Gå til forsiden av matoppskrift.no

Tips til sunne grillmåltider

Oppdatertdato: 17.06.2015 Publisert først: 21.05.2012 Tema: Grilling Forfatter: Fotograf: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen, Norwegian Seafood Export Council Kilder: Helsedirektoratet


Med enkle grep gjør du sommerens grillmåltider sunne og velsmakende. Her deler Ingrid Espelid Hovig noen av sine gode tips og oppskrifter. - Nøkkelen er å spise variert, sier Espelid Hovig, som anbefaler rikelig med fisk og grønnsaker på grillen.

HER ER 10 SMARTE TIPS TIL GRILLMÅLTIDET:

 • Vær tålmodig når du skal grille med kulll. Vent til grillkullet er blitt hvitt, da er varmen best og det smaker ikke tennvæske av maten. Det tar cirka 25 minutter. Dette gjelder også engangsgrill.
 • Bruk oppskårne rå grønnsaker som ventemat i stedet for pølser. Ha gjerne en dipp til, og kanskje litt grovt brød eller flatbrød. Det er godt å knaske på for både store og små.
 • De fleste grønnsaker egner seg på grillen. Grønnsaker kan grilles hele, i biter på spyd eller pakket inn i smurt aluminiumsfolie. Strø gjerne over litt kakkede krydderurter ved servering, det setter en ekstra spiss på smak og utseende.
 • Fet fisk er fast i kjøttet og egner seg utmerket til grilling. Laks kan grilles både hel (i folie), i skiver og i små stykker på et spyd. Pensle fisken med olje før du legger den på grillen. Husk også å pensle folien, dersom du pakker inn fisken.
 • Det tar litt lenger tid å grille fisken hel, så hvis man er veldig sulten, er det lurt å filetere fisken. Pensle fisken lett med olje slik at skinnet ikke løsner.
 • Vær tålmodig når du skal grille kjøtt på kullgrill. Vent til grillkullet er blitt hvitt, da er varmen best og det smaker ikke tennvæske av maten. Det tar cirka 25 minutter. Dette gjelder også engangsgrill.
 • Kjøttet bør være romtemperert og ikke komme rett fra kjøleskapet for å få best resultat.
 • Vil du grille pølser, finnes det også varianter med mindre fett og laget av ulike kjøttslag. (Pølser må ikke grilles på for sterk varme. Da sprekker skinnet lett.)
 • Hvitt kjøtt, som kylling og kalkun egner seg godt på grillen.
 • Når det er varmt og du vil ha med deg vann, er det lurt å fryse ned tomflasker fylt trekvart opp med vann. Etterfyll litt vann når du tar flasken ut av fryseren og du har deilig kaldt vann lenge. Vann i glass og mugge får en ekstra piff med for eksempel frosne bringebær eller sitron. Isbiter med mynte er dekorativt.
 • Se gjerne etter Nøkkelhullet når du handler inn til grillmåltidet og frukt og grønnsaker er alltid et godt innslag.
 • Siden grilling alltid skjer utendørs, ligger det godt til rette for aktiviteter. Hvorfor ikke ta en svingom, et slag badminton eller en runde sisten mens du venter på maten. Da kommer du lett opp i de anbefalte 30 minuttene med fysisk aktivitet om dagen.


Hvitvins- og smørdampede grønnsaker


Prøv også Hvitvins- og smørdampede grønnsaker.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 21.06.2003
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

2 røde paprikaer
2 gule squasher
200 g sukkererter
300 g asparges
2 bunter vårløk
1 dl hvitvin
4 ss finhakkede urter evt. 4 ts tørkede urter
4 ss smør/margarin


Sommerens friske grønnsaker på grillen. Det er nydelig og fargesprakende tilbehør til grillmat.


Fremgangsmåte

1.Rens og del paprika i strimler, squash i halve skiver. Sukkererter, asparges og vårløk kan brukes hele eller delt i to.

2.Legg grønnsakene på et stort ark aluminiumsfolie. Brett opp kantene og hell over hvitvin, urter og salt. Legg på smøret.

Pakk folien godt sammen med skjøten opp og legg på grillristen. La grønnsakene dampe til de er møre, ca.10-15 minutter, avhengig av hvor varm grillen er.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 68,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,92.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2461

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.