Gå til forsiden av matoppskrift.no

Tradisjonelt koldtbord

Oppdatertdato: 02.05.2012 Publisert først: 27.04.2009 Tema: Koldbord Forfatter: Fotograf: Lisa Westgaard


Det er mange som velger koldtbord til konfirmasjon og andre festligheter. Og når nå mai står foran oss er det mange anledninger til dette. Koldtbord er greit siden det meste kan lages ferdig på forhånd og de fleste finner noe de liker her.

Men hva er det som passer sammen av pålegg og hvilke kombinasjoner bør prøves?
Vi har vel alle prøvd noen klassikere som laks-eggerøre, svinestek-surkål og reker-majones osv. Men hvis man tør prøve noen nye kombinasjoner, høster man straks mye ros fra gjestene.

Før jeg går gjennom anbefalte kombinasjoner, tar jeg for meg noen generell regler for koldtbordet.

  • Koldtbord passer fint for fler enn 5-10 personer.
  • Beregn ca 500-600 gram mat pr person. Hvor ca halvparten er kjøtt og fisk. Det kommer litt an på om gjestene er storspiste eller småspiste.
  • Lag så mye som mulig ferdig i forveien.
  • Varme retter varmer du opp like før servering.
  • Nye retter bør du prøve på familien eller nære venner først.
  • Sjekk alt av dekketøy, fat, pynt osv, slik at alt er klart.
  • Lag ferdig alt av kalde posteier, sauser og kabareter god tid i forveien.
  • Husk å bestille brød slik at det er nok, selv om det ofte går mindre brød enn man tror. Varier gjerne med både mørkt brød og loff. Skal en servere div sild og fisk, smaker det godt med rugbrød. Beregn ca 4-5 skiver pr person.
  • Pass på at smøret har passe konsistens før det serveres.
  • Prøv gjerne noe annet enn de vanligste kjøttpålegg typene.
  • Vær gjerne enkel og elegant med pynten. Overpynting ser ikke alltid så bra ut.
  • Lag god plass rundt koldtbordet. Sett bestikk, tallerkener, brød, smør ol for seg selv.
  • Drikke til koldtbordet er ofte lignende drikke ellers til de forskjellige rettene. Kaffe, te, juice, mineralvann bør alltid være tilgjengelig.
  • Til stor fest med voksne, hører det champagne og vin til, øl og dram til feks sildebord/rakfisk.
  • Variasjoner av koldtbord kan være ostebord, sildebord, salatbord, spekebord.
  • Til det store koldtbordet hører det med desserter og kaker etterpå.
  • Ha i alle tilfeller nok ferskt brød og ett utvalg av de vanligste påleggssorter som røkelaks, gravlaks, skinke, okserull, sylte, andre ruller, leverpostei og pateer, eggerøre, 2-3 sorter sild, potetsalat, fruktsalat, waldorfsalat osv.

Det norske tradisjonelle koldtbordet

Ett vanlig standard norsk koldtbord inneholder ofte disse ingrediensene:
  • Røkt laks med eggerøre.
  • Roastbiff
  • Kyllinglår(varme).
  • Skinke eller spekeskinke i skiver
  • Svinesteik i skiver med surkål og svisker
  • Biffkaker med løk(varme).
  • Rekesalat
  • Potetsalat
  • Waldorfsalat
  • Grønn salat med dressing.
  • Brød og smør.
  • I tillegg kan det være feks en eller flere desserter. Feks en fromasj, pudding eller fruktblanding.
Tillegg for litt ekstra på koldtbordet. Velg 1 eller flere:
  • Reker med majones
  • Kabaret av feks reker.
  • Kalkun i skiver. Krydret eller marinert kalkun skinke.
  • Gravlaks
  • Pasta og kyllingsalat
  • Kokt laks eller ørret. Gjerne hel.
  • Remulade, rømme, sennepssaus.

Hvilke pålegg passer sammen og til hvilket brød?

Søk også i våre oppskrifter etter oppskrift på de spesielle tilbehør, sauser osv.

Fisk og skalldyr

Ansjos
Best med grovt brød
Hører sammen med
  • Gressløk,
  • Egg(hardkokt)
  • Rå eggeplomme og hakket løk, purre eller gressløk
Laks(kokt)
Best med loff
Hører sammen med
  • Sitron og evt dill
  • Pepperotkrem
  • Asparges og majones
Laks(røykt)
Best med loff
Hører sammen med
  • Eggerøre eller eggebåter
Laks(gravet)
Best med loff eller grovt
Hører sammen med
  • Eggesalat
  • Sennepssaus
  • Gravlakssaus
Kaviar
Best med grovbrød
Hører sammen med
  • Sitron
  • Hardkokte egg
  • Dill og gressløk.
Skalldyr
Best med loff
Hører sammen med
  • Sitron
  • Majones, sitron, salat
  • Asparges og majones.
Sild
Best med grovbrød.
Hører sammen med
  • Rå eggeplommer og reddik
  • Løkringer
  • Gressløk og rømme
Ål
Best med loff.
Hører sammen med
  • Sitron, remulade og gressløk
  • Eggerøre og dill

Kjøttpålegg

Skinke
Best med grovbrød eller loff.
Hører sammen med
  • Epler og svisker
  • Asparges og persille
  • Agurk, tomat og persille
  • Eggerøre
Oksestek/roastbiff
Best med grovbrød eller loff.
Hører sammen med
  • Remulade, salat og tomat.
  • Potetsalat
  • Agurk, tomat og persille
Svinestek
Best med grovbrød eller loff.
Hører sammen med
  • kokte epler og svisker.
  • Surkål og svisker
Sylte
Best med grovbrød.
Hører sammen med
  • Rødbeter og sylteagurk
Tunge
Best med grovbrød.
Hører sammen med
  • Italiensk salat
  • Eggerøre med oliven
  • Majones og druer.
Kylling
Best med loff.
Hører sammen med
  • Vanlig salat
  • Waldorfsalat
  • Majones med karri
Leverpostei og andre posteier
Best med grovbrød.
Hører sammen med
  • Sprøstekt bacon
  • Sylteagurk og rødbeter
  • Druer og persille
Spekemat
Best med grovbrød.
Hører sammen med
  • Eggerøre, potetsalat, rømme, flatbrød og salat/frisk frukt

Egg

Egg
Best med loff/toast.
Hører sammen med
  • Ansjos
  • Kaviar og dill
  • Majones

Andre pålegg

Ost
Best med kjeks eller toast.
Hører sammen med
  • paprika, druer, mandarinbåter, selleri
Kabaret
Best med loff.
Hører sammen med
  • Pepperotsaus og salat
  • Majones
Karbonader
Best med loff.
Hører sammen med
  • Stekt løk og rødbeter
Ta gjerne en titt på denne artikkelen min, den kan brukes som rettledning for andre koldtbord også.
Nyttårskoldtbordet



Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Laksemousse.

Laksemousse


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.04.2013
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Eva Brænd

Ingredienser

200 g fersk laks
150 g røykelaks
2 dl rømme
1/2 løk
saften av 1/2 sitron
1 ts grovhakket rosa pepper
3 ss finhakket fersk dill
4-5 gelatin blader



Fremgangsmåte

Legg gelatinbladene i bløt i litt kaldt vann. Hakk opp fersk og røyket fisk. Hakk løk og dill. Kok opp 1 dl vann. Ha den hakkede, ferske fisken i en kopp eller bolle sammen med de oppbløtede gelatinplatene. Hell over kokende vann. Ha i rømme, løk, rosa pepper, dill, røykelaks og sitronsaft. Bland godt. Ha i en form og sett til kjøling i kjøleskapet i minst 4 timer.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 212,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,06.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eggesalat 3.

Eggesalat 3


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 06.05.2006
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

6 hardkokte egg
2 dl rømme
1 dl majones
2 ss gressløk
1 ts rød chili
1 ts karri
1 dråper sitron
6 dråper tabasco
1/2 ts sukker
1/2 ts salt
1/4 ts pepper



Fremgangsmåte

1. Kok eggene i 10 minutter og avkjøl dem i kaldt vann. Skrell dem. Skjær dem opp i grove biter.
2. Kutt opp gressløken. Kutt chilen i to og skrap ut frøene. Skjær chilien i tynne strimler. Rør godt sammen rømme, majones, gressløk, chili og karri.

3. Smak til med sitron, tabasco, sukker, salt og pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 280,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,74 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 27,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,2.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Deviled eggs(fylte egg).

Deviled eggs(fylte egg)


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 05.04.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

6 hardkokte egg
3 ss majones
2 ts dijonsennep
noen dråper tabasco
1/4 ts chilipulver
1 ts sitronsaft
2 ss finhakket dill
rød chili til pynt



Fremgangsmåte

Skrell eggene og del dem i to. Ta ut eggeplommene og ha dem i en bolle. Ha i majones, sennep, tabasco, chili, sitronsaft og dill. Rør alt sammen til en glatt blanding. Fyll eggehvitene med blandingen og pynt med tynne strimler av rød chili.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 237,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 21,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Asparges og parmesanost i spekeskinke.

Asparges og parmesanost i spekeskinke


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 08.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

8 skiver spekeskinke
8 asparges
8 staver parmesanost



Fremgangsmåte

Rens aspargesen og kutt av rotenden. Skrell den nedre delen med en potetskreller. Forvell i kokende vann i 3-5 minutter, avhengig av tykkelsen på aspargesen.

Skyll aspargesen i kaldt vann for å stoppe kokingen og tørk dem forsiktig.

Bunt sammen en stav av parmesanost og en asparges og bind sammen med en skive spekeskinke. Legg dem på serveringsfat.

Serveres sammen med ferskt brød og rømmedressing (se egen oppskrift på rømmedressing).

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 307,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 20,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 25,68.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sildekoldtbord.

Sildekoldtbord


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.03.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norges sjømatråd

Ingredienser

8 små spekesildfileter
½ hakket rød løk
½ eple i små terninger
1 finhakket sylteagurk
1 ss kapers

Marinade:
0,5 dl edddik
2 ss sukker
1 laurbærblad
8 - 10 pepperkorn



Fremgangsmåte

Bruk utvannet spekesildfileter eller kryddersildfileter til disse rettene.
Kok opp ingrediensene til marinaden. Avkjøl den.
Rull sammen sildefiletene og sett dem tett i en form. Bland sammen grønnsakene og fordel dem over.
Hell over den kalde laken og sett formen kaldt i 2 døgn.
Sildefryd med urtekrydder:
Bruk ferdig sursild. La laken renne godt av. Legg sildebiter på en tallerken. Ha på litt rømme og dryss med finhakket gressløk eller persille.

Sennepssild:
Skjær kryddersildfileter i biter. Dekk dem med tynne ringer av løk, gjerne vårløk. Bland rømme eller creme fraiche med litt grov sennep og legg sausen ved siden av sildebitene. Pynt med rosa pepperkorn eller tyttebær.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 186,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,42.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fat med kyllingvinger og kyllingboller.

Fat med kyllingvinger og kyllingboller


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 09.03.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

Ca. 1 kg rå kyllingvinger

Til pensling:
6 ss chili
2 ts sennep
2 ts vineddik
2 ts worcestershiresaus
4 ss olje
2 båter hvitløk
salt og pepper

Kyllingboller

400 g kyllingkjøttdeig
1 løk
1 ts tabasco (liten ts)
2 ts knust rosmarin
1 ts salt
1 ts pepper
2 båter finhakket hvitløk


Her går det jo selvsagt å bruke ferdig stekte vinger som vi gjorde. Oppskriften er egentlig til ett koldbord, men ble middag hos oss. Det beste her er kyllingbollene som vi lagde. De er ganske heftige!
Både kjøttboller av kylling og svin er noe vi lager stadig vekk. Det samme med fisk.


Fremgangsmåte

Kyllingvingene legges i en langpanne og pensles med blandingen. Stekes midt i ovnen ved 200 grader i ca 30 minutter.
Disse kyllingvingene kan stekes 1 eller 2 dager før og så varmes opp like før gjestene kommer.

Kyllingboller

Bland alle ingrediensene og lag små boller som stekes brune ved middels varme.
Er det mange barn i selskapet, kan det være lurt å lage noen boller uten tabasco og rosmarin.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 173,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,47 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,06.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:577





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.