Gå til forsiden av matoppskrift.no

Steking av fisk.

Oppdatert: 14.02.2008 Publisert: 14.02.2008 Tema: Fisk Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen




Fisk er jo en delikatesse og hvis den tilberedes riktig kan de fleste like den.
Selv steker jeg ofte fisk og det er en enkel og god måte å tilberede den på. Men det er noen ekstra tips om stekingen som kan være gode å ha på veien.

Fisk deles inn i fet og mager fisk. Fete fisker er feks makrell, laks, ørret osv. Magre er torsk, lange, kolje, flyndre osv. Mager fisk har en tendens til løse seg opp i stekepannen.

Generelle råd til steking av fisk
  • All fisk renses godt for blod og innvoller.
  • Små fisk under 30 cm stekes lettest hele.
  • Større fileteres og evt deles i skiver. Bruk ikke så sterk varme ved steking av fisk. Fisken brunes raskt, men forsiktig før den etterstekes på svak varme.
  • Fisk kan og med fordel etterstekes i stekeovn. Den holder lettere fasongen da. For ett vanlig porsjonsstykke beregnes det ca 10 minutter ved ca 180c . Prøv deg gjerne frem her med å pirke litt i fisken for å se om den er ferdig.
  • Fisk kan med fordel legges i marinade en tid før stekingen. Se oppskrifter under.
  • Fisk bør/kan paneres før steking. Bland sammen hvetemel, salt og pepper. Tørk fisken og vend den i dette før den legges i pannen. Her kan og fisken evt dyppes i eggehvite etterpå melet og så i griljermel til slutt.
  • Når fisk helstekes bør man lage små skråsnitt i siden på den. Da blir den lettere stekt gjennom + at den ikke krøller seg så lett.
  • Enkel god saus kan lages ved at en koker ut pannen med rømme eller fløte, + urter/krydder etter smak.
  • Ved mager fisk vær forsiktig når den snues. Små fisk kan surres med bomullstråd før steking for å holde sammen.
  • Ved steking av hel fisk kan det med fordel legges persille og andre urter/krydder + evt salt smør i buken før steking. Da kan det være lurt å surre med bomullstråd.
  • Prøv bernaise saus til fisk, det er kjempegodt.

Marinade til fisk fra Marokko

3/4 dl presset sitron
1 knust hvitløkfedd
1/2 ts spisskarvefrø
1/2 ts paprikapulver
En håndfull knuste koriander- eller fennikelblader, friske
salt

Bland sammen og la fisken trekke en time før steking.

Orientalsk marinade til fisk

1 dl yoghurt naturell
3 ss olje
2 ss støtt karve
2 ss hakket mynte
2 ss persille
2 ss hakkede korianderblad
2 ss hakket asiatisk basilikum
3 strå finhakket sitrongress
1 bit hot paprika eller chilipepper, etter smak
2 ts salt

Skjær fisk i passe munnfuller og la bitene ligge i marinaden noen timer eller natten over.
Plukk opp med gaffel eller hullsleiv så det meste av marinaden renner av. Stek i varm olje.
Rør i resten av marinaden når fisken begynner å se ferdig ut. Fisken bør ikke være for lenge i pannen.
Hvis sausen blir for tynn, kan man jevne med litt maisennajevning eller hvetemel for å få den tykkere.

Enkel marinade til fisk

1 dl matolje
0,3 dl sitronsaft
Salt og pepper etter smak.
Finhakkede urter etter smak, som: Persille, dill, purre, mm

Alt blandes og fisken legges i denne 2 timer før steking.

Og så ett par gode sauser til fisk

Fiskesaus fra California

4 ss smør
1/2 dl hvetemel
salt
1/2 dl lysebrunt sukker
1 1/4 dl vann
saften av 2 sitroner
60 g sultanarosiner
sitronskive

Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Rør i omtrent 3 minutter over svak varme, uten at melet blir brunt. Tilsett salt og brunt sukker.
Varm vann og sitronsaft i en annen kjele, rør det inn i jevningen. Pisk godt sammen og la sausen koke ved middels sterk varme i 5-6 minutter, eller til den tykner.
Tilsett rosinene. La sausen småkoke videre over svak varme til rosinene er gjennomvarme. Hell sausen over i et forvarmet sausnebb. Pynt med en sitronskive og server sausen til grillede eller stekte, hvite fiskefileter.
Blir ca 2,5 dl

Fiskesaus med tomat og purre

1 liten purre
2 tomater
1 dl kremfløte
2 ss margarin eller smør
1 ts paprikapulver
1 1/2 ss hvetemel
3 dl fiskekraft eller 3 dl vann + 1 fiskebuljongterning
salt

Snitt og skyll purren og skjær den i tynne skiver. Skjær tomatene i terninger. Visp fløten.
Fres purren i fettet i et kokekar. Dryss over paprikapulver og mel og rør om. Tilsett fiskekraft eller vann og buljongterning og kok opp under omrøring. Kok sausen i 3-5 minutter.
Rør i tomatene og den vispede fløten. Smak til, eventuelt med salt.

Til kokte eller stekte fiskeretter.

Fiskesaus

2 ss finhakket løk eller sjalottløk
2 ss olje/smør
4 dl fiskekraft
1 dl kremfløte
1 ts maizenamel
2-3 ts krydder etter smak

Surr løken myk i olje/smør. Hvis du ønsker en helt "ren" saus varmes kun olje/smør. Tilsett fiske-kraft, krydder og kok inn til 3 dl. Tilsett kremfløte og smak til med mer krydder alternativt nykvernet salt og pepper.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:401


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!