Gå til forsiden av matoppskrift.no

Studentmat

Oppdatert: 07.09.2007 Publisert: 07.09.2007 Tema: Hverdagsmat Forfatter: Fotograf: Astrid Hals




Fra mors kjøttgryter til hybelkomfyr – overgangen kan være ganske tøff for den som ikke har tjuvtrent. Uten mat og drikke duger helten ikke, og i lengden kan de færreste overleve på frossenpizza og nudler. Alle vet at god og næringsrik mat er viktig for å fungere optimalt, både fysisk og mentalt. Likevel er det ikke alltid like enkelt å leve opp til gode forsetter. Her får du tipsene til å begynne et nytt og bedre studentmat-liv.

Utfordringene er mange: Dårlig tid, dårlig råd, dårlig kjøkken, dårlige redskaper og dårlige kunnskaper. Å sluntre unna frokosten er ille nok, men når middagen har bestått av knekkebrød og magerost ved kjøkkenbenken i ukevis er det på tide å rope varsku!

Men, hvis viljen er der, kan alt gå an. Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt lærer gjerne bort noen enkle, gode retter med variasjonsmuligheter, så hopp i det! Med gode basisvarer i hus, går det greit å god og næringsrik mat selv på et trangt og primitivt hybelkjøkken. Egg er billig sikringskost, som gir kroppen nesten alle næringsstoffene den trenger, og kylling er enkelt, raskt og lettvint å tilberede.

Først noen gode råd til eksperimentering ved hybelkomfyren.

  • Ha et lite lager av tørrvarer som ris og pasta sammen med noen bokser hermetikk, som for eksempel tomater og tomatbønner.
  • Invester i tørkete krydder og urter. Det gjør at de samme råvarene kan varieres etter smak og behov.
  • Lag mat som kan spises to dager på rad, gjerne som lunsj neste dag.
  • Skaff deg en god stekepanne med slippbelegg og litt høy kant, og en liten kjele.

Retter:

  • Kylling og pasta carbonara
  • Pizzaomelett
  • Thailansk kyllingsuppe
  • Kyllingwok
  • Polarpizza med speilegg
  • Arme riddere med ost og skinke

Kylling og pasta carbonara

(2 porsjoner)

1 pk. strimlet kyllingkjøtt
200 g pasta, f.eks farfalle
ca. 2 dl frosne erter
2 egg
2 dl matfløte
salt og kvernet pepper
litt revet parmesan eller annen ost

Kok pastaen etter anvisning på pakken.
Tilsett ertene de siste to minuttene av koketiden, slik at de bare så vidt rekker å bli varme. Hell av kokevannet.

Mens pastaen koker steker du kyllingstrimlene raskt og krydrer med salt og pepper, og visper sammen eggeplommer og fløte.

Hell eggeblandingen og kyllingkjøttet over den nykokte pastaen og bland forsiktig. Smak til med salt og pepper og server med revet parmesan eller annen ost.
Brødpinner eller ferskt brød er godt til.

Pizzaomelett

(2 personer)

Eggebunn:
4 egg
1/2 ts salt og kvernet pepper
smør til steking

Tomatsaus (eller ferdig pizzasaus):
2 ss tomatpuré
1 ss vann
1/2 ts sukker
1/2 ts oregano/pizzakrydder
Salt og kvernet pepper

Fyll:
litt fetaost eller annen ost i biter
1/2 tomat eller 3-4 cherrytomater i biter
1/2 vårløk i strimler
½ kyllingpølse eller litt kjøttpålegg
noen olivener

Visp sammen egg, salt og pepper. Smelt smøret i en stekepanne og hell eggeblandingen i pannen. La eggebunnen stivne ved svak varme. Smør tomatsausen over bunnen og fordel fyllet. Legg over lokk og la alt bli varmt. Server straks.

Thailansk kyllingsuppe

(2-3 porsjoner)

1 finhakket løk
1 finhakket hvitløkbåt
olje til steking
1 ts spisskummen
1/2 ts gurkemeie
1/2 l vann + 1 hønsebuljongterning
1 boks kokosmelk
1 ss soyasaus
saft og skall av 1/2 lime
2 kyllingfileter i tynne strimler
noen kvister hakket koriander

Fres løk og hvitløk raskt i olje til løken blir myk. Tilsett krydder, buljong, kokosmelk, soyasaus og limesaft og -skall. Ha i kyllingstrimlene og la suppen småkoke ca.5 minutter til kyllingen er gjennomkokt. Tilsett hakket koriander før servering.

Kyllingwok

(2 porsjoner)

2 kyllingfileter, strimlet
1 ts malt spisskummen
1 ss frisk ingefær, finhakket
1-2 båter hvitløk, finhakket

1/2 rød chili, finhakket
1 løk i tynne skiver

1/2 paprika, strimlet
1 gulrot, strimlet
2-3 brokkoli-buketter eller 1/2 squash
soyasaus og søt chilisaus
evt. litt frisk koriander, hakket

Stek kyllingstrimlene raskt i olje i en wok eller stor stekepanne. Krydre med salt, pepper og andre krydder. Tilsett grønnsakene og stek dem i et par minutter til de er såvidt møre. Tilsett litt soyasaus og søt chilisaus, og smak til med litt salt og pepper. Dryss koriander over ved servering. Server kyllingwoken med kokt ris eller nudler.

Polarpizza med speilegg

(pr person)

1 polarbrød
2 ss tomatsaus eller ketchup

1 ts tørket oregano eller basilikum
4-5 skiver hvit ost
1 egg

salt og kvernet pepper

Forvarm stekeovnen til 225 °C.
Smør polarbrødet med ketchup og legg på krydder og ost. Legg pizzaen på et stekebrett og stek den i ovnen i noen minutter til osten har smeltet. Stek egget i litt smør legg det på pizzaen. Dryss over litt salt og kvernet pepper.

Arme riddere med ost og skinke

(per porsjon)

1 ekstra tykk brødskive

Litt sennep
2-3 skiver hvit ost
1 skive spekefilet av kalkun
1 egg
1 dl melk
litt salt
smør til steking
Skjær brødskiven nesten igjennom slik at det blir en sammenhengende dobbel skive. Smør litt sennep inni skiven. Legg ost og spekefilet mellom skivene. Og brett sammen. Visp sammen egg, melk og salt i en dyp tallerken. Legg i brødskiven og la den trekke til seg eggeblandingen. Snu den et par ganger og klem den lett sammen.
Smelt smør i en stekepanne og stek skiven på middels varme til den er gyllen på begge sider. Serveres straks, gjerne med litt salat.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1172


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!