Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Tomaten - den røde rubin

Oppdatertdato: 2015-07-18 Publisert først: 2015-07-17 Publisert: Tema: Forfatter: Fotograf: Synøve Dreyer


Den er liten, svulmende, rød og søt, og har sin norske høysesong nå om sommeren. Nei, vi snakker ikke om jordbær - selv om den botanisk sett er et bær - men om den deilige norske tomaten.

- Det er nå det er høysesong for norske tomater, så det er bare å fråtse, sier matfaglig i Opplysningskontoret for frukt og grønt Toril Gulbrandsen. Hun anbefaler å bruke tomater til å lage italiensk bruschetta, sommerlig pizza, ha den i salat, la den få noen minutter på grillen eller å rett og slett spise den som den er.

Opprinnelig fra Sør-Amerika, produseres tomaten i dag i store deler av verden. I Norge er det Rogaland som står for den største produksjonen av tomater med 85% av den totale produksjonen.

Det går igjen i de lokale navnene hvor høyt den er elsket; på fransk har tomat blitt referert til som kjærlighetseple ("pommes d'amour"), på tysk har den blitt kalt paradiseple ("paradeiser/paradeisapfel"), mens på italiensk kalles den fortsatt gulleple ("pomodoro"). Her i Norge har vi beholdt navnet som aztekerne brukte, "tomatl", som sies å bety svulmende frukt.

Det kan trygt sies av vi nordmenn, i likhet med våre europeiske naboer, også elsker tomater. Nest etter gulrot, er tomat den grønnsaken vi spiser aller mest av. Forbruket per person ligger nå på hele 7,24 kg i året. Og bra er det, for som så mye annet grønt, er også tomat kalorifattig og rik på vitaminer og mineraler. Tomat inneholder også store mengder lykopene, som er en kraftig antioksidant.

Fordi tomaten fortsetter å modnes etter at den har blitt rød eller gul bør den oppbevares i romtemperatur på f.eks. kjøkkenbenken. Da utvikles optimal smak og aroma slik at den kan nytes til det fulle.

Gazpacho- spansk grønnsakssuppe


Prøv også Gazpacho- spansk grønnsakssuppe.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 sjalottløk, grovhakket
2 paprikaer, grovhakket
3 tomater, grovhakket
1 dl olivenolje
1 ss tomatpuré
2 båter hvitløk, finhakket
1/2 hakket chili
1/2 squash i biter
2 dl tørr hvitvin
1 liten boks hakkede tomater
frisk basilikum
Salt og pepper


Gazpacho – suppe fra Sør-Spania var tidligere fattigmannskost. I dag spises den overalt i Spania og de ulike områdene har laget sine egne varianter med ulikt innhold. Suppen skal spises kald og spises ofte som lunsj. Superrask og sunn. Bruk den som forrett eller server til middag med godt brød til.


Fremgangsmåte

Fres løk, paprika og tomater i olje, ha på tomatpuré, hvitløk, chili og squash. La alt frese litt videre. Tilsett hvitvin og kok opp. Tilsett tomater fra boksen, og kok opp på nytt. Kjør alt sammen med basilikum i foodprocessor til fin puré. Sil puréen så den får silkemyk konsistens. Smak til med salt og pepper.

Avkjøl suppen til den er iskald, og server i suppeboller, gjerne med litt melkeskum i med friske urter f eks finhakket basilikum i.

(Oppskrift og bilde fra kokeboken "Mat og Vin" fra Gyldendal)

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 91,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,98.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3002





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.