Gå til forsiden av matoppskrift.no

Tomat er grønnsaken med høyeste omsetningsverdi i Norge

Oppdatertdato: 04.06.2015 Publisert først: 02.06.2015 Tema: Grønnsaker Forfatter: Fotograf: Synøve Dreyer Kilder: frukt.no


Nå går vi inn i sesongen for norske tomater. Den varer fram til november. Kvaliteten er bra og smaken veldig god, takket være en kjølig vår som har gitt en lang modningsperiode.

Nordmenn har blitt et tomathungrig folk

Vi spiser mer og mer tomater. Den gjennomsnittlige veksten i forbruket de siste årene er på 2,7 %. Forbruket per person i året ligger på hele 7,24 kg. Nest etter gulrot, er tomat den grønnsaken vi spiser aller mest av. Tomat har hatt den største omsetningsverdi hva grønne produkter angår med 1,3 milliard kroner, ifølge forrige års statistikk. Den totale omsetningsverdi for grønnsaker lå på 7,5 milliard kroner. Verdiøkningen ut av butikk kom opp i 629,5 millioner kroner fra 2012 til 2013, hvorav tomat bidro til 13,1 % av denne økningen.

Rogaland er vårt store tomatproduserende fylke

Rogaland er vårt store tomatproduserende fylke med 85 % av den totale norske produksjonen. Vi har mange sorter; vanlige tomater, klase, cherry, bifftomat, coctail, plomme, piccolo, juanita, perle, m fl. Fargene kan variere fra mørke røde til lysere rødfarget, oransje og gule.

Tomat har et stort bruksområde og er en veldig sunn grønnsak

Tomater har etter hvert fått et stort bruksområde i vårt norske kjøkken. Spises naturell, kokt, smørdampet, stekt eller grillet, i salater, gryteretter, wok, supper, sauser, juicer og smoothie. Som om ikke dette kunne være nok, så spises små tomater som snacks. Barn elsker de små snackstomatene, som i økende grad er i ferd med å bli et alternativ til usunne godterier.

Tomater er kalorifattig, er rik på vitamin A og C samt mineraler, og er en god antioksidantkilde med sitt rike innhold av lykopene.

Les mer her om næringsinnhold i vanlige tomater:

Les mer her om næringsinnhold i cherrytomater:

Gazpacho- spansk grønnsakssuppe


Prøv også Gazpacho- spansk grønnsakssuppe.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 sjalottløk, grovhakket
2 paprikaer, grovhakket
3 tomater, grovhakket
1 dl olivenolje
1 ss tomatpuré
2 båter hvitløk, finhakket
1/2 hakket chili
1/2 squash i biter
2 dl tørr hvitvin
1 liten boks hakkede tomater
frisk basilikum
Salt og pepper


Gazpacho – suppe fra Sør-Spania var tidligere fattigmannskost. I dag spises den overalt i Spania og de ulike områdene har laget sine egne varianter med ulikt innhold. Suppen skal spises kald og spises ofte som lunsj. Superrask og sunn. Bruk den som forrett eller server til middag med godt brød til.


Fremgangsmåte

Fres løk, paprika og tomater i olje, ha på tomatpuré, hvitløk, chili og squash. La alt frese litt videre. Tilsett hvitvin og kok opp. Tilsett tomater fra boksen, og kok opp på nytt. Kjør alt sammen med basilikum i foodprocessor til fin puré. Sil puréen så den får silkemyk konsistens. Smak til med salt og pepper.

Avkjøl suppen til den er iskald, og server i suppeboller, gjerne med litt melkeskum i med friske urter f eks finhakket basilikum i.

(Oppskrift og bilde fra kokeboken "Mat og Vin" fra Gyldendal)

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 91,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,98.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2991





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.