Gå til forsiden av matoppskrift.no

Tid for norsk asparges

Oppdatertdato: 28.05.2015 Publisert først: 27.05.2015 Tema: Sommer Forfatter: Fotograf: Alf Børjesson Kilder: frukt.no


Norsk aspargessesong er fra 17. mai til rundt sankthans. Vi har hatt en jevn økning på rundt 9 % i forbruket de siste årene. Selv om vi ligger i grenselandet for denne produksjonen, anstrenger noen bønder seg for å fremskaffe delikatessen til 17. mai. En delikatesse som er nasjonaldagen verdig.
Det er en gammel kulturplante vi snakker om, da asparges har vært en verdsatt grønnsak nærmere 4000 år bakover i tid. Romerne kalte asparges for den nyttigste mat for magen, og var de første til å utvikle dyrkningsteknikk for asparges. Solkongen Ludvig 14. dyrket asparges i sitt veksthus året rundt. Den har blitt brukt som en medisinplante og vært kjent for å ha en positiv virkning på kjærlighetslivet. Den slags borger bra. Her i Norge ble det dyrket hvit asparges fra 1950-tallet, og fra midten av 1980-tallet fikk vi produksjon av grønn asparges. Peru er i dag et av de store aspargesproduserende land i verden.

Asparges inneholder kalsium, jern og fosfor, samt vitamin A og D. Kaloriinnholdet er det ikke noe å klage på. 100 g vare gir kun 29 kcal.

Asparges dyrkes i mange land

Asparges dyrkes i mange land, og betegnes som en meget viktig flerårig grønnsak. Det finnes mange aspargesvarianter, men de viktigste kategoriene er hvit, lilla og grønn. Her i landet er vi i hovedsak kjent med den hvite og den grønne.
Det er nesten utelukkende grønn asparges som dyrkes i Norge. Hvit asparges får man ved å hyppe jorden opp så snart stilkene viser seg. Det medfører at det ikke kommer lys til og stilkene blir derfor bleke. Den grønne varianten vokser fritt over jorden og får dermed sin fine vårgrønne farge.

Asparges har mange bruksområder

Fersk grønn asparges kan serveres på forskjellige måter. Rå i salater, grillet, fritert, stekt og selvfølgelig kokt. Grønn asparges skal bare så vidt være gjennomkokt. 1 - 3 minutter holder - avhengig av tykkelse. Serveres umiddelbart. Ha litt salt og sukker i kokevannet.
Asparges kan være et måltid i seg selv med smeltet smør, rømme eller en hollandaisesaus til. Videre er asparges praktfullt til spekemat, kjøtt, kylling og fisk. Det er gourmetmat på sitt ypperste.
Det er ikke nødvendig å skrelle grønn asparges før bruk. Skjær eller brekk av den nederste grove delen av stilken.

Asparges er en krevende kultur

Asparges er en krevende kultur. Den er en staude som gir avling i opptil 15 år. Første avling høstes etter 2 år. Det er en utfordring å holde ugress unna, og asparges høstes for hånd, en for en. Så kvalitetsorteres de, vaskes og pakkes i bunter. Alt er håndarbeid. Temperaturen i jorda avgjør når planten begynner å spire. Er det kjølig, så holder veksten seg i ro. Så fort det blir varmere døgn, vokser aspargesen i rekordfart, opptil 12 cm på 24 timer.

Løk- og aspargespai


Prøv også Løk- og aspargespai.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.05.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 plater butterdeig
6 løk
12 asparges
2 hvitløkfedd
3 egg
1 dl fløte
150 g ridderost eller port salut
1 ts provencekrydder
salt
pepper


En pai som rett og slett smaker mye bedre enn man tror. Og dere som er skeptiske til vegetarmat, prøv denne. Vi brukte og en ferdig paibunn fra Tine. Denne er aktuell nå som det er fersk asparges.


Fremgangsmåte

Skjær løken i båter og hvitløken i biter. Kutt toppene av aspargesen og legg dem til side. Kutt resten av aspargesen opp i mindre biter.

Kok løk, hvitløk og asparges i en gryte eller dyp stekepanne i litt lettsaltet vann til de er møre, ca 10 minutter.

Sil vekk vannet. Fordel butterdeigen på porsjonsstore paiformer. Hvis du bruker én paiform må du regne med at steketiden blir litt lenger.

Riv ost. Visp sammen egg, fløte og ost. Smak til med salt, peper og provencekrydder og ha røra i paiformene. Fordel grønnsakene oppi og stek ved 200 C, nest nederste rille i 20 minutter

Kok aspargestoppene i vann 3-4 minutter og legg dem oppå paien før du serverer.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 159,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,92.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2989

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.