Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Storsatsing på kostfiberforskning ::

Storsatsing på kostfiberforskning

Riktig kosthold kan bidra til å styrke immunforsvaret og dermed gjøre oss friskere. Nå satser EU nærmere 57 millioner kroner på et internasjonalt prosjekt som skal utforske helseeffektene av spesifikke kostfibre.
Sammen med flere europeiske forskningsinstitutt, universitet og private selskap skal en forskergruppe ved matforskningsinstituttet Nofima, sammen med to norske bedrifter, være med på å utvikle fremtidens funksjonelle mat.

Skal utvikle ingredienser og produkter, samt kartlegge helseeffekter

Studien kalt FibeBiotics, er relatert til utvikling av funksjonell mat og ingredienser til næringsmiddelindustrien. Prosjektet er et samarbeid mellom fem europeiske forskningsinstitusjoner, åtte små og mellomstore bedrifter hvorav to norske, samt fire europeiske universitet.

Målet er å utvikle:

1. ingredienser for funksjonell mat og drikke basert på fiber
2. produkter som er nyttige for menneskers tarm- og immunsystem, og som kan være viktige for menneskers livskvalitet
3. samt å finne biomarkører, i kroppen og responser i ulike testsystemer, som kan forklare eventuelle effekter.

Prosjektet skal kartlegge helseeffektene av utvalgte fibre. Disse består av polysakkarider og har potensiale for ulike positive helseeffekter. Polysakkaridene som skal kartlegges i prosjektet vil hentes fra korn, epler og gjær/sopp.

Ønsker å styrke immunforsvaret

Forskerne skal undersøke hvilke spesifikke helseeffekter kostfibrene har, både i ulike modelleksperimenter og i menneskekroppen. De skal måle effektene både av fiberinntaket i ren form og som en del av en matvare. Selve målingene gjøres ved å bruke spesifikke biomarkører. Biomarkører er forbindelser som kan analyseres for å si noe om en biologisk tilstand.

-Målet er å identifisere komponenter og utvikle produkter som kan bedre kroppens forsvar mot vanlige infeksjonssykdommer som forkjølelse og influensa. Vi vil utvikle en verktøykasse som både industri og myndigheter kan bruke til å vurdere innholdsstoffer i matvarer og deres potensielle positive helseeffekter, sier forsker Svein Halvor Knutsen i Nofima. Han er en av initiativtagerne til FibeBiotics, som er koordinert fra Nederland ved Wageningen UR – Food & Biobased Research.

Stor betydning for folkehelsen

Mage og tarm er en viktig del av immunforsvaret, og kostholdet kan ha stor betydning for vår motstandskraft mot ulike sykdommer. Forskerne i prosjektet FibeBiotics skal studere ulike kostfibre basert på polysakkarider, som ikke brytes ned før de når tykktarmen. Polysakkarider kan stimulere fremvekst av enkelte nyttige bakterier i tarmen, som i sin tur positivt kan påvirke immunforsvaret og helsebildet i kroppen vår.

Nofima har særlig ansvar for å definere og analyser de ulike fiberingrediensene og hvordan disse eventuelt endres under prosessering og under fordøyelse og nedbrytning i tarmkanalen. Dette inkluderer å påvise forekomsten av disse eller deres nedbrytningsprodukter i ulike biologiske prøver og om det er en direkte effekt av kostfiber i cellesystemer.
I tillegg til Nofima, er de to norske bedriftene Genetic Analysis og Immitec Norge med i studien: Genetic Analysis skal bidra med sin spisskompetanse innen studier av tarmbakterier via avanserte DNA-analyser basert på patentert teknologi. Immitec bidrar med Wellmune WGP som er en definert og godt karakterisert fraksjon av beta 1-3/1-6 glukan fra gjær, samt med kunnskap om sitt immunstyrkende produkt ImmiFlex.

-Vi er glade for og stolte av å være med på dette viktige arbeidet som kan ha stor betydning for folks helse og livskvalitet. Vi jobber vi dedikert med immunhelse og mener vi har en substans som kan være et viktig bidrag for folkehelsen. Derfor er også samarbeidet med matforskningsinstituttet Nofima svært viktig for oss. Sammen kan vi tenke nytt og innovativt, og bistå mat- og drikkeindustrien med å utforme morgendagens funksjonelle mat og drikke, sier styreformann Jan Oddvar Johansen, Immitec Norge AS.

Kostfibre kobles først og fremst til tarmfunksjon, lavere kolesterolnivåer og redusert kreftrisiko. En stadig større mengde dokumentasjon viser imidlertid at kostfiber fra gjær har en generell, positiv effekt på immunsystemet, og kan derfor få stor betydning for folkehelsen.

Fibebiotics startet 1. januar 2012 og skal vare i 4 ½ år.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

AnnonseKlikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:2415

FAKTA/BYLINE
Publisert: 04.03.2012
Oppdatert: 20.03.2012
Tema: Mathelse
Forfatter:
Fotograf: Nofima


Meld deg på nyhetsbrev