Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Spekematlag ::

Spekematlag

Skal du ha familie og venner på besøk ved store anledninger, er det deilig å kunne servere et spekematbord. Her kan hver enkelt velge etter sin egen smak og nyte det i sitt eget tempo. Når man skal more seg, og festen skal vare hele natten, er det perfekt med mat som holder seg til alle gjestene har gått.

Et spekematbord passer til alle store anledninger som dåp, konfirmasjon, bursdager, eller rett og slett et hyggelig vennelag. Beregn ca. 150 g per person når du har enkelt tilbehør som salat, flatbrød og rømme. Har du tyngre tilbehør som potetsalat og eggerøre, eller at spekematen er en del av en rett, kan du beregne mindre. Som regel går det mest spekeskinke, så det kan være lurt å beregne halvparten av denne. Resten fordeles på fenalår og spekepølser.

Vårt eksempel:

Til 10 pers.
spekeskinke uten ben 750 g
Fenalår uten ben 250 g
Salami 250 g
Morrpølse 250 g


Til 40 pers.
Spekeskinke uten ben 3 kg
Fenalår uten ben 1 kg
Salami 1 kg
Morrpølse 1 kg

Her kan du gjøre en del av forberedelsene dagen i forveien. Du kan legge opp og pynte spekefatet, lage potetsalat og waldorfsalat en dag før. Eggerøre, grønn salat, friske frukter og rømmegrøt bør lages/kuttes samme dag, men dette er raske, enkle retter som ikke tar for lang tid.

Mesteparten av et spekematbord får du kjøpt ferdig i butikken. Potetsalat og rømmegrøt fås kjøpt i helfabrikata produkter i nesten alle dagligvarer. Waldorfsalat finner du i ferskvaredisken hos velassorterte dagligvarer. Det eneste du trenger å gjøre selv er å lage eggerøre og kutte opp frukt og salat. Så enkelt kan det være. Det er en stor fordel å kjøpe spekematen ferdig oppskåret i tynne skiver hvis du ikke har tilgang til en god oppskjæringsmaskin.

Hele stykker med spekemat kan holde seg i flere måneder om du lar det henge fritt i en lerretspose på et mørkt, kjølig og luftig sted. Kjøleskap er også bra, men pakk ikke spekematen inn i tett plast. Bruk matpapir eller aluminiumsfolie. Med spekemat som er kjøpt ferdig oppskåret følges holdbarhetstiden på pakka.

Ulike typer spekemat:

Spekeskinke

Vanlig norsk spekeskinke.
Santa kristina
Birkebeiner
Serrano
Parma

Fenalår

Spekepølser

Fårepølse
Salamityper
Morrpølse
Stabburspølser
Snabb
Chorizo
Elgpølse
Rødvinspølse
Pepperoni

Tilbehør til spekemat:

Potetsalat
Eggerøre
Grønn salat
Waldorfsalat
Rømme
Rømmegrøt
Brød, flatbrød
Smør
Frisk frukt

Går du i en velassortert dagligvare har de et hav av spekematvarianter å velge mellom. Det enkleste og det som folk spiser mest av er spekeskinke. Fenalår er folk også veldig glade i. Pass på å ha nok av de to slagene og så kan du prøve deg frem med de andre spennende varianter som for eksempel chorizo og snabb. Kjempegode pølser med mye smak til å knaske på.

Frukter hører med både på et koldtbord og til spekemat. Frukter som er spesielt gode til spekemat er melon, jordbær, druer og fiken. Ellers kan det være spennende å pynte med stjernefrukt, kiwi, ananas, mango, appelsin, aprikos, moreller, plommer Rømmegrøt

Kremet potetsalat

Waldorfsalat

Rømme- og urtedressing


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

AnnonseKlikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:1088

FAKTA/BYLINE
Publisert: 06.05.2009
Oppdatert: 06.05.2009
Tema: Koldbord
Forfatter:
Fotograf: Studio Dreyer-Hensley


Meld deg på nyhetsbrev