Gå til forsiden av matoppskrift.no

Tid for elg

Oppdatert: 24.10.2007 Publisert: 24.10.2007 Tema: Vilt Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen




Når høsten kommer og elgjegerene er kommet seg ut i skogen, blir det i mange tusen hjem over det hele land nye dufter i kjøkkenet. Da blir det alle variasjoner av elgkjøtt fra karbonader til de mest avanserte elgbiffer og steker.
Men hva kan vi lage av alt dette kjøttet? Og det er mye mer enn bare karbonader og stek.
Få ett par tips her under eller se mer på mine "elgsider" hvor mange forslag er presentert.

Gjør det enkelt
Elggryte med wokgrønnsaker

Ingredienser:
600 g finstrimlet elgkjøtt
2 ss olje
1 pk frossen grønnsakblanding, 400 g

Saus:
2 dl tomatjuice
2 ss chilisaus
1 ts salt
1 ts rosépepper
1 ts potetmel
2-3 ss vann

Fremgangsmåte:
Varm opp litt olje i woken eller stekepannen. Wok eller fres kjøttet under omrøring noen minutter. Ta opp kjøttet. Fortsett å woke eller frese grønnsakene i resten av oljen på litt svakere varme i ca 5 minutter.

Bland sammen sausen og hell den over grønnsakene. Ha i kjøttet og la gryten småkoke noen minutter. Spe eventuelt med litt vann.

Server pasta og brød til.

Gjør det med marinade
Marinert elgstek

Ingredienser:
1 1/2 kg benfritt, mørt dypfryst elgkjøtt

Marinade:
1 l vann
1/2 dl salt
2 kjøttbuljongterninger
1 ss sukker
1 gul løk
1 gulrot
1 ts svart pepper
2 laurbærblad
1 bunt persille

Grønnsaksblanding:
20 babymais
4 røde paprika
3 pk. grønne bønner
2 ss olivenolje
1/2 ts salt

Fremgangsmåte:
Legg kjøttet utint i en form og stek det ved 100 C på nederste rille i 12 timer. Stikk et steketermometer inn i midten av steken etter 3-4 timer. Når termometeret viser ca 70 C og kjøttet er rosafarget er det ferdig.

Kok oppvannet til marinaden og tilsett salt, buljongterninger og sukker. Skrell løken og gulroten og skjær dem i skiver. Legg det i marinaden sammen med grovstøtt svart pepper og laurbærblader. Tilsett også finhakket persille.

Kok marinaden i 5-10 minutter. Hell den deretter over kjøttet i formen eller i en passe stor bolle. Marinaden må dekke alt kjøttet. La steken stå i minst 6 timer og skjær den deretter i tynne skiver.

Skjær babymais, renset paprikaer og bønner i centimeterstore biter. Fres det i smør noen minutter og tilsett salt.

Server grønnsaksblandingen sammen med steken.

Gjør det i gryten
Elggryte

Ingredienser:
3/4 kg elgkjøtt
250 g sjampinjonger
2 ss hvetemel
1 1/2 ts salt
2 krm svart pepper
2 krm sennepspulver
1 stk. rotselleri, ca 100 g
1 pastinakk
1 gulrot
1-2 ss smør/margarin
2 dl vann eller buljong
2 dl fløte
1/2 - 1 ss rognebær- eller ripsgelé

Fremgangsmåte:
Tørk kjøttet med kjøkkenpapir og skjær det i små benfrie biter.

Bland mel, salt, svart pepper og sennepspulver i en pose.

Legg kjøttbitene i posen og rist den slik at melblandingen dekker kjøttet.

Rens og skyll rotfruktene. Skrell dem og skjær dem i fine strimler.

Brun kjøttet og sjampinjongene i en del av smøret i en jerngryte. Ta kjøttet og soppen opp i gryten.

Brun rotfruktene i resten av smøret. Legg kjøttet og sjampinjongene i gryten igjen. Spe med vann eller buljong.

La alt sammen småkoke under lokk på svak varme til kjøttet er mørt. Tiden varierer med hva slags kjøtt du har (30-55 minutter).

Tilsett fløten og geleen. Smak til med mer krydder om nødvendig. La alt koke sammen en liten stund. Server fra gryten.

Gjør det i stekepannen
Elgkarbonader

Ingredienser:
750 g malt elgkjøtt
3 ss kavring
2 ss potetmel
1 ss salt
1 ts pepper
2 egg
3 dl vann

Fremgangsmåte:
Bland alt utenom kjøttet i en bolle, la det stå litt og svelle. Bland inn det malte kjøttet, form karbonader og stek dem i fett på panne.

Server med brunet løk, kokte grønne erter og gulrøtter og tyttebærsyltetøy.

Gjør det tradisjonellt
Einebærmarinert elgstek

Ingredienser:
1 1/2 kg elgstek
1 1/2 dl fløte

Marinade:
7 1/2 dl rødvin
1 rødløk
1 gulrot
5-6 knuste pepperkorn
5-6 hele nelliker
1 laurbærblad
1 ss knuste einebær
2-3 ss olje

Fremgangsmåte:
Legg steken i en trang porselenskrukke eller kar. Hell marinaden over steken så den dekkes helt. La det stå i kjøleskap i 3 dager. Snu kjøttet i marinaden to ganger hver dag.

Ta opp kjøttet og tørk det. Brun steken godt i fett i en gryte. Tilsett salt. Spe med en del av marinaden og la steken surre under lokk på svak varme i 1 1/2 time. Spe litt etter med resten av marinaden.

Ta steken opp og rør inn en jevning av hvetemel og kaldt vann. Ha i fløte og la sausen koke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Skjær steken i tynne skiver.

Serveres med viltsaus, hasselbackpoteter, broccoli og erter.






Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:33


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!