Gå til forsiden av matoppskrift.no

Urter i skuddet

Oppdatert: 12.06.2003 Publisert: 12.06.2003 Tema: Urter Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen




Det finnes ingen annen landbruksproduksjon som har hatt så sterk økning som urter de siste ti årene.
For eksempel har norsk karveproduksjon økt fra null til 30 tonn frø.
Det meste av urtedyrkingen i Norge er økologisk, og i 2004 blir det krav om at plantene skal formeres fra økologisk frø.
Derfor satses det nå på å finne fram til et grunnlag for slik frøproduksjon.

Dyrking og bruk av urter har lange historiske tradisjoner, også i Norge.
Under middelalderen bidro for eksempel munkene til at både arter og kunnskap om urter ble spredt .
Mye av den gamle kunnskapen er borte, og det er faktisk ikke mer enn ti år siden vi begynte med dagens urteforskning her i landet.
Etter den tid har interessen og produksjonen økt, og nå er en av målsettingene å sørge for størst mulig egenproduksjon av frø for å dekke en stadig økende etterspørsel. -Vi har valgt ut sju arter hvor vi skal gjøre et utvalg av de beste frøpartiene for økologisk urtedyrking under norske forhold.
Det viktigste i år er å finne ut hvilke partier som gir best avling og kvalitet som te og krydder.

Det forteller forsker Gunhild Børtnes ved Planteforsk Kise på Nes i Hedmark.
Innen Planteforsk-systemet har denne avdelingen ansvaret for forskningen på urter.
Det startet i 1993 hvor forsker Steinar Dragland måtte starte helt fra grunnen når han dro i gang forskningen på urter her i landet.
Siden har det blitt mange prosjekter og publikasjoner som har gitt dyrkerne ny kunnskap.
Det mangler ikke på entusiasme og interesse, og det er store muligheter for spesialprodukter til te, krydder og eteriske oljer.

-I dag importeres det meste av produktene, og det er vanskelig å konkurrere på pris.
Men en del sorter bør vi kunne dekke sjøl, og mange er veldig interessert i å starte dyrking for egen del.
Det er sju arter som Kise nå skal forsøke å få egen frøforsyning på.
Det er bergmynte, sar, kryddertimian, bladpersille, sitronmelisse, kryddersalvie og dill.
Artene er plukket ut både fra bruk og etterspørsel, samt hva som er realistisk å få av egen frøproduksjon under norske forhold.

Timian
-Hvilke arter er enklest å starte med for den som vil prøve sjøl?
-Sar er veldig enkel å dyrke. Det er en ett-årig vekst, og brukes blant annet som pepperkrydder i kjøtt.
-Timian er også enkel å dyrke, fastslår Gunhild Børtnes.
Alle urter har tradisjonelt hatt mange ulike bruksområder.
Mens timian i dag brukes som krydder eller te, kan vi ta med at de gamle egyptere visstnok brukte oljen fra timian til balsamering samt at romerne kunne bruke den til å rense luften.

Bergmynte
Det var før pizzaens tid, og i dag er bergmynte kanskje den arten folk flest har et forhold til.
Det latinske navnet lyder Oreganum og brukes som krydder til pizza og tomatsauser.
Tidligere var den også brukt når en saltet ned kjøtt og fisk på tønner for å gi god smak og lengre holdbarhet.
Bergmynte er altså en av de sju artene som Planteforsk nå skal forsøke å finne gode partier av for å produsere frø.
For hver art skal fem frøpartier prøves ut, og i tillegg til Kise skal det være minst ett prøvefelt i andre regioner.
Så får tida vise om Norge kan bli sjølforsynt på frø for en del av de mest etterspurte artene. Uansett skal alle frø være økologisk dyrket fra 2004, dersom en skal produsere økologiske urter.

www.planteforsk.no er nettstedsadressen hvis du vil lese mer om forskning og publikasjoner om urter.
Gå inn på nettstedet, finn søker øverst til venstre, skriv urter og kryss av for alle søkemuligheter.
Da får du en lang liste over temaer og publikasjoner som kan bestilles.






Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!