Gå til forsiden av matoppskrift.no

Spar på sommerens smaker med syltesukker

Oppdatert: 18.05.2008 Publisert: 18.05.2008 Tema: Produktnyheter Forfatter: Fotograf: Dansukker
Raskt og enkelt - lag syltetøy på noen få minutter

Ta vare på det beste fra sommeren med Dansukkers Syltesukker. Å lage sitt eget syltetøy er morsomt, godt og enkelt. Ta de frukter og bær du synes er gode, tilsett syltesukker og kok opp - en perfekt sysselsetting for hele familien. Å koke syltetøyet går fort og selv de minste i familien kan være med og rense og røre. På en solskinnsdag kan man ha en utflukt og samle frukter og bær. Fine, personlige etiketter kan man lage en dag det regner og man skal aktiviseres innendørs.

Nærprodusert har blitt et vanligere ord i vår hverdag, vi vil ta vare på det som naturen gir. Nå er det ikke lenge til vi kan høste alle naturens frukt og bær. Pass på å besøke lokale bønder med selvplukk om muligheten for å dyrke selv ikke finnes. Merverdien i det hjemmelagede ligger i et unikt produkt med en kvalitet som er vanskelig å overgå. Hjemmelaget syltetøy og marmelade i i fint glass er også en perfekt gave.

- Syltetøy til pannekaker og marmelade til frokosttoasten er favoritter som selv en nybegynner enkelt kan lage selv ved hjelp av Dansukkers Syltesukker, sier Jeanette Nordenhem, produktsjef hos Danisco Sugar.

Syltesukker - tilfører mer enn sødme

Sukker er et helt naturlig produkt som finnes i alle vekster. Det har konserverende egenskaper og i tillegg til å tilføre sødme og aroma hjelper det også til med å balansere og runde av andre smaksinntrykk. Ved nedfrysing hjelper sukkeret å bevare fruktene og bærenes smak, farge og konsistens. Dansukkers Syltesukker inneholder alt som behøves for å vellykket egenprodusere syltetøy.

Syltesukker

Syltesukker er et produkt for de som vil lage sitt eget syltetøy, rask og enkelt. Det passer like godt for de erfarne som nybegynnerne. I pakken finnes nemlig alt man behøver for et vellykket resultat. Tilsett bare frukt eller bær etter eget ønske og eventuelt litt vann. Regn med like store deler frukt og bær som syltesukker. I tillegg til sukker inneholder Dansukker Syltesukker sitronsyre, pektin samt natriumbenzoat, det naturlige konserveringsmiddelet som blant annet finnes i tyttebær. Cirkapris for 1 kg er 17 kroner.

Å koke syltetøy

1. Velg bær og frukter av beste kvalitet.
2. Skyll og rens bærene/frukten.
3. Del eller mos bærene/frukten.
4. Bland inn syltesukkeret, rør godt om.
5. Kok under omrøring i angitt tid.
6. Skum godt av.
7. Hell over på glass. Forsegl.

Matnyttig
- Doble aldri resepten. Den blir tung og røre men fremfor alt så vil ikke koketiden stemme. Vil du lage mye syltetøy, gjør det heller i flere omganger.
- Skum syltetøyet godt av. Skummet inneholder bakterier og muggsopp som virker inn på holdbarheten.
- Fyll glass og flasker fullt opp. Sett lokket på med en gang og skru det godt på. Når innholdet kjøles ned suges lokket fast og det oppstår vakuum.
- For å vite når syltetøyet/marmeladen er ferdig bruk et lite fat som du har hatt i kjøleskapet. Legg litt syltetøy på fatet og sett det i kjøleskapet for rask nedkjøling. Dra en skje gjennom det kalde syltetøyet/marmeladen. Flyter ikke sporet etter skjeen igjen er syltetøyet/marmeladen ferdig. Synes du den er for tykk kan det tilsettes litt vann og kokes opp på nytt.

Tips til smakstilsetninger
- La en kanelstang eller en stjerneanis koke med bærene når du koker syltetøyet.
- Noen lavendelblomster i jordbærsyltetøyet blir veldig godt. Det er også godt å blande inn 50-100 gram revet mørk sjokolade i syltetøyet.
- Legg i en liten bit fersk ingefær når du koker rabarbrasyltetøy eller marmelade.
- Hele eller opphakkede mandler i syltetøyet eller marmeladen gir en mer eksklusiv følelse.
- Tilsett et par kvister fersk timian eller rosemarin når du koker eplemos eller eplesyltetøy - det er også godt sammen med plommer.
- Et par spiseskjeer konjakk eller whiskey i syltetøyet eller marmeladen gir et eksklusivt preg.

Plommesyltetøy med mandler

Ingredienser
1-1½ kg plommer
1 kg Dansukker Syltesukker
2 kanelstenger
4 stjerneanis
200 g søtmandel

Skåld plommene, og fjern skallet og steinen. Skjær plommene i mindre biter. Skåld mandlene og fjern skallet. Rør plommene og krydderet sammen i en gryte, og kok i 10 minutter under omrøring. Tilsett Syltesukker og mandler, og kok i ytterligere 2-3 minutter. Ta gryten av platen, og skum godt av. Hell over i varme, rene glass. Skru på lokket. Oppbevar kjølig.

Sommersyltetøy med bringebær

Ca. 4 l

Ingredienser
1 1/2 l bringebær
1 1/2 l rips
1 1/2 l moreller eller kirsebær
1 kg Syltesukker

1. Skyll og rens bærene. Ta steinene ut av kirsebærene. Hell bærene og Syltesukkeret i en gryte og kok opp på svak varme. La det deretter koke kraftig i 5 minutter.
2. Ta gryten bort fra platen og skum godt. Hell over på varme, godt rengjorte glass. Sett på lokket. Oppbevares kaldt.

Tomatmarmelade

ca. 1 1/2 l

Ingredienser
750 g røde eller grønne tomater
revet skall og saft av 1 sitron
1 kg Syltesukker

1. Skåld og flå tomatene. Fjern stilken og skjær tomatene i mindre biter.
2. Bland alle ingrediensene i en rustfri kjele og kok dem i 5 minutter (røde tomater) eller 10 minutter (grønne tomater) under omrøring.
3. Ta kjelen av varmen. Skum marmeladen, og la den stå i 15 minutter.
4. Hell marmeladen over på skåldede glass som straks bindes over. Oppbevares kaldt.

Dansukker har nettsider med mange gode oppskrifter på syltetøy og annet. Få mer inspirasjon på Dansukker sine nettsider Klikk på den norske delen.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1330


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!