Gå til forsiden av matoppskrift.no

Unngå bakterier i julematen

Oppdatert: 25.12.2013 Publisert: 04.12.2003 Tema: Jul Forfatter: Fotograf: Kim Holthe




En god julelunsj eller middag skal vare lenge, men når varme retter blir stående på lunk for lenge kan de bli grobunn for bakterier. Her får du tips om hvordan du skal unngå bakterier i julematen.

Sørg for at maten blir gjennomvarm

Mange av rettene på et godt julelunsj eller middagsbord består av mat som skal være lett varmet eller lunkent. Retten bør imidlertid serveres rykende varme. Bakterier stortrives i temperaturer mellom 20 og 40 grader, mens de aller fleste dør når maten varmes opp til 70 grader. Rester som skal spises dagen etter må også varmes opp skikkelig.

Sett rester til rask avkjøling

Verken varme eller kalde retter som sild og laks bør stå for lenge på spisebordet. Sett maten i kjøleskapet med en gang maten er servert for siste gang.

Skal du arrangere en større julefrokost er det vanlig å forberede retter dagen før. Dersom du for eksempel baker leverpostei, koker skinke eller lager risgrøt til riskrem, bør maten rett inn i kjøleskapet etter at den er avkjølt.

Rydd kjøleskapet

Lett bedervelige næringsmidler som kjøtt og pålegg bør alltid oppbevares i kjøleskap hvor temperaturen skal være fire grader eller lavere.

Rydd og gjør rent i kjøleskapet før du gjør julehandelen. Dersom det allikevel kniper om plassen kan du flytte ut hermetikk, mineralvann, frukt og grønnsaker.

I et overfylt kjøleskap blir det for lite luftsirkulasjon som kan medføre at temperaturen stiger. Sjekk derfor termostaten og juster temperaturen om nødvendig.
Se også: Unngå stappfullt kjøleskap til jul

Hold rå og tillaget mat atskilt

Når julefrokosten eller julemiddagen tilberedes skal råvarene holdes atskilt fra ferdig mat. Det er spesielt viktig å unngå at rått kjøtt, fjærkre, fisk eller egg kommer over på mat som spises uten at det blir varmet opp ytterligere.

Bytt arbeidsredskap mellom de forskjellige råvarene, og mellom råvarer og ferdiglaget mat - eller vask redskapene godt mellom hver oppgave.

Vask hendene

Og sist men ikke minst. Du bør alltid vaske hendene før du lager mat, spiser mat, mellom håndtering av ulike råvarer - og selvsagt etter toalettbesøk.

Følg rådene på Mattilsynets miniplakat Ikkje nok å vere god kokk (nynorsk) når du lager mat.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:96


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!