Gå til forsiden av matoppskrift.no

Spontan grillfest midt i uka

Oppdatert: 31.07.2012 Publisert: 31.07.2007 Tema: Svin Forfatter: Fotograf: Astrid Hals




Pølser og koteletter er fortsatt nordmenns grillfavoritter. Ikke minst fordi det er rask, lettvint og populær mat. Men det finnes også andre alternativer når du skal impulsgrille.

Det ustabile norske sommerværet er en av mange grunner til at grilling ofte blir en spontan affære. Når sola skinner og tanken på å stå over grytene i et hett kjøkken blir for uutholdelig, rasker vi gjerne med oss noen pølser eller koteletter fra butikken på vei hjem fra jobb.

- Ingenting galt i det. Men litt variasjon skader heller ikke, smiler Marte Gjeitung Larsen ved Opplysningskontoret for kjøtt. Hun foreslår for eksempel å lage grove "pølser" av kjøttdeig, rulle dem i krydder og urter og træ dem på spyd. Du kan bruke vanlig kjøttdeig, karbonadedeig eller lammedeig.

Svinefilet er også rask mat.

Har du noen minutter å avse mens grillen blir passe varm, kan du jo marinere strimler av svinefilet i for eksempel sataysaus. En dip av aprikossyltetøy, peanøttsmør og finhakket koriander gir den rette orientalske smaken.

- Sataysausen kan du lage selv av soyasaus og krydder, eller du kan kjøpe den ferdig i butikken. Selve grillingen er unnagjort på minutter, sier Marte Gjeitung Larsen. Ferdigkokte eller frosne poteter eller annen halvfabrikata, er også ypperlig tilbehør. Frosne grønnsaksblandinger kan for eksempel legges i folie rett på grillen.

Oppskrifter:

Satayspyd

(4 porsjoner)

800 g svinefilet eller annet benfritt kjøtt av svin i lange, tynne strimler
4 ss soyasaus
1 ts revet, frisk ingefær (evt, 1/2 ts tørket)
1 ts malt koriander
1 ss sitronsaft
2 ss sesamfrø

1. Træ de tynne strimlene av svinekjøtt på et spyd som et trekkspill.
2. Bland sammen soyasaus, ingefær, koriander og sitronsaft.

Pensle spydene med blandingen og la det trekke en stund før de grilles. Like før grilling, drysser du på sesamfrø. Grilles ca. 2 minutter på hver side.

Grillspyd med svinekjøtt og eksotisk frukt

(4 porsjoner)

600 g benfritt svinekjøtt fra flatbiff, koteletter eller filet
1 løk -finhakket
1 båt hvitløk -finhakket
2 ss finhakket mynte
2 ts sitronsaft
1 1/2 dl olivenolje
100 g eksotisk frukt f.eks ananas, aprikos, mango

1. Lag marinade av finhakket løk, hvitløk, mynte, sitronsaft og olivenolje.
2. Har du flatbiff eller filet kan du skjære kjøttet i lange skiver, ca. 2 cm brede. Legg kjøttet i marinade minst 1 time.
3. Tre kjøttet på grillspydene sammen med biter av eksotisk frukt.
4. Pensle med olje og dryss over litt salt og pepper. Grilles 2-3 minutter på hver side.

Server gjerne en eksotisk grillsaus til. Det finnes flere varianter av grillsauser med mango eller andre eksotiske frukter i.

Lammeburger

(4 porsjoner)

500 g kvernet lammekjøtt
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ss potetmel
1/2 dl vann
1 rød chili
1 1/2 dl hakket purre /vårløk

1. Ha alle ingrediensene i en bolle og rør dem lett sammen.
2. Del deigen i fire og form til ca. 1 1/2 cm tykke kaker.
3. Grill dem på forholdsvis stek varme, ca. 1 minutt på hver side. De kan godt være litt rosa inni. Legg dem i varme hamburgerbrød sammen med det tilbehøret du liker.
4. Vi har stekte krydrede potetbåter som tilbehør. Sammen med burgere har vi lagt salat, tomatskiver, løkringer, rømmedressing, sylteagurker, og ost som smeltes akkurat passe.






Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:28


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!