Gå til forsiden av matoppskrift.no

Thailandske salater

Oppdatert: 09.01.2012 Publisert: 29.12.2011 Tema: Utland Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen, matprat.no




På ett besøk i Thailand vil en komme borti flere forskjellige smakfulle salater. Noen av disse er fantastisk gode og med kombinasjoner du aldri har tenkt på, mens andre er kruttsterke og nesten uspiselige. Noen av disse har vi stiftet bekjentskap med og vi kan virkelig anbefale å prøve disse.

En som dukker opp overalt er en spicy Thai Agurksalat. Og dette er ikke som den man spiser hjemme til Torsken på julaften eller andre anledninger. Den har rikelig med chili og kan by på en spennende smaksbombe i munnen. Vi bommet på denne med styrken, men med normal styrke er den nydelig.

På nettsidene mine er det flere versjoner av denne.

Thai agurksalat

1 stk agurk
0,5 stk chilipepper
2 dl vann
2 ss hvitvinseddik
4 ss sukker
frisk koriander

Snitt agurken på langs og skjær ut i ca. 2 mm. Tynne skiver. Skjær chilien ut i tynne skiver.
Kok vannet og hell opp i en skål. Tilsett vineddik og sukker. Tilsett agurk og chili. Dekk til og sett kjølig i et par timer før servering.
Dryss frisk koriander over før servering.

Versjon 2 som er mer avansert

1 agurk
1 sjalottløk, finhakket, eller tilsvarende lilla løk finhakket
2 grønne (vår) løk, finskåret
1 frisk rød chili, uten frø og hakket fint,
1/2 kopp frisk koriander, grovhakket
1/4 kopp knuste eller grovhakkede tørristede peanøtter

Dressing:
2 ss. Fiskesaus
saft av 1/2 lime
1-2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 ts. Rekepasta
1 ss. Soyasaus
1/4 til 1/2 ts. Cayenne pepper (etter smak)
1-1,5 ts. Sukker

Skjær agurken i to på langs, deretter gjenta med hver halvdel til du har en rekke lange strimler. Nå skjærer du den andre veien for å lage munnstore rektangulære biter. Plasser i en salat bolle.
Tilsett sjalottløk, vårløk, chili/paprika og koriander til salatbollen (hold tilbake litt ekstra koriander til pynt). Bland dressing ingrediensene sammen i en kopp, rør om for å løse opp rekepastaen. Smak på den for søt-sur balanse, og tilsett mer sukker hvis den er for sur for din smak.
Tips: Merk at dressingen smaker ganske salt og bittert nå, men vil være perfekt når den blir kombinert med salat.
Hell dressing over salaten og bland godt.
Til servering, legg salat på et serveringsfat eller i en serveringsbolle. Topp med knuste/ hakkede peanøtter, pluss ekstra koriander. Om ønskelig, pynt med en skive lime. Serveres umiddelbart, eller dekkes til og kjøles i inntil 3 timer

En annen salat som en og kommer fort borti er biffsalat.
Denne er nesten som ett lite måltid og kan virkelig anbefales. Det brukes vanligvis roastbiff her.

Thai biff salat

2 porsjoner som middag

1-2 ytrefilet biffer, avhengig av hvor mye kjøtt du foretrekker

Marinade:
2 ss. Østerssaus
2 ss. Soyasaus
1 ss. Lime-eller sitronsaft
2 ss. Brunt sukker

Salat:
1 stor bolle salat blader
1 kopp bønnespirer
håndfull frisk mynte eller basilikum, lett hakket eller revet
1 kopp fersk koriander
1 kopp fersk papaya, i biter eller strimler
1 kopp cherrytomater, hele eller oppskåret i halve

Dressing:
2 ss. Fiskesaus (fås i asiatiske matbutikker)
3 ss. Lime-eller sitronsaft
1 +1/2 ss. Soyasaus
1/2 ts. Kajennepepper
1 ts. Brunt sukker
2 ss. Ristet og knust klebrig ris, eller 2 ss. Knuste peanøtter

Bland ingrediensene til marinaden sammen i en kopp eller bolle, rør for å løse opp sukkeret. Hell over biffen (e), snu kjøttet slik at det blir dekket. Sett i kjøleskap til marinering.
For den knuste risen (i stedet for peanøtter): Legg 2 ss. Ukokt klebrig risen i en tørr stekepanne over middels høy varme. Rør kontinuerlig, tørr-stek risen til den begynner å poppe og er lett ristet. Fjern ris fra kjelen og la den avkjøles litt før du maler den opp med en kaffekvern, eller knuser til et pulver i en morter.
Bland alle dressing ingrediensene sammen i en kopp eller bolle, rør til sukkeret er oppløst. Deretter gjør klar en skål med grønnsaker og andre salat ingredienser.
Grill biff over en varm grill, snu bare en gang eller to for å beholde saft (kjøtt bør fortsatt være rosa i midten). Mens biffen stekes, bland salat med dressing. Smak for salt, og tilsett mer fiskesaus om den ikke er salt nok, eller mer limesaft hvis for salt for din smak.
Når du er klar til å servere, del ut salat på serverings tallerkener eller skåler. Skjær biffen så tynt som mulig og topp hver porsjon med en generøs mengde skiver ytrefilet.

Thai biffsalat, enkel

4 porsjoner

500 gr ferdigstekt roastbiff
1 stk salathode
1 stk løk
1 stang(stenger) sitrongress
2 stk lite røde chilipepper
20 gr ingefær, fersk
1 fedd hvitløk
2 stk lime
1 ss soyaolje
2 ss soyasaus
1 ts melis

Skjær roastbiffen i ca 3 mm tykke skiver.
Skyll og rist av salaten. Skjær løken i båter, finsnitt sitronsgresset, rens og skjær chilipepperen i ørsmå terninger. Skrell ingefæren, skjær den først i tynne skiver, deretter i fine strimler.
Knus hvitløken. Riv skallet av 1 lime, og press saften av begge to.
Bland hvitløk, limeskall og -saft, soyaolje, soyasaus og melis. Rør inn sitrongress, ingefær og chilipepper.
Fordel salatbladene på porsjonstallerkener, legg kjøttet over, og drypp på litt av dressingen.
Legg på løkbåtene, og server resten av dressingen ved siden av.

Thaiinspirert biffsalat

2 porsjoner

400 gr biff av ytrefilet storfe
0,5 ts salt
0,5 ts pepper
1 ss margarin eller olje til steking
150 gr sukkererter
1 stk rødløk
1 stk rød paprika
1 stk slangeagurk
2 ss koriander frisk, grovhakket
1 ss mynte frisk, grovhakket

Dressing:
2 ss fiskesaus (asiatisk)
2 ss limesaft
2 ss soyasaus
1 ss sukker
0,5 stk rød chili, finhakket

1. Finhakk rødløk, sukkererter, paprika og agurk. Bland inn urtene.
2. Rør sammen alle ingrediensene til dressingen. Rør til sukkeret er oppløst, og bland dressingen inn i grønnsakene.
3. Krydre kjøttet med salt og pepper. Stek kjøttet i margarin på middels varme til det begynner å piple på oversiden. Snu biffene og stek dem videre til rosa kjøttsaft pipler frem. La biffene hvile i 5 minutter. Skjær dem i skiver og legg skivene over salaten.

Det er ett godt utvalg av skalldyrsalater og vi har spist en kjempegod en med tilsatte glassnudler. Men mange andre finnes.

Thai Seafood Salad (Yum Talay)

4 porsjoner

6 eller 8 store reker, uten skall og renset
2 kopper blekksprut, skåret i ringer
4 ss lime juice
1 ss (eller mer for mer styrke) knust Thai chili
4 ss fiskekraft eller kyllingbuljong
2,5 ts sukker
4 ss fiskesaus
6 eller 8 kaffir lime blader, strimlet
3 ss hakket sjalottløk
2 ss hvit løk, hakket
2 ss koriander blad, hakket

Bland alle ingrediensene unntatt sjømaten i en kjele, og bring til lett koking. Tilsett reker og blekksprut og la småkoke til de er akkurat kokt.
Hell det på en seng av salat, og pynt med sesongens grønnsaker som agurk, asparges, og persille.

Thailandsk rekesalat

2 porsjoner

300 gr rensede store reker
1 stk løk i tynne skiver
2 stk røde chili i tynne ringer
3 ss basilikum eller mynteblader
3 ss grovhakket sitrongress
3 ss presset sitronsaft
3 ss thai fiskesaus
0,5 ts sukker
1 ss friske korianderblader
salatblader

Bland sammen tynne løkringer, chili, basilikum og sitrongress. Bland thai fiskesaus med sitronsaft og sukker og vend rekene i sausen. Bland rekene med grønnsakene.
Anrett rekeblandingen på store blader romaniesalat eller andre salatblader. Dryss koriander over.

Det er og flere versjoner av mangosalat og papayasalat. Disse har vi spist flere typer av, men de varierer etter hva som er tilsatt. Her kan en og bruke strimlede gulrøtter, kål, cashewnøtter ol som tilsetning.

Mangosalat

4 porsjoner

0,25 stk icebergsalat
2 stk mangofrukter
1 ss ingefær frisk, reven
1 stk lime, saften av
Frisk rød chili, skåret i tynne ringer

Skjær salaten i strimler. Skrell mangoene og skjær fruktkjøttet fri fra steinen. Skjær fruktkjøttet i mindre stykker. Bland mango, salat og ingefær. Dryss chili på og press limesaft over.

Mango eller papayasalat

4 porsjoner

1 stk papaya eller 2 mangofrukter
0,66 dl kinesiske reker, tørkede, bløtlagt i kokende vann 10 min
1 ts presset hvitløk
4 ss limejuice
4 ss fiskesaus
1 ts sukker
2 ts søt chilisaus
slangeagurk til pynt
vårløk til pynt

Skrell papayaen/mangoene og skjær dem i store terninger. Knus reker og hvitløk til en glatt pasta i en morter. Tilsett halvparten av limejuicen og fiskesausen. Blandes sammen med papayaen/mangoene.
Bland langsomt resten av limejuicen, fiskesausen, sukker og søt chili, etter smak.
Legg salaten i et serveringsfat dekket med salatblader og pynt med agurkskiver og vårløk

Thai spicy mangosalat

6 porsjoner

1/2 kopp grovhakkede peanøtter
2 faste mango,
1 søt rød paprika
2 gulrøtter, grovt revet
4 kopper revet blandet grønn salat
2 kopp tynne skiver grønn løk
2 ss grovhakket frisk mynte

Dressing:
1/4 kopp vegetabilsk olje
1 ts revet lime skall
2 ss lime juice
1 ss fiskesaus eller soya sauce
2 ts granulert sugar
1 ts hakket hot chilipepper
1/4 ts salt
1/4 ts pepper

I en stekepanne rist peanøtter over middels varme til de er duftende og mørk gyldne, ca 8 minutter. Settes til side.
Skrell, rens og tynnskjære mango i lengderetningen. Utkjerne og tynnskjære paprika. Sett til side.

Dressing:
I en stor bolle, visp sammen olje, lime skall og saft, fiskesaus, sukker, chili, salt og pepper. Legg mango, paprika, gulrøtter, blandet salat, vårløk og mynte, røres om. Serveres drysset med peanøtter.

Grønn papayasalat

4 porsjoner

1 stk lite grønn papaya
2 stk gulrøtter
2 stk hakkede, faste tomater
50 gr jordnøtter, hakket
Hodesalatblader eller spinatblader, julesalat, kål
2 ss grovhakket, tørkete reker

Dressing:
3 fedd hvitløk, hakket
0,75 dl sitronsaft
2 ss fiskesaus
1 ss brun farin
1 stk hakket, utkjernet, rød eller grønn chili

Skrell papayaen og fjern kjernene. Riv papaya og gulerøtter på foodprocessorens råkostjern, så blir strimlene lange og tynne. Hell dem i en skål sammen med den hakkede tomat.

Dressing:
Bland hvitløk, sitronsaft, fiskesaus, brun farin og chili sammen. Hell dressingen over papaya-blandingen sammen med halvdelen av jordnøttene og bland grundig.

Anrett salatbladene på et serveringsfat. Øs papaya-blandingen over salatbladene og dryss de resterende jordnøtter samt de tørkete reker over.

Også flere versjoner av det som vi kaller vanlig salat finnes. Vi har prøvd ett par.

Rød og grønn salat med jordnøttedressing

6 porsjoner

3 stang(stenger) selleri
1 stk rød pepper
6 stk vårløk
200 gr mange tout-erter
14 stk cherrytomater
Forskjellige slags salat, feks spinat, julesalat, rucola, hodesalat, radicchio

Jordnøttdressing:
1,5 dl sitronsaft
1,5 ss sukker
1 ss fiskesaus
2 ss koriander, hakket
1 fedd hvitløk, knust
100 gr peanøtter, hakkede

Skjær alle grønnsaker til salaten i mindre stykker. Legg ett lag salatblader på et stort serveringsfat og anrett grønnsakene ovenpå.

Jordnøttedressing:
Ryst alle ingredienser sammen i en melryster og hell dressingen over salaten. Server umiddelbart etter.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2364


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!