Gå til forsiden av matoppskrift.no

Sultne på finnbiff

Oppdatert: 17.11.2011 Publisert: 01.11.2011 Tema: Vilt Forfatter: Fotograf: www.matprat.no




Oslo (NW): Finnbiff er Norges eldste fastfood, med en 6000-årig historie. Nå seiler den tradisjonelle samiske middagsmaten opp blant de mest populære rettene i Norge.
I Norge har det vært reinsdyr lenger enn det har vært mennesker. Og for de første menneskene som bodde her i landet var reinkjøtt en viktig næringskilde.
Også i samisk kultur har reinsdyrkjøtt i alle år vært viktig mat, og på vinterstid ble frossent reinkjøtt skavet i tynne skiver med en skarp kniv for å få seg et raskt måltid.

– De tynne, frosne skivene kunne kokes eller stekes. Dette var forløperen til finnbiff, eller reinsdyrskav. Det var datidens fastfood, sier markedssjef Even Nordahl i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Han mener finnbiff er Norges urkjøtt, selve ur-gryteretten. Retten er fortsatt svært populær, og for øyeblikket er oppskrifter på finnbiff av de mest søkte på matprat.no, og de har vært på topp ti-listen i flere måneder.

Ekstrem-kjøtt

– For de fleste er finnbiff først og fremst helgemat og gjestemat. Kjøttet skal tilberedes fra halvtint tilstand, sier Nordahl.

– Reinkjøtt er den mest spennende og eksotiske råvaren vi har i Norge. Kjøttet produseres under ekstreme værforhold i karrig natur. Det er ganske utrolig at vi kan få et så flott kjøtt fra et så magert utgangspunkt, mener Even Nordahl.
Selv om reinsdyrdriften er noe modernisert de senere årene, drives næringen fortsatt i hovedsak på tradisjonelt vis. Mye tungt arbeid må til før kjøttet havner i kjøttdisker i matbutikker over hele landet.

Toppscore

I høst er det god tilgang på reinsdyrkjøtt, og ifølge bransjen kjøper vi mye reinsdyrskav. Finnbiff er det mest populære produktet av reinsdyr, fulgt av stek.
Eksklusive biffer og fileter er en slager på landets restauranter, men er også å få i enkelte dagligvareforretninger.
Smaken av reinkjøtt er svært godt likt, både av barn, unge og voksne, viser undersøkelsen Norske Spisefakta. Kjøttet oppfattes som sunt, næringsrikt, magert og lett å lykkes med.

– 44 prosent av alle nordmenn sier de gjerne vil spise mer reinsdyrkjøtt enn de gjør i dag, viser en analyse vi har gjennomført. Bare fisk kan vise til mer positive resultater, sier Even Nordahl.

Finnbiff

Reinskav, eller Finnbiff - kan gå rett fra fryseren til panna. Finnbiff er et ekte naturprodukt med lange tradisjoner og er enkel å lage. Har du et beger rømme og litt krydder så kan du lage et festmåltid på rekordtid! Server gjerne kokte poteter til, men hjemmelaget potetmos gjør retten ekstra god.

4 porsjoner

Ingredienser
500 g reinsdyrskav
150 g bacon
250 g frisk sjampinjong
2 ss smør til steking
2 dl vann
3 dl seterrømme
1 dl melk
3 skive ekte geitost
5 stk knuste einebær
½ ts tørket timian
1 ts salt
½ ts pepper

Slik gjør du:
1. Brun finnbiff, bacon og sopp raskt på sterk varme.
2. Legg det over i gryten. Tilsett vann og la det koke opp, og så trekke i 10 minutter.
3. Tilsett rømme, melk, geitost, knuste einebær og timian og la det trekke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
Server med potetmos, rosenkål eller brokkoli og tyttebær.

Finnbiff med sopp

4 porsjoner

500 g finnbiff
8-10 sopp evt. 1 boks hermetisk sjampinjong
2-3 ss smør/margarin
3 dl vann
1 1/2 ss hvetemel
4 ss rømme
1 dl melk
3 skiver geitost
5 knuste einerbær
1/2 ts timian
salt og pepper

1. Dypfryst finnbiff halvtines i romtemperatur i ca. 1 time.
2. Brun kjøttet og soppen raskt over sterk varme. Kok ut pannen med litt av vannet, og hell det over i gryten. Spe med resten av vannet. La det koke opp og så trekke i 10 minutter.
3. Gryten jevnes med hvetemel utrørt i litt kaldt vann. Alt bør trekke i 5 minutter før du tilsetter rømme, melk, geitost, krydder og salt. Smak til med salt og pepper
Serveres med poteter, rosenkål eller brokkoli og tyttebær.

Finnbiff med ostesaus

4 porsjoner

500 g finnbiff/reinsdyrskav
1 ts salt
1/2 ts pepper
150 g fersk sopp; sjampinjong eller kantareller evt. 1 boks hermetisk
1 beger baconost, 200 g
2 dl kraft
timian eller rosmarin
evt. Baconstrimler

1. Surr halvtint finnbiff/ reinsdyrskav i en varm panne.
2. Dryss over litt salt og pepper. Vær forsiktig med saltet, da osten er litt salt.
3. Tilsett sopp skåret i skiver eller båter og la dem surre med. Ha i baconost og kraft og rør forsiktig til osten har smeltet og retten er gjennomvarm.
4. Smak til med finhakkede urter som f. Eks. Timian eller rosmarin og anrett sprøstekt bacon over.

Server med kokte poteter og en enkel salat til.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2319


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!