Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Tradisjonelt koldtbord ::

Tradisjonelt koldtbord

Det er mange som velger koldtbord til konfirmasjon og andre festligheter. Og når nå mai står foran oss er det mange anledninger til dette. Koldtbord er greit siden det meste kan lages ferdig på forhånd og de fleste finner noe de liker her.

Men hva er det som passer sammen av pålegg og hvilke kombinasjoner bør prøves?
Vi har vel alle prøvd noen klassikere som laks-eggerøre, svinestek-surkål og reker-majones osv. Men hvis man tør prøve noen nye kombinasjoner, høster man straks mye ros fra gjestene.

Før jeg går gjennom anbefalte kombinasjoner, tar jeg for meg noen generell regler for koldtbordet.

  • Koldtbord passer fint for fler enn 5-10 personer.
  • Beregn ca 500-600 gram mat pr person. Hvor ca halvparten er kjøtt og fisk. Det kommer litt an på om gjestene er storspiste eller småspiste.
  • Lag så mye som mulig ferdig i forveien.
  • Varme retter varmer du opp like før servering.
  • Nye retter bør du prøve på familien eller nære venner først.
  • Sjekk alt av dekketøy, fat, pynt osv, slik at alt er klart.
  • Lag ferdig alt av kalde posteier, sauser og kabareter god tid i forveien.
  • Husk å bestille brød slik at det er nok, selv om det ofte går mindre brød enn man tror. Varier gjerne med både mørkt brød og loff. Skal en servere div sild og fisk, smaker det godt med rugbrød. Beregn ca 4-5 skiver pr person.
  • Pass på at smøret har passe konsistens før det serveres.
  • Prøv gjerne noe annet enn de vanligste kjøttpålegg typene.
  • Vær gjerne enkel og elegant med pynten. Overpynting ser ikke alltid så bra ut.
  • Lag god plass rundt koldtbordet. Sett bestikk, tallerkener, brød, smør ol for seg selv.
  • Drikke til koldtbordet er ofte lignende drikke ellers til de forskjellige rettene. Kaffe, te, juice, mineralvann bør alltid være tilgjengelig.
  • Til stor fest med voksne, hører det champagne og vin til, øl og dram til feks sildebord/rakfisk.
  • Variasjoner av koldtbord kan være ostebord, sildebord, salatbord, spekebord.
  • Til det store koldtbordet hører det med desserter og kaker etterpå.
  • Ha i alle tilfeller nok ferskt brød og ett utvalg av de vanligste påleggssorter som røkelaks, gravlaks, skinke, okserull, sylte, andre ruller, leverpostei og pateer, eggerøre, 2-3 sorter sild, potetsalat, fruktsalat, waldorfsalat osv.

Det norske tradisjonelle koldtbordet

Ett vanlig standard norsk koldtbord inneholder ofte disse ingrediensene:
  • Røkt laks med eggerøre.
  • Roastbiff
  • Kyllinglår(varme).
  • Skinke eller spekeskinke i skiver
  • Svinesteik i skiver med surkål og svisker
  • Biffkaker med løk(varme).
  • Rekesalat
  • Potetsalat
  • Waldorfsalat
  • Grønn salat med dressing.
  • Brød og smør.
  • I tillegg kan det være feks en eller flere desserter. Feks en fromasj, pudding eller fruktblanding.
Tillegg for litt ekstra på koldtbordet. Velg 1 eller flere:
  • Reker med majones
  • Kabaret av feks reker.
  • Kalkun i skiver. Krydret eller marinert kalkun skinke.
  • Gravlaks
  • Pasta og kyllingsalat
  • Kokt laks eller ørret. Gjerne hel.
  • Remulade, rømme, sennepssaus.

Hvilke pålegg passer sammen og til hvilket brød?

Søk også i våre oppskrifter etter oppskrift på de spesielle tilbehør, sauser osv.

Fisk og skalldyr

Ansjos
Best med grovt brød
Hører sammen med
  • Gressløk,
  • Egg(hardkokt)
  • Rå eggeplomme og hakket løk, purre eller gressløk
Laks(kokt)
Best med loff
Hører sammen med
  • Sitron og evt dill
  • Pepperotkrem
  • Asparges og majones
Laks(røykt)
Best med loff
Hører sammen med
  • Eggerøre eller eggebåter
Laks(gravet)
Best med loff eller grovt
Hører sammen med
  • Eggesalat
  • Sennepssaus
  • Gravlakssaus
Kaviar
Best med grovbrød
Hører sammen med
  • Sitron
  • Hardkokte egg
  • Dill og gressløk.
Skalldyr
Best med loff
Hører sammen med
  • Sitron
  • Majones, sitron, salat
  • Asparges og majones.
Sild
Best med grovbrød.
Hører sammen med
  • Rå eggeplommer og reddik
  • Løkringer
  • Gressløk og rømme
Ål
Best med loff.
Hører sammen med
  • Sitron, remulade og gressløk
  • Eggerøre og dill

Kjøttpålegg

Skinke
Best med grovbrød eller loff.
Hører sammen med
  • Epler og svisker
  • Asparges og persille
  • Agurk, tomat og persille
  • Eggerøre
Oksestek/roastbiff
Best med grovbrød eller loff.
Hører sammen med
  • Remulade, salat og tomat.
  • Potetsalat
  • Agurk, tomat og persille
Svinestek
Best med grovbrød eller loff.
Hører sammen med
  • kokte epler og svisker.
  • Surkål og svisker
Sylte
Best med grovbrød.
Hører sammen med
  • Rødbeter og sylteagurk
Tunge
Best med grovbrød.
Hører sammen med
  • Italiensk salat
  • Eggerøre med oliven
  • Majones og druer.
Kylling
Best med loff.
Hører sammen med
  • Vanlig salat
  • Waldorfsalat
  • Majones med karri
Leverpostei og andre posteier
Best med grovbrød.
Hører sammen med
  • Sprøstekt bacon
  • Sylteagurk og rødbeter
  • Druer og persille
Spekemat
Best med grovbrød.
Hører sammen med
  • Eggerøre, potetsalat, rømme, flatbrød og salat/frisk frukt

Egg

Egg
Best med loff/toast.
Hører sammen med
  • Ansjos
  • Kaviar og dill
  • Majones

Andre pålegg

Ost
Best med kjeks eller toast.
Hører sammen med
  • paprika, druer, mandarinbåter, selleri
Kabaret
Best med loff.
Hører sammen med
  • Pepperotsaus og salat
  • Majones
Karbonader
Best med loff.
Hører sammen med
  • Stekt løk og rødbeter
Ta gjerne en titt på denne artikkelen min, den kan brukes som rettledning for andre koldtbord også.
Nyttårskoldtbordet

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:577

FAKTA/BYLINE
Publisert: 27.04.2009
Oppdatert: 02.05.2012
Tema: Koldbord
Forfatter:
Fotograf: Lisa Westgaard


Meld deg på nyhetsbrev

Aktuelle oppskrifter