Gå til forsiden av matoppskrift.no

Tomaten - den røde rubin

Oppdatertdato: 18.07.2015 Publisert først: 17.07.2015 Tema: Forfatter: Fotograf: Synøve Dreyer


Den er liten, svulmende, rød og søt, og har sin norske høysesong nå om sommeren. Nei, vi snakker ikke om jordbær - selv om den botanisk sett er et bær - men om den deilige norske tomaten.

- Det er nå det er høysesong for norske tomater, så det er bare å fråtse, sier matfaglig i Opplysningskontoret for frukt og grønt Toril Gulbrandsen. Hun anbefaler å bruke tomater til å lage italiensk bruschetta, sommerlig pizza, ha den i salat, la den få noen minutter på grillen eller å rett og slett spise den som den er.

Opprinnelig fra Sør-Amerika, produseres tomaten i dag i store deler av verden. I Norge er det Rogaland som står for den største produksjonen av tomater med 85% av den totale produksjonen.

Det går igjen i de lokale navnene hvor høyt den er elsket; på fransk har tomat blitt referert til som kjærlighetseple ("pommes d'amour"), på tysk har den blitt kalt paradiseple ("paradeiser/paradeisapfel"), mens på italiensk kalles den fortsatt gulleple ("pomodoro"). Her i Norge har vi beholdt navnet som aztekerne brukte, "tomatl", som sies å bety svulmende frukt.

Det kan trygt sies av vi nordmenn, i likhet med våre europeiske naboer, også elsker tomater. Nest etter gulrot, er tomat den grønnsaken vi spiser aller mest av. Forbruket per person ligger nå på hele 7,24 kg i året. Og bra er det, for som så mye annet grønt, er også tomat kalorifattig og rik på vitaminer og mineraler. Tomat inneholder også store mengder lykopene, som er en kraftig antioksidant.

Fordi tomaten fortsetter å modnes etter at den har blitt rød eller gul bør den oppbevares i romtemperatur på f.eks. kjøkkenbenken. Da utvikles optimal smak og aroma slik at den kan nytes til det fulle.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3002

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.