Gå til forsiden av matoppskrift.no

Tomat-utvalget tidoblet

Oppdatert: 04.12.2009 Publisert: 04.12.2009 Tema: Grønnsaker Forfatter: Fotograf: Kjell Sundby, Bama




Oslo (NW): På få år har utvalget av tomater i norske matbutikker økt fra tre til 33 forskjellige sorter. – For 20 år siden solgte vi kun tre typer tomater i Norge, de vanlige løse, cherrytomater og bifftomater. Men det har skjedd veldig mye med utvalget takket være utprøving av nye sorter med større og proffere dyrkingsmetoder, sier Svanhild Sandem i Bama.
I dag inneholder tomatlisten til frukt- og grøntgrossisten over 30 forskjellige typer.
Den vanlige røde cherrytomaten har fått selskap av gule og grønne. Noen tomater, som Dulcita, er så søte og uimotståelige at selv de mest ihuga tomatmotstandere spiser dem. Andre ser ikke ut som tomater en gang, som Raf-tomaten fra det sørlige Spania.

– Nordmenn har også fått mange flere smaker å velge i. En viktig forbedring er også at holdbarheten er blitt mye bedre, særlig etter at vi begynte med klasetomater. Tomater som høstes modne og er på stilk, holder seg bedre enn tomater som modnes i eske, sier Sandem.
Og nordmenn har tydeligvis satt pris på det økte vareutvalget. 34 000 tonn konsumerte tomater i 2008 er 13 000 tonn mer enn for ti år siden. Hver nordmann spiser nå i gjennomsnitt nesten sju kilo tomater i året. Tomater og gulrøtter er grønnsakene nordmenn spiser desidert mest av.

Skremt av tiger

Tomattypene har litt forskjellige sesonger, så du vil ikke finne alle i butikken samtidig. De største matbutikkene har flest typer i løpet av året.
På verdensbasis finnes det flere hundre typer tomater å velge i, og de testes stadig ut på norske ganer. Juanita-tomatene er et eksempel på en nykomling som har slått godt an hos nordmenn.
Men ikke alle gjør det. – En stund hadde vi den såkalte tigertomaten i sortimentet. Men den ble ingen hit. Det er mulig at de oransje stripene ble for skremmende for folk, sier Sandem.

Best til pastasausen

Forskjellige tomater betyr også forskjellig egnethet i matlagingen. De avlange plommetomatene har for eksempel tykke vegger, som gir mye smakfullt kjøtt. Nettopp derfor brukes denne typen til hermetisering, som pureer, til ketchup, og ikke minst til den klassiske tomatsausen sugo di pomodoro.
Skal du lage din egen pastasaus fra grunnen av, er det altså plommetomat du bør velge.
Soltørkete tomater er som regel laget av plommetomater.

– De minste tomatene er ofte de søteste og har mest smak. De kan brukes til det meste, men er perfekt som konfekt. De er også veldig gode stekt, sier Sandem.
De minste tomatene er også ekstra fulle av antioksidanten lykopen. Lykopen har vist seg å ha en beskyttende virkning mot hjerte- og karsykdommer og visse krefttyper, spesielt prostatakreft.
I andre enden av størrelsesskalaen finner vi bifftomatene, med alle kamrene. Det aromatiske fruktkjøttet er fastere enn hos andre tomater. Derfor egner bifftomaten seg også godt til steking, gratinering og grilling.
Den beste lagringstemperaturen for tomater er 10-12 grader.

– Oppbevar aldri tomater i kjøleskap, der taper de smak og blir raskere bløte enn i romtemperatur. Ved temperaturer under åtte grader får tomatene det vi i vår bransje omtaler som kuldeskader, sier Svanhild Sandem i Bama.

Her finner du mer om hvilke tomater som passer til hva: Bamas tomatoversikt

Tomatoversikten:

  • Runde standard, løsvekt
  • Inka
  • Tørkete tomater
  • Delicata tørkete tomater
  • Tomberries rød
  • Tomberries gule
  • Cherrytomater løs / klase
  • Cherrytomat gul
  • Cherrytomat grønn
  • Dulcitatomater
  • Juanitatomater
  • Aromatomater
  • Datterinotomater
  • Papidutomater
  • Grønne runde tomater
  • Lycoplustomater
  • Plommetomater
  • Torritotomater
  • Coeur de Boeuf
  • Raf-tomater
  • Sweet Pearl
  • Intensetomater
  • Miniplommetomater
  • Klasetomater
  • Gul klasetomat
  • Oransje klasetomat
  • Bifftomater
  • Gul snacktomat
  • Oransje snacktomat
  • Smakstomat / Tasty Tom
  • Kumato (brune/svarte)
  • Tigertomater (grønne,brune,røde og gule)
  • Picadillytomater
(Dette er Bamas typer og kategoriseringer. ’’Klasetomater’’ kan for eksempel være flere typer.)

Og her er noen knall oppskrifter med tomater fra oss i matoppskrift.no.

Italiensk tomatsuppe

4 porsjoner

1 stk stor løk
1 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
2 ss hvete, fin sammalt
6 dl grønnsaksbuljong
Ca 5,5 stk tomater
1 ss chilisaus
2 stk laurbærblader
Ca 1,5 ts basilikum
0,5 dl fløte
persille

Skrell løken og hakk den. Varm olivenoljen i en stor kjele og ha i løken. Press hvitløk over og la det hele frese noen minutter. Dryss deretter sammalt hvete over og rør om.
Spe løkblandingen med grønnsaksbuljong under omrøring.
Skåld og hakk tomatene. Tilsett deretter tomater, chilisaus og krydder. Kok opp suppen og la den småputre i ca 15 minutter.
Finklipp persillen. Tilset fløte rett før servering og rør om. Strø persille over.

Rød pesto

1 porsjon

100 g soltørkede tomater i olje
1 ss pinjekjerner
20 g parmesan
1 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
1 ts eddik, 7%
nykvernet svart pepper
Hakk tomatene og hvitløken grovt, riv parmesan. Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til det blir en ganske grov masse.

Salsa Salat (Lørdags Snacks)

(Kilde Kjell Sundby)

2 porsjoner

1 stk rødløk
Ca 5 stk gode tomater
10 stk sorte oliven
125 gr fetaost (Eventuelt marinert på glass)
0,5 dl god oliven olje
Smakes til med ny kvernet pepper og litt salt

Ekstra:
Ristede pinjekjerner
Agurk skåret i terninger.

Hakk løk i små biter. Del tomater og fjern det bløte. Snitt opp i små terninger. Oliven skjæres opp i små skiver, det samme med feta ost. Alt has i en bolle og oljen helles over. Blandes forsiktig. La det hele stå å trekke 5-10 min.

Man kan ha i pinjekjerner som man varmer i en panne med litt olje til de blir gyldne. Hvis man synes det blir for mye smak frisker det opp med litt agurk terninger..

Tomatsuppe av friske tomater

4 porsjoner

1 stk løk
1 ss smør
1 stk potet i skiver
6 stk tomater i biter
1 stk laurbærblad
litt frisk basilikum eller koriander
persille
2 ss tomatpuré
1 liter grønnsak-kraft
2 dl kremfløte
salt, pepper
1 ss (Roquefort)

Denne spiser vi ofte hjemme. Populær hos barna! Tilsetter du en spiseskje Roquefort får du en nydelig forrett til hyggelige lag.

Skrell og hakk løken. La den surre i smør i en kjele. Ha i potetskiver, skoldede og grovhakkede tomater, laurbærblad, basilikum, tomatpuré og kraft. La alt koke under lokk til tomater og potet er kokt til mos. Gni massen gjennnom en sikt eller kjør den i en hurtigmikser til en glatt puré. Varm den opp igjen. (og smelt eventuelt inn Roquefort - skal ikke koke!). Bland inn kremfløten og smak til med salt og pepper.

Tips ved skolding av tomater:
Snitt litt i skallet og la dem ligge i kokende vann i ca. 45 sekunder. Hell over kaldt vann. Da er det seige skinnet lett å ta av.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1773


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!