Gå til forsiden av matoppskrift.no

Tom Kha Gai. en lett innføring

Oppdatertdato: 27.11.2011 Publisert først: 11.11.2011 Tema: Suppe Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen


Tom Kha Gai og Tom Yum(Yam) Gai er 2 supper man fort kommer i kontakt med på en tur til Thailand. Begge 2 er supper som bruker kjente råvarer i det thailandske kjøkken og som på hver sin måte gir de karakteristiske smakene. Den enkle forskjellen er at Tom Kha Gai bruker kokosmelk og er svakere enn Tom Yum Gai som lages av ren kraft/vann. Mengden kokosmelk kan variere og selvfølgelig også styrken.

For syns skyld så betyr Tom suppe, Kha betyr galangal og Gai(Kai) kylling. Yum betyr den kydder miksen som brukes.

Fakta om Tom Kha Gai

Dette er en suppe som brukes mye i Thailand og Laos. Grunnsmakene kommer fra kokosmelk, galangal, sitrongress, kaffir lime blad og når det er "Gai" så er det kylling i. Variasjoner forekommer med annet kjøtt og skalldyr. Med reker heter den Tom Kha Goong, med sopp heter den Tom Kha Heet(som er vegetarisk), med svin Tom Kha Mu, med tofu Tom Kha Taohu og skalldyr Tom Kha Thale.
Trikset her er å kunne kombinere mengden krydder, kokosmelk, sitrongress og galangal(som er ganske lik ingefær). Mer kokosmelk gjør suppen svakere og mer passende for vestlige ganer.
Jeg er personlig blitt en stor fan av denne suppen og anbefaler alle å prøve seg på denne. I en evt oppskrift kan galangal erstattes av ingefær. Husk og at galangal bitene ikke spises, de er der bare for smaken, det samme med sitrongresset, særlig de hardeste + evt lime blader.

Fakta om Tom Yum Gai

Denne suppen er ganske lik Tom Kha Gai men inneholder ikke kokosmelk. Og der derfor betraktelig sterkere. Men styrken er jo selvsagt opp til kokken.
Kraften i denne supen er en kombinasjon av sitrongress, kaffir lime blader, galangal, lime juice, fiskesaus og knust chilipepper. Ofte bruker man en ferdig Tom Yum krydderpasta og det er i denne forskjellen ligger mellom de forskjellige kokkene.
Denne suppen lages og med andre råvarer enn kylling, som skalldyr, sopp osv. Får da ett nytt navn som Tom Yum Heet eller Tom Yum Goong mfl.
Her er en vanlig oppskrift på Tom Kha Gai tilpasset norske forhold.

Tom Kha Gai

4 porsjoner

3 boks(er) kokosmelk
250 gr champignon
3 stk sitrongress
3 stk chili
3 ss fiskesaus
1 ts salt
2 ss chilisaus, sterk
500 gr kyllingkjøtt
1 stk galangerot
5 blad(er) kaffirlime blader
1 dl lime-juice
1 ss sukker
2 ss koriander, hakket

Champignongen skal være frisk og kyllingkjøttet uten ben og skinn. Kutt kyllingen i terninger. Hell kokosmelken i en wok og tilsett 3 dl vann. Kok opp under omrøring. Senk temperaturen og tilsett galangerot, sitrongress og limeblader. La det hele småkoke et par-tre minutter og rør om av og til.
Tilsett kyllingen, salt, sukker, fiskesaus og limejuice. La alt koke til kyllingen er ferdigkokt. Tilsett soppen til slutt og la det hele trekke noen minutter.
Hell chilisausen i bunnen av suppebollen, eventuelt; fordel den i suppetallerknene og hell suppen i. Dryss finhakket koriander over før servering.
NB:
sitrongresset og galangeroten skal ikke spises, disse skal kun gi smak til suppen.

Eller en annen versjon som er sterkere

4 porsjoner

225 beinfri og skinnfri kylling (bryst eller lår, skåret i strimler)
20 hermetisert sopp
1 1/2 kopp kokosmelk
1 kopp vann
1 stilk sitrongress (skåret i 3-tommers lengder og knust)
6 kaffir lime blader (lett banket for å frigjøre smaken)
6 skiver galangal
8 små chilies (lett banket)
3 ss fiskesaus
2 1/2 ss lime juice (eller etter smak)
1 ss hakket koriander

Legg kokosmelk, vann, sitrongress, galangal, chili, blader kaffir lime inn i en gryte og sett det til å koke. Legg i sopp og kylling og kok den på middels varme i noen minutter eller til kyllingen er gjennomstekt. Ha i limejuice og fiskesaus etter smak. Legg hakket koriander på før servering.

Og så en Tom Yum Gai oppskrift

225 g kyllingbryst, skåret i 1 1/2 cm biter (med eller uten bein) eller reker
4-5 kaffir lime blad
2-3 stykker galangal, skiver
1 1/2 kopp sopp, halvert
4 ss Thai fiskesaus
3 kopper vann
1 stilk sitrongress, skåret i 2cm lange biter
2 ss lime juice
1 spiseskje Thai chili pepper, hakket

Bring vannet til å koke i en mellomstor gryte over høy varme. Legg i kaffir lime blader, galangal og sitrongress. Kok i 2 minutter.
Legg i sopp. Kok i noen minutter til. Legg i kylling. Ikke rør. Kok i 5 minutter eller til kyllingen er gjennomstekt - ikke overkok den.
Fjern fra varmen. Smak til med fiskesaus, limesaft og chili peppers. Serveres straks med kokt jasmin ris.

Man kan og lage disse suppene med en ferdig krydderblanding. Disse består av en blanding av urter og krydder. Feks sitrongress, kaffir lime blader, koriander, hvitløk, chili, galangal og feks sjalottløk. Du kan selv bestemme mengden av de forskjellige, prøv deg gjerne frem. Blandingen knuses og freses i litt olje på pannen. Kan fryses eller ligge noen uker i kjøleskap.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2333

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.