Gå til forsiden av matoppskrift.no

Thai curry. en krydret innføring

Oppdatertdato: 05.11.2011 Publisert først: 04.11.2011 Tema: Utland Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen


I løpet av noen dager her i Thailand har jeg forsiktig begynt å spise meg gjennom det Thailandske kjøkken, og nå i begynnelsen har jeg prøvd flere forskjellige currys. Det fins mange forskjellige av disse, men en del av de går igjen på de fleste restaurantmenyer. Og for å ha sagt det med engang, dette kan være sterke saker.

Men hva er curry?

Thai curry er en favoritt rett i mange thai restauranter over hele verden. Den er basert på curry paste(karripasta) som noen av oss kjenner fra butikkene hjemme som rød og grønn. Men currypastaen kan varieres i det uendelige.
Selve currypastaene kommer fra India, Pakistan og er brakt til Thailand gjennom innvandrere fra disse landene gjennom mange hundre år.
Den Thailandske versjonen er mer lik suppe enn opprinnelsen, men selv i Thailand får man den tørre typen også, og som oftest er sterkere. Den suppelignende versjonen bruker vann eller kokosmelk, og særlig kokosmelk gjør den mildere i smaken og tar vekk noe av styrken. I tillegg brukes det kjøtt og i noen tilfeller fisk i retten.
Curry er blitt en dagligdags rett i Thailand, som mange spiser som hverdagsmat hjemme. Og den vanlige thaier bruker ofte lokale ingredienser eller det de har i hagen, og ikke så mye kjøtt. Retten er næringsrik og sammen med ris utgjør den ett fullverdig måltid.
Det er utallige versjoner her i Thailand med variasjoner av currypastaen, kjøtt, kokosmelk eller vann, frukt og grønnsakstilbehør.

Hvilke typer finnes?

I Thailand kan curry deles inn etter hva de er basert på, vann eller kokosmelk, eller man kan dele inn etter farge.
De sterkeste er ofte vannbasert, mens kokosmelk gjør de mer milde i smaken. Vannbaserte kan være: Gaeng sohm plah som en bruker fisk i, Gaeng pah, som kan lages med eller uten kjøtt.

Av de som er kokosbasert kan jeg nevne: Rød, grønn, gul, panang and masamam curry. Jeg har smakt på 2 typer grønn curry + masamam og tørr rød curry.
Det er rød og grønn curry som er mest populære. Og den grønne Thailandske curryen er basert på frisk chili i motsetning til den røde som bruker tørkede.
For meg falt den grønne og masamam curry i smak, mens den røde og tørre var for sterk, selv om jeg fikk medium versjon. Da er det en fordel at mange retter her blir servert med agurkskiver som man kan kjøle ned munnen med, samt masse singha øl.

Og så noen oppskrifter på curry.

Gang Khiaovan Gai(Thailandsk kylling med grønn karri)

4 porsjoner

500 gr kyllingbryst skåret i terninger(eller annet kjøtt)
4 dl kokosmelk
2 ss olje
100 gr eggplante
Ca 2 ss grønn karripasta
For mild eller sterk smak
Ca 2,5 stk kaffirlimeblader
2 kvist(er) frisk basilikum
Ca 2,5 stk røde chili i strimler
1 ts palmesukker
2 ss fiskesaus

Varm oljen i en stekepanne. Steke grønn karripasta i oljen, ca. 1 minutt. Reduser temperaturen og tilsett kokosmelk, litt i gangen.
Fortsett å røre til kokosmelken har et oljesjikt på toppen. Tilsett kyllingen og riv kaffirlimebladene opp i pannen. La det koke noen minutter. Hell over i en kasserolle og tilsett palmesukker og fiskesaus og la det småkoke på lav temperatur. Når det nå begynner å koke tilsettes eggplante. La det fortsette å koke i ca. 5 minutter. Så tilsettes basilikum og rød chili. Ta kasserollen av varmen og hell over i et serveringsfat. Spises med varm ris.

Panang-curry

4 porsjoner

500 gr oksekjøtt, hakket
2 ts Panang karrypasta
2 ts hvitløk, finhakket
5 blad(er) kaffir limeblader
Ca 1,5 stk løk i smale båter
1 boks(er) kokosmelk (400 ml) + litt vann
Ca 2,5 ss grov peanøttsmør
Ca 2,5 ss thai fiskesaus
1 ss sukker
50 gr smør, til steking
4 porsjon(er) jasminris

Form oksekjøttet til små boller, stek dem i smøret og sett dem til side. Stek karrypasta, hvitløk og kaffir limeblader i fettstoffet fra kjøttbollene og tilsett løkbåtene.
Ha kokosmelken i og deretter peanøttsmøret under omrøring.
Smak til med fiskesaus (fås i mange supermarkeder) og sukker. Fortynn evt. Sausen litt med vann. Ha til sist bollene tilbake i sausen. Serveres med jasminris og kanskje en salat med agurk, rødløk og chili.

Rød grønnsaks-curry(evt med kjøtt)

8 porsjoner
Ca 2,5 ss rød karripasta eller etter smak
4 stk poteter, hakkede
300 gr hakket gresskar eller gulrot
400 gr hakkede, søte poteter
5 dl grønnsakskraft
300 gr blomkål i små buketter
250 gr nippede, grønne bønner

Varm karrypastaen opp under omrøring ved middel varme i en panne i 2 minutter.
Tilsett poteter, gresskar eller gulrøtter, søte poteter og grønnsakskraft og kok langsomt opp. La syde, mens det av og til røres, i 20 minutter, til grønnsakene nesten er kokte.
Tilsett blomkål og bønner og kok i 3-5 minutter mere, til grønnsakene er møre. Server retten omgående. Serveres med ris.

Og til dere som ønsker å lage karripastaen selv:

Rød karripasta

8 stk røde chilier, tørkede, bløtlagt i varmt vann 15 min
3 stk kaffirlimeblader, tørkede, bløtlagt i varmt vann 15 min
1 ss korianderfrø
0,5 ts karvefrø
1 ts rekepasta
1 stk sitrongressrot, hakket
1 stk løk, finhakket
4 fedd hvitløk
1 stk thai ingefær (kha) ca 2 cm eller 1 ss laos pulver

La chiliene renne av seg og skjær dem opp. Skrap ut frøene. La limebladene renne av seg.
Rist korianderfrøene, karvefrøene og rekepastaen i en tørr wok eller i en teflonbelagt stekepanne til de har blitt veldig aromatiske. Kjør dem i en hurtigmikser eller støt dem i en morter med sitrongress, løk, hvitløk og ingefær. Tilsett de bløtlagte chiliene og limebladene til en relativ glatt pasta.

Grønn karripasta

Ca 5,5 stk vårløk (el. Sjalottløk),
Ca 3,5 stk sitrongress,
Ca 2,5 fedd hvitløk
1 stk ingefær (middels stor),
1 stk lime, skallet av
3 stk lime, saften
Ca 4,5 stk chili,
1 håndfull(er) limeblader
Ca 3,5 håndfull(er) frisk koriander,
2 håndfull(er) frisk basilikum,
1,5 ss korianderfrø
salt og og pepper
Ca 2,5 ss olje

Skjær bunnen og toppen av vårløkene og fjern det ytterste laget. Kutt av endene på sitrongresset og fjern de ytterste bladene. Skjær sitrongresset på langs og snitt det i fire stykker. Skrell hvitløkfeddene. Skrell ingefæren. Skjær skallet av limen. Kutt toppen af chiliene og skjær dem gjennom på langs. Skrap ut kjernene. Ta stilken av limebladene og rull dem sammen som en liten sigar. Deretter snittes bladene. Riv stilkene av basilikumen.

Korianderfrøene knuses i en morter. Bland hvitløk, ingefær, vårløk, sitrongress og limeskall så fint som mulig i foodprosessoren. Tilsett salt og pepper. Deretter tilsettes koriander og korianderfrø. Press saften av limene i foodprosessoren og tilsett resten av urtene sammen med oljen. La prosessoren gå et par minutter.

Eller en enkel oppskrift som passer både grønn og rød chili

10 stk røde eller grønne chili
2 ts korianderfrø
5 cm galangal finhakket
4 fedd hvitløk
1 stang(stenger) sitrongress, finhakket
1 stk sjalottløk
1 ts limesaft
2 ss peanøttolje

Ha alle ingrediensene i en food processor.
Kjør til det blir en tykk pasta.
Fyll pastaen på glass og sett på lokk.
Oppbevares kjølig. Holdbar i 3 uker.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2325

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.