Søk alt
Søk etter oppskrifter!!
Du er her :: Hovedsiden :: Tradisjonelt koldtbord ::

Tradisjonelt koldtbord

Det er mange som velger koldtbord til konfirmasjon og andre festligheter. Og når nå mai står foran oss er det mange anledninger til dette. Koldtbord er greit siden det meste kan lages ferdig på forhånd og de fleste finner noe de liker her.

Men hva er det som passer sammen av pålegg og hvilke kombinasjoner bør prøves?
Vi har vel alle prøvd noen klassikere som laks-eggerøre, svinestek-surkål og reker-majones osv. Men hvis man tør prøve noen nye kombinasjoner, høster man straks mye ros fra gjestene.

Før jeg går gjennom anbefalte kombinasjoner, tar jeg for meg noen generell regler for koldtbordet.

  • Koldtbord passer fint for fler enn 5-10 personer.
  • Beregn ca 500-600 gram mat pr person. Hvor ca halvparten er kjøtt og fisk. Det kommer litt an på om gjestene er storspiste eller småspiste.
  • Lag så mye som mulig ferdig i forveien.
  • Varme retter varmer du opp like før servering.
  • Nye retter bør du prøve på familien eller nære venner først.
  • Sjekk alt av dekketøy, fat, pynt osv, slik at alt er klart.
  • Lag ferdig alt av kalde posteier, sauser og kabareter god tid i forveien.
  • Husk å bestille brød slik at det er nok, selv om det ofte går mindre brød enn man tror. Varier gjerne med både mørkt brød og loff. Skal en servere div sild og fisk, smaker det godt med rugbrød. Beregn ca 4-5 skiver pr person.
  • Pass på at smøret har passe konsistens før det serveres.
  • Prøv gjerne noe annet enn de vanligste kjøttpålegg typene.
  • Vær gjerne enkel og elegant med pynten. Overpynting ser ikke alltid så bra ut.
  • Lag god plass rundt koldtbordet. Sett bestikk, tallerkener, brød, smør ol for seg selv.
  • Drikke til koldtbordet er ofte lignende drikke ellers til de forskjellige rettene. Kaffe, te, juice, mineralvann bør alltid være tilgjengelig.
  • Til stor fest med voksne, hører det champagne og vin til, øl og dram til feks sildebord/rakfisk.
  • Variasjoner av koldtbord kan være ostebord, sildebord, salatbord, spekebord.
  • Til det store koldtbordet hører det med desserter og kaker etterpå.
  • Ha i alle tilfeller nok ferskt brød og ett utvalg av de vanligste påleggssorter som røkelaks, gravlaks, skinke, okserull, sylte, andre ruller, leverpostei og pateer, eggerøre, 2-3 sorter sild, potetsalat, fruktsalat, waldorfsalat osv.

Det norske tradisjonelle koldtbordet

Ett vanlig standard norsk koldtbord inneholder ofte disse ingrediensene:
  • Røkt laks med eggerøre.
  • Roastbiff
  • Kyllinglår(varme).
  • Skinke eller spekeskinke i skiver
  • Svinesteik i skiver med surkål og svisker
  • Biffkaker med løk(varme).
  • Rekesalat
  • Potetsalat
  • Waldorfsalat
  • Grønn salat med dressing.
  • Brød og smør.
  • I tillegg kan det være feks en eller flere desserter. Feks en fromasj, pudding eller fruktblanding.
Tillegg for litt ekstra på koldtbordet. Velg 1 eller flere:
  • Reker med majones
  • Kabaret av feks reker.
  • Kalkun i skiver. Krydret eller marinert kalkun skinke.
  • Gravlaks
  • Pasta og kyllingsalat
  • Kokt laks eller ørret. Gjerne hel.
  • Remulade, rømme, sennepssaus.

Hvilke pålegg passer sammen og til hvilket brød?

Søk også i våre oppskrifter etter oppskrift på de spesielle tilbehør, sauser osv.

Fisk og skalldyr

Ansjos
Best med grovt brød
Hører sammen med
  • Gressløk,
  • Egg(hardkokt)
  • Rå eggeplomme og hakket løk, purre eller gressløk
Laks(kokt)
Best med loff
Hører sammen med
  • Sitron og evt dill
  • Pepperotkrem
  • Asparges og majones
Laks(røykt)
Best med loff
Hører sammen med
  • Eggerøre eller eggebåter
Laks(gravet)
Best med loff eller grovt
Hører sammen med
  • Eggesalat
  • Sennepssaus
  • Gravlakssaus
Kaviar
Best med grovbrød
Hører sammen med
  • Sitron
  • Hardkokte egg
  • Dill og gressløk.
Skalldyr
Best med loff
Hører sammen med
  • Sitron
  • Majones, sitron, salat
  • Asparges og majones.
Sild
Best med grovbrød.
Hører sammen med
  • Rå eggeplommer og reddik
  • Løkringer
  • Gressløk og rømme
Ål
Best med loff.
Hører sammen med
  • Sitron, remulade og gressløk
  • Eggerøre og dill

Kjøttpålegg

Skinke
Best med grovbrød eller loff.
Hører sammen med
  • Epler og svisker
  • Asparges og persille
  • Agurk, tomat og persille
  • Eggerøre
Oksestek/roastbiff
Best med grovbrød eller loff.
Hører sammen med
  • Remulade, salat og tomat.
  • Potetsalat
  • Agurk, tomat og persille
Svinestek
Best med grovbrød eller loff.
Hører sammen med
  • kokte epler og svisker.
  • Surkål og svisker
Sylte
Best med grovbrød.
Hører sammen med
  • Rødbeter og sylteagurk
Tunge
Best med grovbrød.
Hører sammen med
  • Italiensk salat
  • Eggerøre med oliven
  • Majones og druer.
Kylling
Best med loff.
Hører sammen med
  • Vanlig salat
  • Waldorfsalat
  • Majones med karri
Leverpostei og andre posteier
Best med grovbrød.
Hører sammen med
  • Sprøstekt bacon
  • Sylteagurk og rødbeter
  • Druer og persille
Spekemat
Best med grovbrød.
Hører sammen med
  • Eggerøre, potetsalat, rømme, flatbrød og salat/frisk frukt

Egg

Egg
Best med loff/toast.
Hører sammen med
  • Ansjos
  • Kaviar og dill
  • Majones

Andre pålegg

Ost
Best med kjeks eller toast.
Hører sammen med
  • paprika, druer, mandarinbåter, selleri
Kabaret
Best med loff.
Hører sammen med
  • Pepperotsaus og salat
  • Majones
Karbonader
Best med loff.
Hører sammen med
  • Stekt løk og rødbeter
Ta gjerne en titt på denne artikkelen min, den kan brukes som rettledning for andre koldtbord også.
Nyttårskoldtbordet

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:577

Hurtigvalg

Se oppskrifter med:
Kylling Kalkun Epler Bananer Appelsiner Tomater Poteter Reker Torsk Laks Makrell Elg Reinsdyr

Tjenesten er en del av klikk.no

Informasjon om cookies
Kontakt oss og informasjon om siden

Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS
Adresse: Matoppskrift.no, PB. 1638, 4688 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.
Daglig Leder Knut Pettersen


FAKTA/BYLINE
Publisert: 27.04.2009
Oppdatert: 02.05.2012
Tema: Koldbord
Forfatter:
Fotograf: Lisa Westgaard
Del artikkelen på:
Meld deg på nyhetsbrev