Gå til forsiden av matoppskrift.no

Tips og teknikker for bartenderen

Oppdatert: 10.11.2013 Publisert: 14.10.2013 Tema: Drinker Forfatter: Fotograf: Freeimages.com




Her er en del enkle og greie tips å ta med seg ved blanding av drinker og opptreden i baren. Du finner råd for hygiene, miksing, pynt og diverse annet

Blandeteknikker

  1. Shaking eller risting. Gjøres med shaker. Hold på lokket og ikke pek på gjesten. Bruk begge hender og ikke rist for mye(ca 5 sekunder men mer med fløtedrinker). Siles i glasset.
  2. Røring. Det brukes ofte mikseglass til dette. Ofte brukt til cocktails. Det kan og røres i høye glass.
  3. Miksing/blending. Bruk en elektrisk mikser. Brukes når ingrediensene ikke blir knust med shaker. Det er 2 måter man gjør dette på: Med en håndmikser ned i en shaker eller glass. Og i en vanlig mikser eller det vi ofte forbinder med hurtigmikser, men det er spesielle for miksing av drinker. Har man ikke dette kan en vanlig hurtigmikser brukes.
  4. Bygging. En drink bygges med å helle ingredienser i rekkefølge oppi det glasset som den skal serveres i.
  5. Lagvise drinker. Bruk baksiden av en skje, legg den mot innsiden av glasset og hell forsiktig i ingrediensene. De skal være skilt fra hverandre nedover i drinken.
  6. Flambering av drinker. Brukes bare i spesielle drinker. VÆR FORSIKTIG. Man kan evt tenne på spriten i en skje og helle det i drinken. Vitsen med dette er å få ut aromastoffer fra brennevinet. Husk å bruke flammesikre glass eller krus.

Hygiene

  1. Vær renslig selv og ren i tøyet. Vær diplomatisk.
  2. Gjør rent utstyr etter bruk. Du shaker ikke først en fløtedrink og etterpå en juice drink uten å skylle shakeren.
  3. Vask hendene og særlig etter befatning med frukt.
  4. Hold neglene korte og rene.
  5. Ikke røyk eller drikk når du står bak baren. men her kan man skille privat og kommersielt.
  6. Champagnekorker skal ikke gå i taket. Dette er uprofesjonellt.
  7. Ha alltid en ren klut tilgjengelig og hold det rent rundt deg.
  8. Glass skal aldri fylles til randen.
  9. Bruk alltid klype når du tar garnityr eller is.

Dekorasjon og pynt

  1. Sitrus skiver. Lages ved å kutte i skiver og vris rundt kanten på glasset.
  2. Spiraler av sitrusskall. Bruk egnet kniv og kutt tynne strimler skall i roterende retning. Uten det hvite.
  3. Fruktbiter og oliven kan presses inn på cocktail pinner. også det standard kirsebæret.
  4. Salte eller sukre kanten på glasset. Kjøl glasset ned, smør inn med sitron og snurr i salt eller sukker.
  5. Sugerør er det lurt å ha. Både korte og lange.
  6. Annet dill kan brukes men er ikke alltid så professionalt. Passer på strandbarer i syden.

Generelle råd og bruk av is

  1. Til highballs/longdrinks fylles glasset 2/3 fullt med is og ha så i sprit før mikser. Ikke rør kullsyreholdig mikser.
  2. Til lowballs fylles glasset halvfullt med is.
  3. Ikke is i varme glass og ikke varme væsker i kalde glass.
  4. Ved bruk av mikser eller shaker fylles den først halvfull av is før det andre. Drinken siles etterpå. Hvis ikke annet er oppgitt skal det alltid shakes med is.
  5. Frukt og bær skal være friske.
  6. Juice og mineralvann oppbevares i kjøleskap.
  7. Varme glass kan kjøles ned med is.
  8. Bruk alltid målebeger. Husk brennevin er enkel 2 cl og dobbel 4c. Hetvin er enkel 4 cl og dobbel 8 cl.
  9. Ikke ha for mye garnityr på drinkene.
  10. En drink skal være rundt 20%. Mer er bare tull.
  11. Lær deg til å være effektiv, renslig og ryddig i baren.
  12. Ikke bruk vellagrede whisky eller konjakk i blandede drinker.
  13. Drinker med bare alkohol og is skal alltid røres på is.
  14. Skal drinken serveres raskt kan det brukes knust is. Is kan knuses i håndkle.





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2753


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!