Gå til forsiden av matoppskrift.no

Tsjekkisk øl på fremmarsj

Oppdatert: 06.05.2007 Publisert: 06.05.2007 Tema: Øl Forfatter:




Fra 2005 til 2006 økte Pilsner Urquell produksjonsvolumet med 98 %. Den originale pilsen faller i smak hos stadig flere konsumenter både i Norge og i utlandet.

- Tsjekkisk øl er blitt bedre kjent i Norge de siste årene, forteller Jon Sigurd Johnsen hos Importøren InterBev.
- Dette skyldes nok spesielt at mange reiser til Praha for å smake på den originale pilsneren
Bare i januar registrerte han en økning på 18 prosent.

Fatøl vokser mest

Totalt utgjør dagligvarehandel av Urquell fremdeles den største andelen, med 80 % av omsetningen.
- Men fatøl har den relativt største veksten, sier Johnsen.
- Siden Pilsner Urquell ble lansert som fatøl i Norge på forsommeren i 2005, har stadig flere barer og utesteder tatt den inn som del av sitt tilbud. Nå er det 15 steder i Norge som selger Urquell på fat.

Større familie

Senest i fjor sommer ble Bar & Cigar ved Tinghuset medlem av Urquell-familien, og på høsten kastet flere seg på fatølbølgen. Blant dem var No 15 i Skovveien på Frogner og Smak av Oro, midt i Oslo sentrum.
Disse kommer i tillegg til de veletablerte kundene Lorry, Balsam, Presseklubben og Forest & Brown.

Alt annet en kopi

Johnsen understreker at Urquell er den originale pilsen. Alt annet et strengt tatt en etterligning, mener han.
- Pilsen som vi kjenner den i dag ble oppfunnet i den tsjekkiske byen Plzen allerede i 1842. Urquell lages etter samme oppskriften fremdeles.
- Her er det ikke snakk om lisensproduksjon som kan forandre ølets egenart, presiserer Johnsen.

Foretrekker kvalitet

Han tror nordmenn i større grad enn tidligere velger kvalitet fremfor de billigste alternativene. Dette gjelder også valg av øl.
- Med konsekvent bruk av kun de beste råvarene så endrer også forbrukertrendene seg. Vi firer ikke på kvaliteten, og det ser det ikke ut som om kundene gjør heller, avslutter han.

Den originale pilsen

Pilsner Urquell, den originale pilsen, skiller seg fra moderne pilsner blant annet på farge og fylde. Urquell er fyldigere og har en mer gyllen nyanse enn etterligninger. Alt Urquell som konsumeres verden rundt brygget i Plzen.
Urquell verdsettes høyt blant kjennere både i Tsjekkia og internasjonalt. Det stilles strenge krav for at den skal kunne tappes og selges som fatøl. Alle markeder møter de samme kvalitetskrav og får levert det samme ølet. Kriteriene som testes er ferskhet på fat, tappeprosedyre, installasjon, smak og lukten på ølet.
I november i fjor kom bryggeriet på besøk fra Praha til Oslo for å kvalitetssjekke alle stedene i byen som selger Urquell på fatøl.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1083


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!