Gå til forsiden av matoppskrift.no

St. Hans menyforslag

Oppdatert: 20.06.2010 Publisert: 20.06.2010 Tema: Turmat Forfatter: Fotograf: mat.no




Midtsommer!

Vi tenker med en gang på en silkekveld i strandkanten rundt et bål, eller mat på et piknikteppe i en blomstereng. . Da er det ingen grunn til å la være å nyte måltidet på årets lyseste kveld og natt utendørs.
Vi ønsker her å formidle noen tips og oppskrifter til mat som kan forberedes på forhånd enten du skal grille eller nyte medbrakt.

Grønnsaksspyd med mais, sjampinjong og paprika

Porsjoner: 4

1 stk. maiskolbe
1 stk. grønn paprika i terninger
100 g frisk sjampinjong
2 ss olje til pensling
nykvernet pepper

Tre grønnsakene på grillspyd og grill.

Asparges med skinke og parmesan

Porsjoner: 4

500 g frisk grønn asparges
4 skive spekeskinke
4 skive frisk parmesan
3 ss olivenolje
smak til med salt og pepper

Asparges kokes et par minutter i kokende vann med litt salt og sukker i. Det er en fordel å koke i en høy kjele slik at tuppene holder seg fine. Avkjøles i iskaldt vann ca. 1 minutt. Fordel de ferdig kokte aspargesene over på fire tallerkener. Legg over en skive spekeskinke pr. porsjon og dryss over reven fersk parmesanost. Drypp over noen dråper god olivenolje. Retten serveres med fersk gjærbakst.

Fransk potetsalat

Porsjoner: 4

1 kg potet
1 stk. purre
4 ts sennep
2 dl olivenolje
4 ss vineddik
½ ts grovmalt pepper
½ bunt hakket kruspersille

Børst potetene og legg dem i kokende vann. Kok potetene til de så vidt er møre når du stikker i dem med en kniv (20-30 min avhengig av sort). Slå av vannet. Når potetene er så avkjølt at du kan ta i dem, skjærer du dem i tykke skiver og legger dem i en bolle.
Dressingen kan du lage mens potetene koker: Skjær vårløken i tynne skiver og rør sammen sennep, vineddik, salt og pepper i en skål. Visp inn olivenoljen.
Hell vårløken og dressingen over de varme potetene og bland alt ved å riste bollen forsiktig. Pynt med hakket kruspersille.

I stedet for vårløk kan du bruke purre.

Foliebakt laks på en seng av fennikel

Porsjoner: 4

1 stk. fennikel i tynne skiver
½ stk. løk i strimler
2 båt hvitløk - knust
1 ss smør
1 ss sitronsaft
2 ss hakket frisk koriander
400 g laks

Her kan du bruke annen fisk om du ønsker det.
Lag aluminiumsfoliepakker med grønnsaker og fisken på toppen. Pakk sammen og grill i ca. 15 minutter.

Fylte grønnsaker på grillen

Porsjoner: 1

Grillede tomater er gode i seg selv. Men de kan også varieres. Ta ut kjernen og fyll opp med potetmos, sjampinjong eller italiensk salat. Nydelig! Tomater i tykke skiver kan pakkes med frisk rosmarin i aluminiumsfolie og grilles møre.

Paprika er også perfekt grillmat. Fyll paprika med kjøttdeig eller soppstuing. Hele maiskolber pakket i folie er snadder. Eller løk! Pakk den i folie med en skvett rødvin og rosmarin og la den grille i 20-30 minutter. Dette er godt!

Du kan også tre et grillspidd av grønnsaker. Sjampinjonger, paprika i biter, løk i biter, squash i biter, svisker, agurkbiter. Forsøk å holde omtrent samme størrelse på bitene.
Vel bekomme!

Creme Catalan med friske bringebær

Porsjoner: 4

4 dl helmelk
6 dl kremfløte
250 g sukker
3 stk. hel kanel
revet skall av 1 stk. appelsin
10 stk. eggeplomme
2 ss brunt sukker til karamell
500 g bringebær

Kok opp melk, fløte, sukker og krydder. Tilsett eggeplommene og rør til det hele tykner. Sil av krydderet og hell blandingen over i små porsjonsformer.
Stekes i vannbad på 110 grader i ca. 30 min. Strø litt brunt sukker på toppen og sett formene under grillen i ovnen for å svi sukkeret til karamell.
Serveres med friske bringebær og mynte.

En jordbær- og pæredrøm

Porsjoner: 4

250 g jordbær
2 stk. moden pære
8 stk. isbiter
3 dl farris

Miks frukt og isbiter først, i en hurtigmikser eller blender, og bland ut med farris til ønsket konsistens. Denne smoothien er søt og rund på smak.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:853


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!