Gå til forsiden av matoppskrift.no

Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile 2004 og Domaine du Tariquet 2008

Oppdatert: 16.03.2010 Publisert: 16.03.2010 Tema: Hvitvin Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen




Vi tester 2 hvite til reker og kongekrabbe

Denne kvelden fikk vi anledning til å gasse oss i kongekrabbe igjen, samt reker for å fylle på med. Vi prøvde 2 viner som prismessig er strake motsetninger, men hvor begge passet til maten, men på hver sin måte. Dette var Domaine du Tariquet 2008 som er ett budsjettalternativ, og Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile 2004som koster godt over 300.- for en helflaske. Det kan og nevnes at denne vinen ble servert under Nobelmiddagen ifjor. Så vi kaller den for Obama vinen!

Maten vi spiste

Her var det ingen sprell, men enkelt og greit. Reker og kongekrabbe, med loff, majones, løk, sitron ++. Dette er vel det som de fleste spiser når de har reker. Og for dere som ikke har spist kongekrabbe, så prøv. Det er utrolig godt og ikke alltid så dyrt. Jeg syns det stadig er på tilbud til kr 99.- eller 149.-. Og kongekrabbe er like god når den har vært frossen i motsetning til reker som forandrer konsistens.

Domaine du tariquet 2008

Dette er budsjettalternativet til reker. Koster bare 90.- men fungerer greit allikevel.
Den er svakt gul med en lukt av svak frukt med noe mineral i. Smaken er lett fruktig og forsvinner fort. Den føles litt syrlig. Enkelte mente at de kjente noe fersken i smaken. Det er lite ettersmak og dette er enkle greier. Men sammen med skalldyrene er den helt grei med en frisk undertone.

Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile 2004

Dette er en vin av en helt annen klasse, og det kan selv vi glade amatører smake.
Dette er en tiltalende hvitvin med en fin gulfarge. Den lukter av blomster og frukt.
Smaken er og blomsteraktig med litt krydderpreg. Den er fyldig med behagelig ettersmak, og har en flott aroma.
Nå koster denne hele 339.- pr flaske og blir dermed ett dyrt alternativ, men med så mye smak og fylde så bør man unne seg dette en gang innimellom. Denne vinen vil og passe til kylling og annet lyst kjøtt uten for mye sterke sauser.
Denne vinen ble og servert under Nobel middagen i fjor og da kan man, om en ønsker det, ha følelsen av å drikke samme vin som Obama. Han er jo kjent som en vinkjenner også!

Unødvendige fakta

Denne kvelden var diskusjonen over maten veldig saklig. Vi var alle sultne og med munnen full av mat blir det lite prat. Men den evinnelige diskusjonen om type frukt og blomst dukker jo opp, og her er det alle meninger fra fersken til blåklokker. Men flere mente nå at Trimbachen var noe av det bedre de hadde smakt innen hvitvin, så dette kan man gjerne spandere på seg en gang innimellom. Husk bare at den ligger i bestillingsutvalget.

I forbindelse med at oss glade amatører blir mer og mer bevandret i vinverdenen, så innfører vi noen nye karakteristikker av vinene:
Sjurhet på tunga: Beskrivelse av tanninene. Mye sjurhet betyr mange tanniner.
Henger på glasset: Når en roterer vinen i glasset er dette hvor lenge den henger på siden. Har med fylde og alkohol å gjøre.
Peiskosfaktor: Her sier det seg selv. 1 til 6. Også populært kalt "sjekke faktor" blant de som er modus for det.


Fakta

Sakset fra vinmonopolet og vårt testpanel

Navn: Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile 2004
Pris: Kr 339,00 for en helflaske
Varenummer: 7895
Varetype: Hvitvin
Utvalg: Bestillingsutvalg
Land/distrikt: Frankrike, Alsace
Råstoff: 100% Riesling
Alkohol 12,5 % vol
Sukker: 4,2 g/l
Syre: 7,7 g/l
Lagringsgrad: Konsumferdig, men kan og oppbevares
Produsent: F.E.Trimbach
Konklusjon: En hvitvin av høy klasse. Til skalldyr og hvitt kjøtt.
Sjurhet på tunga: Nei
Henger på glasset: Litt
Peiskosfaktor: 4-5

Navn: Domaine du tariquet 2008
Pris: Kr 89,90 for en helflaske
Varenummer: 30583
Varetype: Hvitvin
Utvalg: Distriksutvalg
Land/distrikt: Frankrike, Sørvest
Råstoff: 50% Colombard, 50% Ugni Blanc
Alkohol 10,5 % vol
Sukker: 3,8 g/l
Syre: 5,4 g/l
Lagring: Ikke fatlagret, 1 mnd flaskemodning før salg Lagringsgrad: Konsumferdig, bør ikke lagres
Produsent: Dom. du Tariquet
Konklusjon: En hvitvin av høy klasse. Til skalldyr og hvitt kjøtt.
Sjurhet på tunga: Nei
Henger på glasset: Litt
Peiskosfaktor: 2

Om vårt testpanel

Dette er en vennegjeng med undertegnede i spissen som har ett helt vanlig og avslappet forhold til vin. Vi tester forskjellige viner på en folkelig måte, uten for mange fremmedord og tekniske uttrykk, som kanskje kan være ett alternativ til andre vintester i media. Disse er ofte preget av høy saklighet, unødvendige fakta, briljering med egne kunnskaper, nye viner fra slippene og nesten bare bestillingsutvalget. Vi vet at ikke mange gidder å bestille vin for bruk til maten på en fredagskveld.

Fakta
  • Vi er som regel 4-6 personer og har forskjellig bakgrunn. 2 med faglig bakgrunn innen mat og drikke, samt en kokk ved enkelte anledninger.
  • Vi tester vinene "live", dvs. Vi koser oss med vin og ofte mat til. Ikke som del av en vinsmaking med mange forskjellige viner.
  • Vi har egen kokk som disker opp når det er nødvendig og han føler for det.
  • Vinene blir prøvd til ymse mat og kommer som regel fra det vanlige utvalget på polet, ikke bestillingsutvalget.
  • Vi prøver og nyheter når det er noe interessant
  • Vi satser på viner i medium prisnivå, hvorav mange er kjente blant store deler av befolkningen.
  • Vi prøver å smake viner med folkelig smak, som dekker det meste av befolkningen og våre lesere
  • De som synes vi er for lite sofistikerte kan bruke andre medier
  • Vi kjøper vanligvis vinene selv.
  • Vi spytter ikke ut vinene
  • Jeg legger ut mange av inntrykkene som florerer over bordet, både seriøse og litt useriøse.





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1843


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!