Gå til forsiden av matoppskrift.no

Tid for dugnad

Oppdatert: 26.05.2014 Publisert: 06.05.2008 Tema: Fest Forfatter: Fotograf: Eva Brænd, Audun Aagre




For mange er våren en tid for dugnader; i barnehagen, båthavnen, velforeningen, nabolaget eller på hytta. Statistisk sett er nordmenn svært villige til å gjennomføre et felles krafttak for nærmiljøet. Ofte lages det en sosial ramme rundt dugnaden og det er da godt å ha noe å bite i. Søtt eller salt avhenger av tid og sted, her finner du oppskrifter både til dugnaden rett etter jobben og i helgen.

Rislapper med cottage cheese

4 porsjoner

2 ½ dl cottage cheese
2 ½ dl kald risgrøt
3 ss hvetemel
1 dl melk
2 stk. egg
1 ss sukker
smør til stekingen
syltetøy, sukker og lettrømme som tilbehør

Bland sammen cottage cheese, risgrøt, hvetemel, melk. Visp egg og sukker lett sammen for hånd, og bland dette sammen med de andre ingrediensene. Stek små lapper i smør i pannen.
Spis lappene varme med syltetøy, evt. ekstra sukker eller rømme på.

Pai med røkelaks og geitost

4 porsjoner

Paibunn:
3 dl hvetemel
150 g smør
kaldt 3 ss vann

Fyll:
2 stk. vårløk
3 stk. egg
3 dl matfløte
100 g røkelaks
100 g hvit geitost
1 ts salt
nykvernet pepper
3 ss finhakket frisk timian

1. Ha hvetemel, smør i tynne skiver (bruk en ostehøvel) og 3 – 4 ss vann i en food-processor og kjør deigen i ca. 10 – 15 sekunder til den får en finkornet konsistens. Får du den ikke samlet må du tilsette ½ ss vann ekstra. Press deigen forsiktig sammen, til en flat runding.
Har du ikke food-processor tilsetter du melet i en bolle og gnir inn smøret med fingertuppene til det blir en smuletmasse. Lag en grop i midten og hell i vannet. Bland med en kniv til deigen kan samles.
2. Legg deigen i en plastpose og sett den kaldt i minimum 15 minutter.
3. Legg bakepapir med litt mel på, både over og under deigen, og kjevle den ut til den kan dekke både bunn og kanter på en 23 cm paiform. Fjern det øverste laget med bakepapir og vend deigen forsiktig over i formen og trykk deigen forsiktig inn mot formens kanter. Sett deigen kaldt i 15 minutter.
4. Forvarm ovnen til 220 ºC. Renskjær kantene med en skarp kniv og prikk den med en gaffel. Stek paibunen i 10 minutter til den er gjennomstekt.

Fyll:
1. Skjær vårløk i små biter.
2. Pisk sammen egg og fløte i en bolle, og tilsett salt og nykvernet pepper. Hell blandingen i paiskallet.
3. Fordel fisken og vårløken i eggeblandingen og legg tynne skiver av geitost på toppen.
4. Stek paien midt i ovnen ved 200 ºC i 45 minutter. Server paien kald eller lun med frisk hakket timian og en enkel grønn salat.

Pizzasnurrer

4 porsjoner

50 g gjær
½ ts salt
3 dl vann lunkent
4 dl hvetemel
4 dl sammalt hvete, grov

Fyll:
3 ts pesto
3 ss ketchup pizzasaus eller tomatpure
1 stk. rød paprika
2 ss olje
2 stk. tomat
100 g kjøttpølse eller kokt skinke i terninger
150 g revet hvitost

I stekeovn 200 °C i 20 minutter, langpanne 20 x 30 cm

Rør gjæren ut i lunket vann, tilsett salt og mel til deigen blir passe fast. Strø litt mel på bordet og kna deigen til den er glatt. Kjevle deigen ut til et rektangel, 40 x 25 cm. Bland alle ingrediensene til fyllet og smør fyllet utover deigen. Rull sammen fra langsiden og skjær rulen i 12 like store biter. Plasser snurrene på et stekebrett eller sett de i en smurt langpanne. Etterheves på et lunt sted i 40 minutter. Pensles om ønskelig medsammenvispet egg før steking. Stekes midt i ovnen. Kan fryses og tines opp igjen. Serveres lunkne.

Skogsbær-smoothies

1 porsjon

½ l fruktyoghurt 0,1%
1 stk. banan
2 dl blåbær frosne
1 dl bjørnebær frosne

Kjør alle ingrediensene i foodprocessor og server straks i høye glass

Langpanne-eplekake

10 porsjoner

400 g hvetemel
300 g sukker
2 ts bakepulver
100 g kokosmasse
300 g meierismør
3 stk. store egg
ca. 10 stk. eple , syrlige

dryss:
2 ss sukker
1 ss malt kanel

Bland sammen mel, sukker og bakepulver. Smuldre i romtemperert smør, eller ha alt i food processor og la maskinen gå til alt er blandet. Rør i kokos og egg. Legg bakepapir i bunnen på langpannen og fordelt kakerøren jevnt utover. Trykk skrelte eplebåter tett sammen i røren, dryss over sukker og kanel og stek kaken.

Server den lunken eller avkjølt, gjerne med litt vispet kremfløte til. Kaken egner seg godt til frysing.

Langpanne, 30 x 40 cm (til en kake på 10-12 porsjoner).
I stekeovnen ved 200 grader i ca. 40 minutter.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1323


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!